Argentina s-a distrat, a murit şi a înviat în finala Cupei Mondiale disputată, aseară, în Qatar, pe stadionul Lusail, în faţa Franţei, partidă la care au asistat peste 85.000 de spectatori şi care a fost urmărită pe micile ecrane de peste 3,5 miliarde de oameni.

Pumele s-au impus cu 4-2 la loviturile de departajare, după ce la finalul celor 90 de minute scorul a fost egal, 2-2, iar după 120 de minute, 3-3.

Naţionala albiceleste a câştigat astfel al treilea titlu mondial din istorie, primul şi ultimul pentru magicianul din teren, Leo Messi, care are şanse, deşi a pierdut titlul de golgheter al Cupei Mondiale în faţa francezului Kylian Mbappe - autorul unui hattrick în finala de aseară şi a unui gol la loviturile de departajare -, să devină anul viitor noul Balon de aur, dacă va avea un parcurs la fel de bun şi cu clubul său, Paris Saint Germain.

Finala a fost dominată în prima parte, copios, de Argentina, care a închis perfect toate culoarele jucătorilor francezi, a executat un presing sufocant şi a marcat până la pauză de două ori.

Prima dată din lovitură de la 11 metri, obţinută în minutul 19 de Angel Di Maria, unul dintre cei mai buni jucători argentinieni, care a fost faultat în careu de Ousman Dembele. Lovitura de penalitate a fost executată perfect de Leo Messi, care a trimis mingea în colţul opus celui în care a sărit Lloris, şi a deblocat tabela, în minutul 22. 1-0 pentru Argentina şi francezii s-au văzut nevoiţi să iasă la joc. Numai că dominarea Argentinei a continuat, deoarece Leo Messi şi coechipierii săi nu au făcut pasul în spate după deschiderea scorului. Iar acest fapt a fost concretizat printr-o fază superbă în minutul 36, când un contraatac perfect, plecat din piciorul lui Leo Messi, continuat de Rodrigo şi de Mac Allister, l-a pus pe Di Maria în situaţie de unu la unu cu Hugo Lloris şi atacantul argentinian nu a ratat. 2-0 pentru naţionala albiceleste.

Deşi până la pauză, Didier Deschamps a efectuat două schimbări, Franţa nu a reuşit să pună în pericol poarta apărată de Emiliano Martinez, lucru care nu s-a întâmplat nici în majoritatea reprizei a doua, deşi coordonatele partidei s-au schimbat după ce antrenorul Lionel Scaloni l-a scos din teren în minutul 64 pe Angel Di Maria. Din acel moment, eliberaţi de presiunea pusă de atacantul argentinian, fundaşii francezi au urcat liniile şi jocul s-a mutat în jumătatea Argentinei. Schimbările efectuate în minutul 71 de Deschamps s-au văzut în teren, Franţa a reintrat în joc, iar în minutul 79 a primit un penalty, după ce Otamendi l-a faultat pe Kolo Muani. A executat Kylian Mbappe şi a redus diferenţa în minutul 80, la primul şut pe poartă al Franţei. 2-1 pentru Argentina. Imediat, în minutul 82, Mbappe a egalat situaţia, cu un şut din interiorul careului, după o fază la care francezii au profitat de deposedarea lui Messi de către Kingsley Coman la mijlocul terenului. Astfel, Mbappe se situa pe primul loc în cursa pentru titlu de golgheter al Cupei Mondiale, marcând cu un gol mai mult decât Leo Messi.

Golurile l-au descătuşat pe Mbappe care, până la finalul partidei, a mai avut câteva incursiuni înspre careul advers care au pus în pericol poarta argentiniană. Cu toate acestea, în minutul 97, Leo Messi putea să marcheze cu un şut superb din apropierea careului de 16 metri, dar Hugo Lloris a respins peste poartă.

La finalul timpului regulamentar, scorul era egal, 2-2, astfel că au urmat cele două reprize suplimentare.

Franţa a dominat prima repriză de prelungiri, dar fără să înscrie. Pentru a echilibra situaţia la mijlocul terenului, în minutul 102 Scaloni i-a introdus pe teren pe Lautaro Martinez şi Paredes, în locul lui Julian Alvarez şi Rodrigo de Paul. Schimbările s-au văzut imediat, argentinienii ratând o ocazie mare în minutul 105 şi o ocazie imensă prin Lautaro Martinez în minutul 106, după care s-a terminat prima repriză de prelungiri.

A doua repriză de prelungiri a început cu dominare din partea Argentinei care a reuşit să înscrie în minutul 109, după ce Leo Messi i-a pasat lui Lautaro Martinez, care i-a returnat decarului argentinian şi magicianul a înscris al doilea gol al său în finală. 3-2 şi Messi spera din nou că va fi golgheterul Cupei Mondiale.

Golul lui Messi a descătuşat fanii argentinieni din tribune care au încurajat frenetic în ultimele 10 minute naţionala proprie.

În minutul 116, Mbappe a obţinut o nouă lovitură de la 11 metri, după ce Paredes a comis un henţ în propriul careu. Decarul francez a înscris al treilea său gol şi a devenit golgheterul Cupei Mondiale. Înainte de fluierul final, Kolo Muani l-a luat la ţintă pe portarul argentinian Martinez, după care, pe contraatac, Lautaro Martinez a trimis mingea cu capul pe lângă poarta lui Lloris.

3-3 după 120 de minute şi s-a ajuns la lovituri de departajare pentru desemnarea noii campioane mondiale.

Argentina s-a impus cu 4-2 la loviturile de departajare.

Pentru Argentina au înscris Messi, Dybala, Paredes, Montiel. Al cincilea jucător nu a mai executat, după ce francezii au ratat două lovituri de penalitate.

Pentru Franţa au înscris Mbappe şi Muani şi au ratat Coman şi Tchouameni.

Pe stadionul Lusail au evoluat următoarele echipe:

Argentina: Emiliano Martinez-Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico-Di Maria, De Paul, Fernandez, Mac Allister-Messi, Alvarez.

Rezerve: Armani, Rulli - Acuna, Almada, Correa, Dybala, Foyth, Lautaro Martinez, Lionel Martinez, Montiel, Palacios, Papu Gomez, Paredes, Pezzella, Rodriguez.

Selecţioner: Lionel Scaloni.

Franţa: Lloris-Kounde, Varane, Upamecano, Theo Hernandez-Griezmann, Tchouameni, Rabiot-Dembele, Giroud, Mbappe.

Rezerve: Areola, Mandanda - Camavinga, Coman, Disasi, Fofana, Guendouzi, Kolo Muani, Konate, Pavard, Saliba, Thuram, Veretout.

Selecţioner: Didier Deschamps.

Brigada de arbitri a fost următoarea:

Arbitru de centru: Szymon Marciniak (Polonia)

Tuşieri: Pawel Sokolnicki (Polonia) şi Tomasz Listkiewicz (Polonia)

Arbitru de rezervă: Ismail Elfath (SUA)

Al doilea arbitru de rezervă: Kathryn Nesbitt (SUA)

Echipa VAR a fost constituită din Tomasz Kwiatkowski (Polonia), Juan Soto (Ecuador), Kyle Atkins (SUA), Fernando Guerrero (Mexic), Corey Parker (SUA) şi B. Dankert (Germania).