ZIARUL BURSA

28 noiembrie 2022
Ediţia din 15.08.2024
Reuniune NATO la Bucureşti

Reuniune NATO la Bucureşti

George MarinescuPolitică / 28 noiembrie 2022

Miniştrii de externe, presaţi de actualul context geo-politic şi strategic 

Miniştrii de externe ai celor 30 de state membre ale NATO se reunesc în aceste zile la Bucureşti pentru a discuta despre situaţia regională, despre sprijinul necesar Ucrainei pentru a trece de această iarnă în contextul agresiunii Federaţiei Ruse, despre necesitatea susţinerii Georgiei, Moldovei şi Bosniei-Herţegovina în faţa provocărilor Moscovei şi despre măsurile care trebuie luate, pe baza Noului Concept Strategic, pentru a stopa interferenţele Chinei în infrastructura de telecomunicaţii din Estul Europei şi din Balcanii de Vest.

Ziua în care nu mai vin transformatoarele

Ziua în care nu mai vin transformatoarele

Călin RecheaInternaţional / 28 noiembrie 2022

Călin Rechea

Criza semiconductorilor a arătat şi încă mai arată ce se întâmplă când un produs de importanţă strategică, atât pentru sectorul civil cât şi cel militar, se găseşte tot mai greu pe piaţă sau anumite segmente dispar pur şi simplu.

Despre naţionalism

Cristian PîrvulescuEditorial / 28 noiembrie 2022

Cristian Pîrvulescu

Unii români par a fi nostalgici după epocile trecute şi sunt dominaţi de un naţionalism "patologic". Cel puţin aşa par să sugereze sondaje de opinie recente. Iar unii politicieni, despre care am vorbit în articolele mele din ultima vreme, cred că antidotul la acest fenomen ar fi un naţionalism "sănătos". Dar cum ar putea fi naţionalismul "sănătos"?

Economiile emergente susţin tendinţa de creştere a comerţului global

Călin RecheaMacroeconomie / 28 noiembrie 2022

Călin Rechea

Volumul comerţului global şi-a accelerat uşor creşterea anuală şi în septembrie 2022, până la 5,6%, de la 5,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, după un avans de 0,8% în luna anterioară, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (www. cpb.nl)

Sibiu, 2022

PLASAMENTE ALTERNATIVE Centenare de vânzare

Marius TiţaInvestiţii Personale / 28 noiembrie 2022

Marius Tiţa

Nu s-a făcut mai nimic de Centenar, cel al Marii Uniri, nici măcar o mai bună cunoaştere a termenilor, a istoriei în general. Să fim conştienţi de cele petrecute atunci, să îi cunoaştem pe marii oameni care au fost atunci în funcţie, în drept sau în voce. Să nu obosim să citim lucrări serioase, mai ales din cele recente care aduc glasuri clare, din arhivă. Simţim acolo atmosfera, dar mai ales adevărul acelor vremuri, vedem cum se nasc miturile şi ne dăm seama că minuni s-au petrecut acum mai bine de un secol.

Sursa foto: www.luberef.com

Luberef, divizie Aramco, a primit aprobarea pentru listare

A.V.Internaţional / 28 noiembrie 2022

Compania intenţionează să le ofere investitorilor 50,045 milioane de acţiuni, echivalentul a 29,66% din capitalul social 

Saudi Aramco Base Oil Company (Luberef), divizie a gigantului petrolier saudit Aramco, a primit aprobarea de la autoritatea de reglementare financiară din Arabia Saudită, Capital Market Authority (CMA), pentru o ofertă publică iniţială (IPO), anunţă offshore-technology.co.

"Nu avem capacitatea financiară necesară pentru generalizarea introducerii maşinilor electrice în activitatea de taxi"

SUPLIMENT AUTO | VASILE ŞTEFĂNESCU, PREŞEDINTELE COTAR: "Nu avem capacitatea financiară necesară pentru generalizarea introducerii maşinilor electrice în activitatea de taxi"

A CONSEMNAT GEORGE MARINESCUCompanii / 28 noiembrie 2022

Reporter: Uniunea Europeană a stabilit ca, începând din 2035, companiile constructoare de maşini să nu mai fabrice şi să nu mai vândă autoturisme cu motoare cu ardere internă, ci doar vehicule care nu poluează. Sunteţi pregătiţi pentru aşa ceva?

Vasile Ştefănescu: Nu ai cum să mergi numai cu maşini electrice, pentru că acest lucru ar presupune acordarea de la bugetul de stat sau din fondurile europene a unor subvenţii importante companiilor de taxi şi companiilor din transportul alternativ de persoane pentru înlocuirea parcurilor auto actuale. În acest moment, marea majoritate (aproape 90%) a autoturismelor din parcurile auto ale companiilor de taxi au instalaţii GPL, fapt care a redus gradul de poluare a acestor maşini.

Maşina noastră cea de toate zilele

SUPLIMENT AUTO Maşina noastră cea de toate zilele

George MarinescuCompanii / 28 noiembrie 2022

Industria automotive reprezintă primul segment de activitate din ramurile industriei româneşti. Compania Dacia SA a ocupat şi în acest an, în toate topurile firmelor, locul 1 pentru activitatea de export, iar uzina Ford de la Craiova are un nou management care îşi propune să urce rapid în noua piaţă a vehiculelor electrice şi hibrid.

"Avem creşteri de costuri pe toate planurile în industria auto, din cauza preţurilor energiei"

SUPLIMENT AUTO | ADRIAN SANDU, SECRETAR GENERAL ACAROM: "Avem creşteri de costuri pe toate planurile în industria auto, din cauza preţurilor energiei"

Companii / 28 noiembrie 2022

Reporter: Care este situaţia companiilor constructoare de automobile din ţara noastră, ţinând cont de faptul că în cursul anului 2022 s-au confruntat cu mai multe crize suprapuse - criza energetică, lipsa semiconductorilor, problemele din lanţurile de aprovizionare - adâncite şi de războiul din Ucraina?

Adrian Sandu: Pe primele trei trimestre am înregistrat un plus de producţie comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut şi cu aceea din 2020, plus care ne permite să ne situăm la nivelul anului 2019, an de precriză. Putem spune că ambele uzine de automobile din România au produs bine în primele nouă luni ale acestui an, ajungând la 382.000 de unităţi. Se pare că prin eforturile direcţiilor de cumpărări şi ale departamentelor de achiziţii din companiile respective s-au găsit soluţii cu privire la problema legată de aprovizionare cu componente şi materiale atât din zona Rusia-Ucraina, care a fost blocată din luna februarie şi care continuă să fie blocată şi în prezent, şi aprovizionarea cu anumite componente electronice. Evident că nu există un flux continuu, un flux normal de aprovizionare cum era cel din perioada precriză, dar există toate premisele ca aceste aspecte să fie rezolvate şi să revenime la un flux de fabricaţie normal.

Florin Spătaru

SUPLIMENT AUTO / FLORIN SPĂTARU, MINISTRUL ECONOMIEI: "Investitorii din sectorul producţiei de baterii, sprijiniţi prin scheme de ajutor de stat ad-hoc"

A consemnat George MarinescuCompanii / 28 noiembrie 2022

Reporter: Care este situaţia industriei auto din ţara noastră în acest moment?

Florin Spătaru: Industria auto românească, cu impact semnificativ în economie - 14% din Produsul Intern Brut îl reprezintă producţia auto -, trece printr-o serie de transformări, pentru că toate aceste modificări la nivel european şi trecerea către e-mobilitate au impact şi asupra producţiei de componente şi producţiei de maşini româneşti. Cu toate acestea, România este una dintre ţările producătoare de maşini.

CE propune trecerea obligatorie la Euro 7

SUPLIMENT AUTO CE propune trecerea obligatorie la Euro 7

Companii / 28 noiembrie 2022

Reprezentanţii industriei auto susţin că obligativitatea trecerii la Euro 7 va mări substanţial costul autocamioanelor Organizaţiile neguvernamentale de mediu afirmă că propunerea Comisiei Europene este neserioasă şi pare a fi dictată de industria auto  

Standardul Euro 7 poate fi atins folosind tehnologia deja disponibilă, evitând necesitatea ca producătorii de automobile să dezvolte noi prototipuri de motoare cu ardere, au afirmat recent reprezentanţii Comisiei Europene, citaţi de Euractiv.com.

"Criza semiconductorilor a dus la o creştere a achiziţiei maşinilor second-hand"

SUPLIMENT AUTO | FLORIN COTEA, GENERAL MANAGER FLO AUTO LEASE SRL: "Criza semiconductorilor a dus la o creştere a achiziţiei maşinilor second-hand"

Companii / 28 noiembrie 2022

Reporter: Cum se prezintă piaţa în ceea ce priveşte leasingul de automobile?

Florin Cotea: Firma noastră deţine un sector auto în sectorul 3 din Bucureşti şi, în general, majoritatea autoturismelor pe care le vindem, le comercializăm în sistem de leasing. Lucrăm cu toate firmele mari de leasing şi, în funcţie de bonitatea clientului, oferim soluţia cea mai bună de finanţare. Cam 95% din autoturismele pe care le avem în parcul auto le oferim companiilor, în sistem de leasing. Numărul clienţilor persoane fizice este, din păcate, destul de mic.

"Trendul ascendent al pieţei automobilelor electrice, afectat de criza semiconductorilor"

SUPLIMENT AUTO | CLAUDIU SUMA, CEO LEKTRI.CO: "Trendul ascendent al pieţei automobilelor electrice, afectat de criza semiconductorilor"

Companii / 28 noiembrie 2022

Reporter: Cum se prezintă piaţa e-mobilităţii în 2022? Care a fost impactul crizelor din ultimii doi ani asupra acestei pieţe? Care este impactul discontinuităţii lanţurilor de aprovizionare şi a crizei semiconductorilor asupra industriei de profil?

