Dan Nicolaie

Optimile au oferit o surpriză, eliminarea Spaniei, şi o partidă echilibrată între Croaţia şi Japonia, altfel, suspans zero, favoritele au înaintat spre sferturi fără să forţeze.

La moara celor care susţin că mai mult de jumătate dintre echipele turneului final sunt de umplutură, să aibă oamenii (amatori sau nu de fotbal) ocazia să se mai plimbe prin lume, s-a dat suficient de multă apă. Ce a înţeles din toate acestea FIFA, marele organizator? Să rămână fixată pe decizia de a suplimenta numărul de echipe şi de la 32 să se ajungă la 48. Până la urmă de ce privitorii din întreaga lume să nu aibă parte de 13 meciuri serioase din 104, decât de 13 din 64 cum e acum? Să fie toată lumea mulţumită, inclusiv Răzvan Burleanu de la Federaţia Română de Fotbal, deşi nici aşa nu e sigur că tricolorii vor prinde America (turneul următor e găzduit de SUA, Mexic şi Canada). La o privire destul de atentă, printre echipele de umplutură de la turneul din Qatar, mai mult de două echipe, hai să fim generoşi trei, nu sunt accesibile formaţiei noastre, una care nu-şi mai găseşte locul nici măcar la un Euro, turneu unde sita calificării este mult mai rară.

Trecând cu buretele peste ce a fost în grupe şi privind doar spre ce s-a întâmplat în optimi, trebuie să spunem că surprizele plăcute (manieră de joc sau determinare) au fost Maroc, Brazilia, Anglia şi Portugalia (ce dramă se produce în sânul acestei echipe care e mult mai spectaculoasă şi eficientă fără marea ei vedetă Ronaldo), au bifat normalitatea Argentina, Franţa şi Olanda, iar Croaţia, chiar şi calificată, a lăsat impresia unei uşoare agonii fotbalistice. Mergând pe riscanta stradă a predicţiilor putem spune că Brazilia şi Portugalia sunt favorite la calificarea în semifinale în faţa Croaţiei, respectiv Marocului, iar meciurile Anglia - Franţa şi Olanda - Argentina... se joacă!

Cum speranţa refuză prin tradiţie să se predea, sperăm ca măcar din această fază să avem parte de spectacol împletit cu suspans şi de şansa de a ne bucura de fotbal de calitate.