Fotbaliştii tricolori vor fura startul la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Deschiderea oficială va avea loc mâine, dar competiţiile au început deja (softball şi fotbal), iar noi vom avea parte de primele emoţii astăzi. Honduras este adversarul şi având în vedere condiţiile speciale, nu există favoriţi în grupa noastră de calificare. Speranţele nu sunt foarte mari, mai ales că lotul care a ajuns în Japonia este departe de ceea ce putea prezenta naţionala noastră, dar cum turneul olimpic nu face parte din calendarul FIFA, majoritatea cluburilor au refuzat să-şi lase jucătorii să participle la JO. Dacă la echipele autohtone se poate imputa lipsa de patriotism, la cele din străinătate unde sunt legitimaţi jucători care ar fi putut participa la turneu e mai greu să le fie reproşat ceva. Aşa stand lucrurile, selecţionerul Mirel Rădoi a fost nevoit să improvizeze o echipă. Rămâne de văzut cât de bine a reuşit să o asambleze.

Echipa tricoloră de fotbal s-a calificat la Jocurile Olimpice în urma prestaţiei echipei naţionale Under-21 la Campionatul European de tineret din 2019, când a ajuns în semifinale. Selecţionata noastră revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 57 de ani. În urma tragerii la sorţi, România a fost repartizată în grupa B alături de Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Honduras. Turneul de fotbal a debutat ieri şi se va încheia pe 7 august. Programul meciurilor în grupa noastră este următorul: Joi, 22 iulie: Noua Zeelandă - Coreea de Sud, Honduras - România; Duminică, 25 iulie: Noua Zeelandă - Honduras, România - Coreea de Sud; Miercuri, 28 iulie: România - Noua Zeelandă, Coreea de Sud - Honduras. Vor fi 18 jucători pe foaia de joc, iar aceştia vor fi aleşi în preajma jocului. Foaia oficială poate fi modificată de la meci la meci.

Lotul României convocat de Mirel Rădoi pentru Jocurile Olimpice este:Portari: Marian Aioani (Farul Constanţa), Mihai Popa (Astra), Ştefan Târnovanu (FCSB); Fundaşi: Andrei Raţiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo Bucureşti), Andrei Chindriş (FC Botoşani), Virgil Ghiţă (Farul Constanţa), Alexandru Paşcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanţa), Florin Ştefan; Mijlocaşi: Andrei Ciobanu (Farul Constanţa), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgovişte), Ronaldo Deaconu (Gaz Metan Mediaş), Alexandru Dobre (Dijon/Franţa), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluţă (Brighton/Anglia), Eduard Florescu (FC Botoşani), Antonio Sefer (Rapid Bucureşti); Atacanţi: George Ganea (Farul Constanţa), Andrei Sîntean (Hermannstadt).

Selecţionerul Mirel Rădoi a declarat că participarea la Jocurile Olimpice este o provocare, subliniind că, din pricina schimbărilor din lot, a fost nevoit să modifice de trei ori planul tactic: "Mă bucur că jucătorii aleşi au fost foarte pozitivi şi deşi este o provocare, jucătorii chiar îşi doresc să fie aici. Planul tactic s-a schimbat, am încercat să abordăm un sistem de joc, dar apoi am schimbat în funcţie de jucători. Cred că suntem la a treia abordare, între al doilea şi al treilea sistem de joc. Toţi acei 3 jucători peste vârstă pe care i-am dorit, au fost refuzaţi de către cluburi. Atunci am înclinat către jucători care pot fi viitorul naţionalei U21 sau a naţionalei de seniori. Sunt jucători care m-au impresionat, cum ar fi Ion Gheorghe, care arată implicare la echipa de club, dar altceva este să îl ai aici. Tricoul României e greu, eu l-am simţit de la început, pentru mine a devenit apoi o obişnuinţă. Dar e o presiune uriaşă, când ai tricoul naţionalei pe tine, trece o istorie în faţa ta, îţi aminteşti şi de suporteri şi e clar că e o presiune, care e a ta şi trebuie să o duci cu tine. E foarte greu de controlat, chiar şi noi cu Mutu, Chivu, Lobonţ, Ganea, discutam de asta. Era mai uşor pentru cei care evoluau în străinătate. Noi ca naţie suferim mult la mentalitate şi când vine şi presiunea tricoului e foarte greu. Pentru jucători îmi doresc o medalie, pentru mine îmi doresc să ajungă cât mai mulţi jucători la echipa mare".

Naţionala olimpică de fotbal se antrenează la Kashima Antlers Club House, iar jucătorii sunt izolaţi în cantonament. Gazonul este unul special, similar celui de golf, cu iarbă foarte deasă şi foarte scurtă. Potrivit frf.ro. "este specificul pe care îl vom regăsi la toate terenurile de pregătire din Japonia, dar şi la arenele pe care vor juca tokyotricolorii". După primele două partide din grupă, în 26 iulie, selecţionata va muta cantonamentul la Sapporo, pe insula Hokkaido.