Dan Nicolaie

Maratonul fotbalului mondial se apropie de final. Aproape toată lumea este epuizată, inclusiv suporterii, iar finala este privită ca un soi de izbăvire, momentul în care toată tensiunea se risipeşte. Dincolo de declaraţiile bombastice sau de văicărelile pesimiste, turneul a fost unul care nu a entuziasmat peste măsură, dar nici nu a dezamăgit, a propus meciuri interesante şi partide vecine cu plictiseala totală, am avut parte de surprize, de goluri frumoase, de ratări incredibile şi de gafe monumentale. Tehnologia a invadat fotbalul cu totul şi dacă se mai fac mici reglaje, acesta nu este un lucru rău.

Argentina contra Franţa, aceasta este ultima dispută a Cupei Mondiale din Qatar. Teoretic se confruntă două şcoli de fotbal diferite, practic vorbim de formaţii cu un stil asemănător. Echipe foarte bine organizate, care mizează pe sclipirile celor doi lideri: Messi şi Mbappe.

Avem o confruntare între un star aflat la început de drum, Mbappe (23 de ani), dar care are deja o carieră consistentă în spate, şi unul care se apropie de final, Messi (35 de ani), care a câştigat aproape tot ce se putea câştiga pe terenul de fotbal, mai puţin Cupa Mondială. Echilibrul sportiv este total, chiar şi parcursurile la actualul turneu sunt similare, ambele echipe având câte o înfrângere, Franţa cu Tunisia şi Argentina cu Arabia Saudită. Dincolo de vedete, balanţa va fi înclinată şi de măiestria antrenorilor, avem un duel Deschamp - Scaloni, primul având avantajul experienţei, al doilea stând mai bine la capitolul entuziasm. Dacă ar fi să ne luăm strict după valoarea de transfer a loturilor, indicată de celebrul site transfermarkt, lucrurile sunt deja lămurite. Franţa are un lot evaluat la un miliard de euro, în timp ce argentinienii valorează "doar" 645 de milioane. Din fericire s-a demonstrat până acum că nu cotele de transfer şi salariile fac jocul, aşa că putem spune că orice este posibil.

Duminică seara vom cunoaşte şi capitala bucuriei fotbalistice, Paris sau Buenos Aires, vom afla cine sunt zei şi cine sunt muritori de rând.