Dan Nicolaie

FIFA şi UEFA se comportă de ani de zile ca două organizaţii care pot tăia şi spânzura după cum doresc şi cărora nimeni nu le poate face nimic, fiind protejate de dragostea oamenilor pentru fotbal. Au fost zguduite puţin în deceniul trecut de nişte procurori americani, mai puţin duşi pe la bisericile fotbalului, dar sperietura a trecut şi s-a revenit la vechile obiceiuri. Comportamentul şefului FIFA, Gianni Infantino, este unul ruşinos, se face că plouă când forul său are un interes financiar şi este foarte drastic când cineva vrea să protesteze, invocând invariabil că fotbalul nu se intersectează niciodată cu politicul. Nu se intersectează la critici, altfel, se împerechează fără probleme.

Lumea încă aşteaptă nişte scuze de la Infantino pentru modul în care i-a făcut campanie lui Vladimir Putin şi cum îl peria de scame pe rever în urmă cu patru ani. Preşedintele Rusiei era la fel de nefrecventabil atunci ca şi acum, dar în ciuda protestelor FIFA şi UEFA defilau cu el pe oriunde se putea. Acum nu-l mai cunosc şi echipele Rusiei au fost scose din toate competiţiile posibile.

Povestea se repetă în Qatar. În ciuda semnalelor de alarmă de tot felul, Infantino priveşte pe toată lumea de sus şi se comportă ca un stăpân de sclavi, care nu au voie să mişte în front. Cum este unic candidat pentru următoarele alegeri de la vârful Federaţiei Internaţionale, se simte foarte sigur pe el.

La fel erau şi Blatter şi Platini şi acum nu mai sunt nimic în fotbal. Danemarca ameninţă că va ieşi din FIFA, Germania are de gând să continuie să protesteze, la fel şi Franţa. Cu o asemenea conducere fotbalul riscă să-şi piardă susţinerea populară, aşa că fotbaliştii, conducătorii şi antrenori trebuie să sporească presiunea pe actuala conducere.

Modul în care FIFA întoarce capul în partea cealaltă ori de câte ori apare o problemă este intolerabil şi nu doar că se face că nu vede, dar îi obligă pe toţi cei implicaţi în fenomenul fotbalistic să procedeze la fel.

Lumea nu este ideală şi nici fotbalul nu trăieşte într-o lume ideală.