Claudiu Suma: Piaţa maşinilor electrice este în continuă creştere începând cu anul 2014. Anul acesta se continuă trendul ascendent mai ales datorită modelului Dacia Spring. Din păcate, creşterea anuală este mai mică în toată Europa din cauza crizei semiconductorilor, comparativ cu anul 2021. Cu toate acestea, tendinţa este clar ascendentă, singurul impediment în calea creşterii numărului de vehicule electrice fiind capacitatea de producţie şi livrare a constructorilor.

USR iniţiază modificarea legislaţiei penale potrivit deciziilor CCR

USR iniţiază modificarea legislaţiei penale potrivit deciziilor CCR

G.M.Politică / 28 noiembrie 2022

Conform proiectului USR de modificare a Codului Penal, prejudiciul minim pentru existenţa infracţiunii de abuz în serviciu trebuie stabilit la valoarea unui salariu minim brut pe economie 

USR a depus două proiecte de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, pentru ca respectivele acte normative să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi să nu se repete situaţia prescripţiei răspunderii penale, soldată cu închiderea a mii de dosare de corupţie şi criminalitate organizată, se arată într-un comunicat de presă emis de formaţiunea politică parlamentară.

Agricover Holding ia în calcul o ofertă publică iniţială de acţiuni la BVB

PENTRU FINANŢAREA CREŞTERII Agricover Holding ia în calcul o ofertă publică iniţială de acţiuni la BVB

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 28 noiembrie 2022

În prezent, compania are listată o emisiune de obligaţiuni în valoare de 40 milioane euro  

Agricover Holding a desemnat Wood & Company pentru consultanţă în vederea explorării oportunităţilor de a obţine capital în vederea finanţării planurilor sale de creştere, inclusiv printr-o potenţială ofertă publică iniţială de acţiuni în ţara noastră, urmată de admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se arată într-un raport al emitentului publicat, vineri, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capial.

Marii fotbalişti sunt buni pentru că muncesc şi le pasă

Marii fotbalişti sunt buni pentru că muncesc şi le pasă

Dan NicolaieSport / 28 noiembrie 2022

Dan Nicolaie

Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în sac, am auzit adesea. În traducere fotbalistică: talentul nu este suficient pentru a ajunge un jucător cu adevărat mare. Cupa Mondială, ediţia în curs, ne-a demonstrat, dacă mai era cazul, că fotbaliştii de top sunt buni pentru că muncesc mult, au ambiţie şi le pasă de ceea ce fac.

Evergent Investments a depus la ASF oferta pentru răscumpărarea a 2% din societate

Evergent Investments a depus la ASF oferta pentru răscumpărarea a 2% din societate

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 28 noiembrie 2022

Acţiunile vor fi anulate pentru reducerea capitalului social al fondului  

Evergent Investments a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentul de ofertă publică de cumpărare a acţiunilor proprii, pentru ducerea la îndeplinire a unei hotărâri a acţionarilor de la finele lunii aprilie, conform unui raport al fondului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Piaţă în expansiune: cloud computingul va ajunge la peste 800 de miliarde de dolari

Piaţă în expansiune: cloud computingul va ajunge la peste 800 de miliarde de dolari

O.D.Companii / 28 noiembrie 2022

Expansiunea afacerilor care ţin de tehnologie şi internet este departe de a se opri, în ciuda unei uşoare frânări. Piaţa de cloud computing va creşte la 832 de miliarde de dolari, până în anul 2025, la nivel global, iar dincolo de încetinirea performanţelor sectorului tehnologic în 2022 veniturile din cloud depăşesc în continuare marjele celorlalte segmente, se arată într-o analiză de specialitate a XTB România.

Muzee deschise de Ziua Naţională

Muzee deschise de Ziua Naţională

O.D.Cultură / 28 noiembrie 2022

Ziua Naţională a României poate fi petrecută şi într-un muzeu, de istorie sau cu alt specific, în funcţie de interesul fiecăruia. Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" vor fi deschise de 1 Decembrie, anunţă conducerile acestor instituţii.

Până când va sponsoriza UE un stat care sponsorizează terorismul?

Până când va sponsoriza UE un stat care sponsorizează terorismul?

Călin RecheaInternaţional / 28 noiembrie 2022

Călin Rechea

Parlamentul European a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, fără să ţină cont de truismul care spune că teroristul din ochii unora nu este decât luptătorul pentru libertate din ochii celorlalţi.

Rezoluţia, care nu are efecte juridice, a fost adoptată cu 494 de voturi pentru, 58 de voturi împotrivă şi 44 de abţineri.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 28 Noiembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 28 Noiembrie 2022

Macroeconomie / 28 noiembrie 2022

Încrederea mediului de afaceri din Germania a crescut uşor în noiembrie 2022, până la 86,3 puncte, cea mai mare valoare din ultimele 4 luni, de la 84,5 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele aşteptărilor pentru următoarele 6...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo