Cupa Mondială ediţia 2022 Qatar va trage astăzi cortina, după 35 de zile de reprezentaţie, în care principalii protagonişti din teren au fost nevoiţi să evolueze din trei în trei zile pentru a se afla la un pas de câştigarea celui mai important trofeu fotbalistic. Mânaţi de expresia Todos Juntos (Toţi împreună), argentinienii s-au scuturat de nisipul în care au fost îngropaţi de Arabia Saudită în primul meci de la Mondialul qatarez si au reuşit să se impună în toate partidele următoare, funcţionând ca o echipă, în care din când în când mai este nevoie de o sclipire a lui Lionel Messi, aşa cum a fost în semifinala contra Croaţiei. Acum, elevii lui Lionel Scaloni par a fi pregătiţi să încurce campioana mondială en-titre, Franţa, mai ales că, de partea lor, în tribunele stadionului Lusail vor fi zeci de mii de suporteri, iar alţi zeci de mii se vor afla în zonele destinate fanilor. Argentinienii au luat cu asalt Qatarul, chiar dacă nu se mai găsesc bilete pe site-ul FIFA şi nici la casele stadionului, ci doar la aşa-numiţii bişniţari, unde preţul unui tichet pentru finala Cupei Mondiale a ajuns pe piaţa neagră la peste 1000 de euro.

Iar suflul suporterilor din America de Sud se simte şi în rândul jucătorilor echipei antrenată de Scaloni.

"Orice s-ar întâmpla în finală, vă mulţumim că ne sunteţi alături mereu, că transpiraţi alături de noi şi că ne încurajaţi din tribune până rămâneţi fără voce. Mai mult ca oricând, Toţi Împreună (Todos Juntor)", a scris pe pagina oficială de Facebook, mijlocaşul Rodrigo de Paul.

La rândul său, antrenorul Lionel Scaloni a spus: "Tot ceea ce se trăieşte în Argentina face parte din cultura noastră, tot ceea ce ne înconjoară, emoţia pe care o au oamenii. Avem cei mai buni fani din lume, care au nevoie de o bucurie. Sperăm să le-o oferim la capătul finalei. (...) Oamenii sunt fericiţi pentru prestaţia noastră la această Cupă Mondială, iar asta este minunat. Cea mai mare emoţie este să vezi fanii, oamenii, orice persoană de pe stradă că se bucură. Am văzut imagini incredibile din Argentina cu oameni care urmăreau meciul la un televizor, aflat în spatele unui gard. (...) Sunt în locul în care orice argentinian şi-ar dori să fie. Sunt foarte mândru şi entuziasmat de momentul pe care îl trăim. Şi sunt momente frumoase de care să ne bucurăm, pentru că suntem într-o finală mondială. (...) Le mulţumesc jucătorilor pentru că au dat totul până acum la această Cupă Mondială. Sperăm să ne încununăm evoluţia cu un titlu mondial şi chiar, dacă nu se va întâmpla, vom fi mândri de ce am făcut aici. Acest lucru mă bucură şi sper că se vor bucura şi jucătorii. Trebuie să ne bucurăm de acest moment până la momentul începerii finalei, deoarece este o partidă care va rămâne în istoria fotbalului mondial".

În ceea ce priveşte principalul pericol din partea cocoşilor galici, atacantul Kylian Mbappe, Lionel Scaloni a menţionat: "La Franţa, vorbim despre o muncă de echipă, nu doar despre Mbappe. Dincolo de faptul că este un mare jucător, contează foarte mult faptul că are coechipieri care îi pasează în cele mai bune situaţii şi îl ajută să devină mai bun. Este unul dintre marii jucători, este încă tânăr şi va continua să se perfecţioneze".

De partea cealaltă, jucătorii francezi îşi doresc să lege două titluri mondiale la rând, după cel cucerit în urmă cu patru ani, în Rusia, în faţa Croaţiei, şi să devină astfel prima naţională care, după 60 de ani, în calitate de campioană mondială en-titre îşi apără titlul cucerit anterior. Ultima dată acest lucru a fost reuşit de Brazilia lui Pele, în 1962 la Mondialul din Chile, după titlul câştigat în 1958 în Suedia.

"Suntem într-o finală de Cupă Mondială, iar gestionarea contextului este deosebită. Când vorbim despre o finală, vorbim despre un titlu în plus care trebuie obţinut. Ştiu că argentinienii, fanii lui Messi, poate şi nişte francezi, ar dori ca Argentina să câştige acest titlu, dar vom face totul pentru a-l câştiga noi. Ştiu că Argentina va avea foarte mulţi suporteri în tribunele stadionului la această finală. Chiar dacă vor fi şi suporteri francezi (n.red. - conform presei din Hexagon la partidă vor asista aproximativ 6.000 de fani ai cocoşilor galici), mă aştept la o atmosferă de sărbătoare, deoarece argentinienii sunt pasionali şi se bucură de acest eveniment. Însă adversarii noştri nu sunt cei din tribune, ci cei din teren, iar noi trebuie să ne concentrăm pe asta. (...) Contextul unei finale este întotdeauna special, cu o latură emoţională diferită în funcţie de jucători. Există un management al emoţiilor care este important de gestionat. Faţă de finala din urmă cu patru ani, din Rusia, mai avem în lot 7 jucători care au câştigat atunci titlul mondial, dar echipa, în ansamblul ei, este diferită faţă de aceea de la Cupa Mondială din 2018.  Nu există comparaţie între cele două. În ceea ce priveşte Argentina, avem trei observatori care au vizionat cele şase partide disputate de naţionala respectivă la această ediţie a Cupei Mondiale, partide în care argentinienii au încercat mai multe sisteme de joc şi mai mulţi jucători. Chiar dacă Argentina poate face ceva diferit în finală, la fel putem face noi. Trebuie să fim pregătiţi pentru toate situaţiile", a declarat Didier Deschamps, înaintea finalei care se va disputa astăzi, începând cu ora 17 (ora României).

Înfrângerea celor numiţi Les Bleus este de neconceput la Paris şi în rândul oficialilor Federaţiei Franceze de Fotbal, care au pregătit şi sărbătorirea noului titlu mondial, care ar urma să fie câştigat în această seară de echipa antrenată de Didier Deschamps. Potrivit presei din Hexagon, dacă Mbappe şi coechipierii săi se vor impune diseară contra Argentinei, petrecerea va începe în vestiarele stadionului Lusail, iar la ea va participa şi preşedintele Emmanuel Macron, care a ajuns în Qatar ieri însoţit de Pogba, Kante, Nkunku, dar fără Karim Benzema şi Michel Platini.  Va urma sărbătorirea titlului la hotelul Al Messila, situat la 7 kilometri de centrul oraşului Doha. Les Bleus vor pleca mâine spre Paris cu un avion închiriat de la Air France, sosirea la aeroportul Roissy-Charles de Gaulle fiind programată la 16.25. Imediat ce se vor întoarce pe pământul francez, Les Bleus vor fi susţinuţi de un cordon uriaş de securitate, pentru a ajunge rapid pe Champs-Élysees pentru a prezenta fanilor noul titlu mondial. La finalul sărbătoririi titlului pe Champs-Elysees, jucătorii echipei Franţei şi familiile lor vor continua petrecerea într-un restaurant de lux din capitala Franţei, loc care este secret în acest moment. La primirea de la Paris nu va fi prezent şi preşedintele Emmanuel Macron, care după partida de astăzi se va deplasa în Marea Roşie pe portavionul Charles-de-Gaulle, cu care se va deplasa în Iordania unde marţi şi miercuri va prezida un summit internaţional referitor la Irak.