Cupa Mondială din Qatar va reprezenta o şansă pentru ţările din Golf să pună punct anumitor "prejudecăţi" şi să se prezinte "cu o imagine diferită", a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Gianni Infantino.

Competiţia, care va debuta pe 20 noiembrie, este o premieră, întrucât niciodată o ţară din lumea arabă nu a găzduit o ediţie de Cupă Mondială de la crearea sa, în 1930.

"Este o ocazie pentru Qatar şi pentru toată regiunea Golfului să se prezinte lumii cu o altă imagine, de o manieră diferită, şi să scape pentru totdeauna de anumite prejudecăţi care încă există", a spus el. Preşedintele instituţiei mondiale a făcut aceste declaraţii în cadrul unei videoconferinţe cu investitori în Arabia Saudită, care au lansat discuţii cu Grecia şi Egipt pentru o candidatură comună la organizarea Cupei Mondiale din 2030.

Declaraţiile preşedintelui FIFA intervin după ce Şeicul Tamim ben Hamad Al-Thani a afirmat în urmă cu două zile că ţara sa se confruntă cu o campanie de critici "fără precedent" privind organizarea Cupei Mondiale de fotbal în această mică ţară din Golf.

"De când am avut onoarea să primim organizarea Cupei Mondiale, Qatarul a fost ţinta unei campanii fără precedent pe care nicio altă ţară nu a suferit-o", a declarat el în cursul unui discurs.

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a atribuit Qatarului Cupa Mondială în 2010, iar zeci de miliarde de dolari au fost cheltuite de emirat pentru a pregăti acest eveniment, ce va avea loc între 20 noiembrie şi 18 decembrie.