Cupa Mondială din 2022 nu este genul de poveste moralizatoare cu final fericit pentru cel care plăteşte. De fapt nu ştim finalul - finalului, dar cert este că de la momentul zero, de acordare a dreptului de organizare, şi până la primele 90 de minute de fotbal efectiv au curs doar necazurile şi banii şi mai puţin am avut parte de triumful binelui şi al adevărului.

Nu suntem în "O mie şi una de nopţi" (dar acţiunea se petrece în zonă) şi nici FIFA nu a angajat o Şeherezadă, care să povestească dibaci, ci mergem mai degrabă pe învăţăturile bătrânului Murphy care ar zice, dacă ar mai putea, ce a început prost continuă în aceeaşi notă sau, pentru conformitate: "Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost". Vorbim strict fotbalistic.

Cu câteva ore înainte ca centralul să fluiere startul partidei inaugurale, internetul s-a umplut de cerneala suspiciunilor legate de o eventuală mituire groasă a jucătorilor ecuadorieni de către qatarezii care îşi cară sacii de bani cu cămila. Cu viermele îndoielii în suflet e greu să priveşti cu un ochi senin meciul. Din fericire după primele două minute suspiciunile s-au spulberat, chiar dacă VAR-ul a anulat primul gol al lui Enner Valencia. Apropo de VAR, bucuria în trepte este deja o realitate. Se înscrie golul şi te bucuri/superi abia după câteva minute, după ce tehnologia cu cipuri şi zeci de camere decide cine şi cum se afla pe teren. Valencia a mai dat două goluri până la pauză şi a trecut peste două faulturi grosolane. După pauză, "gheaţă la mal", ca să nu zicem în pahar. Gazdele au o echipă înfiorător de slabă, după acest prim meci contra lor, Ecuador pare o candidată la titlul mondial. Nu e cazul. Atât de slabi sunt qatarezii încât probabil nu ar fi în stare să învingă nici măcar echipa naţională a României, antrenată de Edward Iordănescu, omul care a ajuns să se bucure de prestaţia dintr-o repriză şi care în curând o să ne spună că echipa noastră a avut 4 minute de joc spectaculos, ceea ce îi dă mari speranţe.

La Bucureşti plouă şi e frig, inclusiv prin unele case, la Doha e cald, dar cei prezenţi la faţa locului nu ar zice, neapărat, că e bine.