Războiul dintre FIFA şi echipele participante la Cupa Mondială, legat de mesajele mai mult sau mai puţin politice, continuă. Pentru cei care citesc, dar nu înţeleg, nu e vorba doar de povestea cu LGBT, ci de mult mai mult.
FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva Federaţie de Fotbal din Serbia, după ce jucătorii sârbi au afişat în vestiar un banner controversat cu harta statului Kosovo.
Bannerul reprezintă un contur al hărţii statului Kosovo, zugrăvit în culorile steagului Serbiei, peste care este scris "Nu vom renunţa niciodată". El a fost afişat în vestiarul echipei Serbiei înaintea meciului disputat în compania Braziliei, la această ediţie a Cupei Mondiale. Săptămîna trecută, Federaţia de Fotbal din Kosovo (FFK) a înaintat o plângere către FIFA, acuzând Serbia de "retorică şovinistă", iar organismul care guvernează fotbalul mondial a deschis o procedură, urmând să anunţe care vor fi deciziile luate în acest caz.
Kosovo este membră a UEFA şi a FIFA din anul 2016, dar UEFA a decis că Serbia şi Kosovo nu pot fi adversare în preliminariile Cupei Mondiale sau ale Campionatului European din cauza tensiunilor existente între cele două ţări. FIFA este foarte atentă ca episodul să nu se repete, dar este destul de interesant de văzut cum va proceda, va trimite un observator în vastiarul sârbilor?
Pe de altă parte, Cancelarul Olaf Scholz a salutat gestul Germaniei de a-şi acoperi gura, ca reacţie la ameninţările cu sancţiunile FIFA pentru a împiedica purtarea banderolei "One Love", în timpul Cupei Mondiale din Qatar, informează lefigaro.fr. "Ceea ce trebuie reţinut este că jucătorii echipei germane au găsit o modalitate de a transmite un mesaj puternic", a spus cancelarul într-un interviu acordat săptămânalului Focus. Întrebat dacă intenţionează să meargă în Qatar pentru a susţine echipa germană, în cazul în care va fi în finală Scholz a spus "Voi decide la momentul potrivit".
Tensiunile dintre federaţii şi FIFA sunt tot mai mari, iar Cupa Mondială din Qatar poate reprezenta un moment de cotitură în relaţia dintre părţi.
1. Da
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.11.2022, 08:51)
Sunt binevenite toate aceste informații.
Or fi mai multe reproșuri aduse FIFA care s-au adunat, dar poate ne clarificati și motivele pentru care Danemarca se gândește la ieșirea din federație.
Fitilul s-a aprins din cauza chestiei One Love sau mai sunt și altele? Care sunt reproșurile oficiale, că relația lui Infantino cu Putin am înțeles-o?
În legătură cu demararea unei proceduri disciplinare împotriva federației sârbe, om vedea rezultatul.
Oricum, jucătorii au afișat harta aia în vestiar, probabil or fi pus poze pe rețelele de socializare.
Sau au avut spioni kosovari ori avertizori de integritate în dulap:)
Interferenta politicului cu sportul este o hiba veche.
Îmi aduc aminte de boicoturile din anii '80.
Americanii și alte state occidentale nu au participat la Olimpiada de la Moscova din 1980.
Ce comentarii a avut Cristian Topescu împotriva echipei de arbitraj prosovietice care acorda notele Nadiei Comăneci!
În contrareactie, țările din lagărul de Est au spus pas Olimpiadei de la Los Angeles din 1984.
Cu o singură excepție, România!
Și cu câte ovații a fost primită delegația noastră pe stadionul olimpic. Și ce mândri eram!
Probabil schisma asta sportivă totală se va întâmpla in curând și acum din aceleași motive politice și ideologice.
Unii or să fie cu One Love pe piept, alții fără niciun love :)