Sărăcia extremă poate afecta creierul bebeluşilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 aprilie

Sărăcia extremă poate afecta creierul bebeluşilor

English Version

Un studiu realizat în Marea Britanie relevă că sărăcia extremă poate avea un impact la fel de puternic asupra dezvoltării creierului bebeluşilor precum naşterea prematură. Deşi copiii sunt născuţi la termen, condiţiile socio-economice precare pot influenţa negativ dezvoltarea timpurie a creierului. Cercetarea, derulată în cadrul programului Theirworld Edinburgh Birth Cohort, a arătat că bebeluşii care cresc în cartiere sărace - unde familiile se confruntă cu venituri reduse, acces limitat la educaţie şi oportunităţi de angajare, precum şi resurse scăzute - pot dezvolta întârzieri în dezvoltarea creierului şi a limbajului. Această descoperire este cu atât mai importantă cu cât, în Marea Britanie, aproape 1 din 12 bebeluşi este născut prematur, înainte de 37 de săptămâni de sarcină - principalul factor de risc pentru mortalitatea neonatală. Totuşi, studiul arată că efectele sărăciei asupra creierului unui copil născut la termen pot fi comparabile cu cele ale unei naşteri premature.

Soluţia: susţinerea familiilor vulnerabile

Cercetătorii atrag atenţia că sprijinul acordat familiilor defavorizate - prin politici publice, programe educaţionale şi sprijin economic - ar putea avea un impact pozitiv asupra dezvoltării neurologice şi lingvistice a copiilor. "Investiţiile în sprijinirea timpurie a copiilor din medii vulnerabile pot reduce decalajele de dezvoltare şi pot contribui la o societate mai echitabilă", se arată în concluziile studiului.

Situaţia în Uniunea Europeană

În 2023, aproximativ 94,6 milioane de persoane din Uniunea Europeană, reprezentând 21,4% din populaţie, erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială. Acest risc este deosebit de ridicat în rândul şomerilor (66,3%) şi al persoanelor inactive (43,2%), comparativ cu angajaţii (11,3%), arată datele UE. În ceea ce priveşte copiii, aproape 1 din 4 se află în această situaţie, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de milioane de copii în întreaga Uniune Europeană, potrivit informaţiilor oferite de UNICEF. România se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de risc de sărăcie şi excluziune socială din UE, situându-se la 32% în 2023 . În cazul copiilor sub 18 ani, această rată era de 26,2% în decembrie 2024, potriuvit datelor oficiale. Deşi rata generală a sărăciei a scăzut la 7,1% în 2021, persistă disparităţi semnificative între zonele urbane şi rurale, unde sărăcia este mult mai accentuată.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb