EURO 2024 ne bate la uşă şi politicos ar fi să-i deschidem. Mâine, balul începe cu un dans (Germania - Scoţia) în care e posibil să lipsească fantezia, dar suntem siguri că nu se va face rabat de la efort. Cel mai important lucru este că la acest turneul final suntem prezenţi şi noi prin reprezentanţii noştri. Optimiştii visează la semifinale pentru tricolori, pesimiştii sunt mai îngânduraţi ca niciodată. Iubitori de echilibru, vă sfătuim să faceţi o medie optimism-pesimism în ceea ce priveşte aşteptările, astfel încât să nu suferiţi şocuri prea mari după primele meciuri.
Aşa cum v-a obişnuit, Ziarul BURSA a pregătit şi de această dată un loc special de unde să vă culegeţi informaţiile esenţiale, dar şi ceva în plus. Turneul se anunţă a fi unul foarte puternic, unul în care marii favoriţi (Italia, Germania, Franţa, Spania, Anglia, Portugalia) simt ameninţarea echipelor aflate în revenire (Olanda, Belgia), dar şi dorinţa de afirmare a formaţiilor care vin din plan secund (Ucraina, Turcia).
Tricolorii nu au arătat prea bine în cele două partide amicale disputate în această lună, dar să sperăm că şi de această dată socoteala de acasă nu va arăta la fel cu aceea din târg, dar cu polii negativ-pozitiv schimbaţi. Cum la orice început de drum trebuie să ne concentrăm pe chestiunile pozitive, un lucru este cert - această echipă tricoloră stă foarte bine la ambiţie şi coeziune. Selecţionerul Edward Iordănescu trebuie să insiste în continuare pe aceste calităţi şi este posibil să apară şi rezultatele. Echipa este iubită de suporteri, 5000 de oameni prezenţi la un antrenament înseamnă ceva, iar asta poate reprezenta un mare ajutor moral. Aşa cum am spus din start, important este să existe un echilibru, atât pentru jucători, cât şi pentru suporteri, care să nu treacă de la o extremă la alta brusc, în funcţie de un rezultat sau altul. Avem posibilitatea să ne bucurăm de fotbal şi ar fi păcat să ratăm acest lucru.
• Obiectiv - trecerea de grupe
Obiectivul tricolorilor este unul foarte clar: ieşirea din grupe. Radu Drăguşin, cel mai bine cotat tricolor, a declarat în cantonamentul echipei naţionale de fotbal a României din Wurzburg (Germania), că el şi colegii săi încep Campionatul European cu gândul de a trece de faza grupelor, obiectiv realizabil în opinia sa: "Începem cu gândul că vrem să ieşim din grupă, ăsta este obiectivul nostru. Şi cred că e un obiectiv pe care îl putem atinge, pentru că noi am fost întotdeauna «underdog» (nu sunt printre favoriţi). Lumea nu a crezut că noi putem face acest lucru, calificarea, iar faptul că am reuşit trebuie să ne dea multă încredere. Trebuie să avem încredere că putem face un european bun. Felul în care ne apărăm la Tottenham este diferit de modul în care ne apărăm la naţională. Dar cu cât te mulezi mai bine pe cerinţele antrenorului cu atât devii un jucător mai bun". Fotbalistul a spus şi care va fi abordarea pe termen scurt: "În perioada următoare vom studia foarte bine Ucraina şi vom face un plan pentru a câştiga meciul. Statistic vorbind, primele două meciuri din grupă sunt foarte închise. Echipele nu riscă, sunt foarte aşezate. Însă în această grupă fiecare meci te poate califica sau te poate scoate. Noi trebuie să fim echilibraţi. Nu trebuie nici să ne aruncăm, însă nici să avem o abordare foarte moale". Radu Drăguşin a menţionat că îşi doreşte ca suporterii să vină în număr cât mai mare la meciurile echipei naţionale: "Suntem bucuroşi să ne aflăm aici şi că mulţi suporteri au venit să ne vadă la antrenament. Şi sperăm să avem un număr mare de fani la fiecare meci pe care îl vom disputa aici. Poate suporterii nu îşi dau seama cât de importanţi sunt ei în momentele dificile... dar un «Hai, România» strigat de tot stadionul îţi dă o energie incredibilă. Este foarte mult entuziasm aici pentru noi... din momentul în care am aterizat am văzut cum am fost primiţi şi câţi români au venit aici pentru noi. Este un sentiment de mândrie să ne aflăm aici pentru că este un lucru pentru care am muncit şi pe care ni l-am dorit (...) Starea de spirit de la finalul campaniei de calificare nu s-a schimbat nici măcar după aceste două meciuri test. Şi ne dorim ca această stare să o menţinem pe tot parcursul perioadei de aici. În mijlocul grupului este o atmosferă excelentă, iar eu spun că aceste două amicale ne-au dat multe răspunsuri, pentru că am fost foarte sinceri cu noi. Eu consider că suntem pregătiţi să înfruntăm acest European". România va debuta la EURO 2024 pe 17 iunie, împotriva Ucrainei, la Munchen, iar apoi va mai înfrunta în Grupa E selecţionatele Belgiei, pe 22 iunie la Koln, şi Slovaciei, pe 26 iunie la Frankfurt.
• Statisticile nu ne sunt favorabile
Chiar dacă nu joacă pe teren, statisticiile sunt foarte importante. Jucătorii din naţionala României au o valoare pe piaţa transferurilor de 91 de milioane de euro, cea mai mică valoare dintre echipele participante la Euro-2024. Albania are un lot mai valoros ca România, cotat la 139 de milioane de euro, iar adversara României din grupa E, Slovacia, are un lot de 161 de milioane de euro. Belgia are un lot de 669 de milioane de euro, iar jucătorii Ucrainei sunt cotaţi la 534 milioane de euro. Lider în clasamentul valorii loturilor este Anglia, (1,69 miliarde de euro) urmată de Franţa (1,41 miliarde de euro) şi Portugalia (1,22 miliarde de euro). Potrivit Observatorului European al Fotbalului (CIES), în ceea ce priveşte vârsta medie a jucătorilor din lot, România este pe locul 15, cu 27,4 ani. Cea mai în vârstă echipă este Scoţia, cu 28,8 ani, iar cea mai tânără Cehia, cu 25,8 ani. Media de înălţime a naţionalei României este 1,84 metri, fiind pe locul 16, la egalitate cu Elveţia şi Turcia. Echipa cu cei mai înalti jucători este Serbia (1.86 metri), iar cea cu media de înălţime cea mai mică este Spania (1,81 metri). În ceea ce priveşte numărul de jucători din naţională care evoluează în alte campionate, Danemarca şi Albania au doar fotbalişti din străinătate. România are 73 la sută în lot fotbalişti din alte campionate şi este pe locul 14. Naţionala cu cei mai puţin jucători proveniţi din alte campionate este Anglia, doar 8 la sută.
În baza acestor calcule, Germania, Spania, Franţa şi Anglia sunt favorite să ajungă în semifinale la Euro-2024. Conform calculelor totale, România este cotată pe locul 21, fiind urmată de Ungaria, Albania şi Georgia.
• Omagiu pentru Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer, una din legendele fotbalului mondial, care a încetat din viaţă pe 7 ianuarie la vârsta de 78 de ani, va fi omagiat cu prilejul ceremoniei de deschidere a EURO 2024, care va avea loc vineri pe Allianz Arena din Munchen, înaintea meciului inaugural dintre selecţionatele Germaniei şi Scoţiei. Căpitanii emblematici ai echipelor Germaniei campioane europene, Bernard Dietz (1980) şi Juergen Klinsmann (1996), o vor însoţi pe soţia celui care era supranumit "Kaiser"-ul, Heidi, la prezentarea Cupei ""Henri Delaunay'' pe teren, înainte de începerea turneului, ocazie cu care vor fi prezentate cele trei echipe germane care au cucerit titlul continental. Beckenbauer a fost căpitanul Germaniei de Vest la Campionatul European din 1972, câştigat de "Mannschaft" după victoria din finala cu Uniunea Sovietică, participând totodată la victoria de la Cupa Mondială din 1974, dar şi la câştigarea titlului mondial din 1990 în calitate de selecţioner al echipei Germaniei. Beckenbauer a jucat la Bayern între 1964 şi 1977, cucerind patru din cele 32 de titluri în Bundesliga, dar şi trei Cupe ale Campionilor Europeni. El a fost antrenorul bavarezilor în două rânduri şi preşedintele clubului din 1994 până în 2009.
