Unul dintre oamenii care au contribuit decisiv la acordarea dreptului de organizare pentru turneul final al Cupei Mondiale din 2022 statului Qatar, face, tardiv, importanţi paşi înapoi. Fostul preşedinte FIFA Sepp Blatter a declarat că regretă că pentru organizarea Cupei Mondiale din 2022 a fost ales Qatarul. Alegerea Qatarului, controversată din cauza problemelor legate de drepturile omului şi de climă, este în opinia lui Blatter "o greşeală" deoarece ţara din Golf este prea mică pentru o astfel de competiţie. "Fotbalul şi Cupa Mondială sunt prea mari pentru acest stat", a afirmat Sepp Blatter într-un interviu pentru grupul elveţian Tamedia. "A fost o alegere proastă şi eu am fost responsabil în acel moment, în calitate de preşedinte FIFA", a adăugat el. Iniţial, Comitetul Executiv a vrut să atribuie CM din 2018 Rusiei şi CM din 2022 Statelor Unite. "Ar fi fost un gest de pace dacă ar fi organizat unul după celălalt Cupa Mondială cei doi adversari politici", a explicat Blatter.
Însă apoi "voci importante" s-au orientat către Qatar. Cupa Mondială de fotbal din Qatar se va desfăşura în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie.
Cupa Mondială din 2022, atribuită Qatarului, este prima organizată într-o ţară din Orientul Mijlociu, iar turneul final se va desfăşura într-o perioadă inedită, noiembrie-decembrie, pentru a se evita temperaturile extrem de ridicate din timpul verii. Conform unor calcule ale specialiştilor, Qatarul va cheltui pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria turneelor sportive. În repetate rânduri, Amnesty Internaţional, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, a susţinut că muncitorii care lucrează pe şantierele "mondialului" sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi să plătească taxe enorme de recrutare. Chiar au fost oferite informaţii că le sunt reţinuţi abuziv bani din salariu şi le sunt confiscate paşapoartele la sosirea în Qatar. Amnesty International acuză FIFA că nu a luat măsuri ca să împiedice organizarea turneului din 2022, deşi ştia problemele din această ţară. Pe de altă parte, Departamentul de Justiţie al SUA a lansat acuzaţii clare la adresa unor foşti oficiali FIFA, care au primit mită pentru a atribui organizarea CM din 2018 şi 2022, Rusiei şi Qatarului. Mai mulţi membri ai Comitetului Executiv al FIFA au primit mită pentru a vota Rusia şi Qataraul în procesul de atribuire a organizării ediţiilor Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, arată procurorii americani, în actul acuzării. În mai 2015, justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, la o primă estimare fiind vorba de aproximativ 150 de milioane de dolari. În decembrie 2015, autorităţile elveţiene au arestat încă 12 persoane, la Zurich, în cadrul aceluiaşi dosar de corupţie.
În decembrie 2015, magistraţii FIFA i-au pe Michel Platini (preşedinte UEFA) şi Sepp Blatter (preşedinte FIFA) vinovaţi de "abuz de poziţie", "conflict de interese" şi "management defectuos". Platini a respins orice acuzaţie de corupţie în cazul primirii a 1.800.000 de euro în 2011, din partea lui Joseph Blatter, pentru o activitate de consilier încheiată în 2002, activitate pentru care nu a existat niciun contract scris. Conform Comisiei de Etică, Blatter nu a putut să demonstreze că a transferat banii către Platini în mod legal.