Meciul care a deschis EURO 2024 a adus faţă în faţă două şcoli de fotbal total diferite. Speranţele scoţienilor au început să se împrăştie încă din minutul 10 (Wirtz), în minutul 19 (Musiala - foto) erau înmormântate, iar la finalul primei reprize (Havertz, penalty - Porteous, eliminat) aveau parte de un parastas de 40 de ... minute, stropit cu lacrimi şi whisky.

Scoţienii au încercat o combinaţie între stilul lor din epoca de piatră şi fotbalul modern şi a ieşit un pietroi modern, imobil, depăşit complet de situaţie, un soi de echipă de liga a treia invitată la meciul de prezentare al campioanei. Germania şi-a permis să tragă frâna de mână după primele 20 de minute, fiind clar că prima ecuaţie a fost rezolvată şi ar trebui să-şi conserve forţele pentru următoarele două. Tehnico - tactic gazdele au jucat fix ce trebuie, lăsându-i lui Musiala libertatea de mişcare în care să-şi etaleze calităţile. La pauză, cel mai probabil, Neuer a cerut un ceai ca să se încălzească, pentru că în nădejdea adversarilor risca să îngheţe.

Fullkrug a făcut 4-0 în minutul 68, şi germanii se gândeau că pot folosi degetele de la ambele mâini pentru a număra golurile, iar scoţienii erau conştienţi că uneori poţi să te faci de râs chiar de la debut. Dornici să le facă ei pe toate, germanii au înscris şi în propria poartă (Rudiger -87) şi au închis tabela în prelungiri (Can-93).

Singurul duel câştigat de scoţieni a fost cel al suporterilor. Corul insularilor a cântat superb, inclusiv imnul, şi din fericire nici nu a avut un invitat special de prin fruntea "subsolurilor" YouTube, care să tulbure armonia.