Jocurile Olimpice de la Tokyo reprezintă un moment de cotitură pentru această mare competiţie sportivă. Tot ceea ce se ştia despre jocuri a fost schimbat, s-a ajuns inclusiv la slogan, iar dorinţa de a ţine neapărat o competiţie pe care nu o mai vor nici gazdele, nici o parte dintre sportivi şi sponsori şi la care nu va asista nimeni va produce pagube de imagine importante, care vor fi cuantificate în timp.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi preşedintele său, Thomas Bach, au adoptat o modificare a devizei olimpice cu trei zile înaintea debutului Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Astfel, CIO a modificat deviza sa "Mai rapid, mai sus, mai puternic", pentru a include cuvântul "Împreună", a anunţat Thomas Bach, subliniind nevoia de solidaritate în momente dificile, în special pe durata pandemiei de Covid-19. "Trebuie să adaptăm deviza la vremurile noastre. Deviza se va citi de acum "Mai rapid, mai sus, mai puternic - Împreună'", a declarat preşedintele instanţei olimpice în urma unei reuniuni a CIO după aprobarea unui amendament la Carta Olimpică. "Efortul colaborării aduce rezultate mai rapide şi mai bune decât munca individuală. Este o etapă importantă în dezvoltarea noastră, care trimite un semnal clar. Noi vrem să punem accentul în particular pe solidaritate", a adăugat Thomas Bach. Deviza de origine, latinescul "Citius, Altius, Fortius", a fost adoptată de fondatorul Jocurilor moderne, Pierre de Coubertin, în secolul XIX. Astfel, versiunea în latină va deveni "Citius, Altius, Fortius - Communis". Deocamdată numărul de cercuri din siglă rămâne neschimbat, rămâne de văzut pentru cât timp.
Pe de altă parte, împăratul japonez Naruhito va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a anunţat Agenţia Casei Imperiale. Agenţia a precizat că împărăteasa Masako nu va fi prezentă vineri la ceremonia de pe Stadionul Naţional din capitala Japoniei, în condiţiile în care organizatorii şi-au propus să reducă numărul de participanţi, pentru a preveni răspândirea virusului.
Conform aceleiaşi surse, împăratul Naruhito se va întâlni joi cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, la Palatul Imperial. Japonia face aranjamente pentru ca împăratul, patronul onorific al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, să declare deschisă competiţia în timpul ceremoniei, potrivit oficialilor familiarizaţi cu planificarea. Comitetul de organizare a făcut o solicitare, la jumătatea săptămânii trecute, pentru ca împăratul în vârstă de 61 ani să participe la ceremonie, potrivit agenţiei. Cu toate acestea, membrii familiei imperiale nu vor urmări competiţiile olimpice pe arene, după ce organizatorii au luat decizia fără precedent, la începutul acestei luni, ca întrecerile să se desfăşoare aproape în totalitate fără spectatori, în condiţiile în care Tokyo se luptă să ţină sub control numărul tot mai mare de infectări cu Covid-19.
Carta Olimpică prevede ca şeful statului ţării gazdă să proclame Jocurile deschise.
Împăratul Naruhito este al treilea împărat care a acceptat rolul de patron onorific şi primul care l-a asumat atât pentru Jocurile Olimpice, cât şi pentru cele Paralimpice.
Veştile neplăcute continuă să vină dinspre Tokyo, cu câteva zeci de ore înainte de startul competiţiei. Alte nouă cazuri de contaminare cu coronavirus, între care şi un sportiv din Satul Olimpic, au fost înregistrate de organizatorii Jocurilor Olimpice, conform ultimului raport. Numărul cazurilor pozitive de la 1 iulie a ajuns la 67. Comitetul Naţional Olimpic ceh a confirmat că jucătorul de volei pe plajă Ondrej Perusic a fost testat pozitiv. El a fost transportat la un hotel rezervat sportivilor testaţi pozitiv pentru a rămâne în izolare.
1. Solidaritatea
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2021, 13:01)
Solidaritatea e in concept pentru cretini.
Cum pot eu sa fiu solidar cu neamțul care câștigă de 5x mai bine?
Solidaritate înseamnă în primul rând bunăstare, nivel de trai ridicat, doar așa se pot simți oamenii solidari.
Solidaritate in sărăcie a fost doar pe timpul lu Ceașcă.