Portugalia şi-a respectat obiectivele şi a ajuns în optimi după primele două meciuri din grupă. Portugalia şi Uruguay sunt două formaţii cu stiluri de joc apropiate, care încă se bazează pe vedetele trecute de prima tinereţe (Ronaldo, Pepe respectiv Godin, Cavani, Suarez). Din vechea gardă, din nou, a ieşit în faţă Ronaldo, de această dată cu un gol fantomă.

Portugalia a avut posesia în prima parte, dar marile ocazii au aparţinut uruguayenilor. Vorbind de două echipe latine ar fi fost aşteptată mai multă fantezie, dar nu a fost cazul, ambele tabere merg puternic pe rigoare şi mai puţin pe inspiraţia de moment.

Când lucrurile păreau că trenează a ieşit, din nou, la rampă Ronaldo (mult mai activ decât cu Ghana) care a reuşit să îşi treacă în cont un nou gol, doar pentru câteva minute, deşi era clar că nu a prea atins mingea. FIFA l-a creditat iniţial cu golul, dar după i s-a făcut dreptate lui Bruno Fernandez, omul care a şutat. Uruguay a avut o bară în minutul 74 prin Maxi Gomez. În minutul 78 s-a marcat o nouă mare ocazie pentru sud-americani, care şi-au dat seama că având un pasiv de de doar un punct nu prea pot spera prea mult. Finalul a consemnat un nou penalty pentru Portugalia, transformat de acelaşi Bruno Fernandez, care a avut şi o bară la finalul prelungirilor.

În cele din urmă Portugalia a rămas cu victoria, care i-a adus şi calificarea în faza următoare a competiţiei.