• Turneul coeziunii europene
Preşedintele Comitetului de organizare al EURO 2024, Philipp Lahm, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei germane de presă SID, că turneul va fi o reuşită dacă va aduce "o mai mare coeziune în Germania, dar şi în Europa": "Eu mi-am dorit să organizăm un turneu care se înscrie în epoca noastră. Şi aici, am acordat mereu o mare importanţă durabilităţii: durabilitatea socială, reunirea oamenilor, celebrarea valorilor noastre comune. În ce priveşte relaţiile sociale, noi am fost afectaţi de pandemie, iar un eveniment de această amploare ne poate ajuta. Pe de o altă parte, noi vrem să promovăm tema mediului prin acest turneu, vrem să stabilim noi norme în domeniu".
"În domeniul social, există numeroase proiecte cu care vrem să reunim oamenii. Desigur, noi ne dorim şi un turneu inclusiv, la care toată lumea poate să participe, să fie accesibil tuturor, de exemplu nevăzătorilor sau persoanelor cu handicap fizic. Noi am adaptat calendarul meciurilor pentru ca echipele şi suporterii lor să nu fie obligaţi să se deplaseze prea departe de la un meci la altul", a mai spus Philipp Lahm. Acesta a mai precizat: "O astfel de competiţie este întotdeauna o platformă pentru teme sociale şi politice. Iar exemplul de la EURO 2021 (decalat din cauza Covid-19 şi organizat în 11 ţări diferite) arată că este posibil. Pentru valorile noastre democratice şi europene, EURO 2024 poate fi utilizat în orice moment. Eu cred că EURO 2024 va fi o reuşită dacă vom simţi o mare coeziune, la noi, în societate, în Germania, dar şi în Europa. Imediat după EURO, Jocurile Olimpice vor debuta în Franţa, iar atunci ne vom întreba cât de mult au contribuit aceste mari evenimente la coeziunea Europei. Eu mi-aş dori ca cel puţin EURO să ne permită să regăsim o Germanie mai unită".
• Inteligenţa Artificială pariază pe Anglia
Inteligenţa artificială (IA) a stabilit echipele favorite ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024 (14 iunie - 14 iulie), prevăzând că selecţionata Angliei va cuceri trofeul. Site-ul OCBScores a analizat milioane de scenarii posibile, luând în calcul factori precum performanţa, potenţialul fiecărei echipe naţionale sau tabloul fazei finale, pentru a determina şansele fiecărei echipe de a câştiga turneul. Conform IA, trei favorite s-au detaşat: Germania, Franţa şi Anglia. Conform calculelor, englezii lui Harry Kane au 34,4% şanse să câştige competiţia, în faţa Franţei lui Kylian Mbappe (28,3%) şi a Germaniei (13,5%), gazda competiţiei. Franţa, eliminată de Elveţia în optimile de finală la ediţia 2021, spre surpriza generală, ar urma să ajungă din nou în finală, la fel ca la EURO 2016 (când s-a înclinat după prelungiri în faţa Portugaliei), fără să cucerească nici de această dată trofeul, conform OCBScores
Opta Supercomputer cotează la rândul său Anglia cu prima şansă la victoria finală, însă cu 19,9%, urmată de Franţa (19,2%) şi de Germania (12,4%). Opta acordă, totodată, un procentaj de 18,3% selecţionatei României de a trece de faza grupelor, de 5,6% de a atinge semifinalele, de 1,6% de a se califica în finală şi de 0,5% de a cucerit trofeul.
1. Da
(mesaj trimis de Oarecare în data de 13.06.2024, 06:19)
A zis bine Drăgușin că nu trebuie să ne aruncăm.
Să ne meargă apărarea și contre rapide, asta ar fi șansa noastră.
Sper să nu aud și la fotbal chestii de genul Slava Ukr că sparg televizorul :)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2024, 08:32)
Slava Ukraina!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2024, 12:27)
Cu certitudine, n-o să auzi nimic de paruskii tăi..
2. fără titlu
(mesaj trimis de Balaci în data de 13.06.2024, 10:07)
Nu ma astept la nici o surpriza
3. ciuca batailor?
(mesaj trimis de pesimist în data de 13.06.2024, 13:17)
Dupa un dublu 0-0 acasa cu bulgarii si cu amatorii din Liechtenstein sperantele au cam intrat la apa.
Iar din toamna, mai incolo, va urma si ciucă & ciolacu batailor...Geoana reloaded.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2024, 20:51)
se uita sulea la idiotii astia handicapati
iordenaescu jr e un imbecil
hagi prostul va face meciuri de pomina! va ajunge inaintas la rosiori de vede.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2024, 23:41)
MAI ne spune ca am fost furati la vot de gasca PNL, PSD si UDMR. Ce fac autoritatile statului nu vad, nu aud.