Statul investeşte în industria de război şi îl elimină pe candidatul prezidenţial pacifist Călin Georgescu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 aprilie

Statul investeşte în industria de război şi îl elimină pe candidatul prezidenţial pacifist Călin Georgescu

English Version

Prima lună de primăvară a fost una densă în decizii guvernamentale, cu un spectru larg de intervenţii, de la sprijin pentru agricultură şi industrie până la investiţii strategice în energie, apărare, infrastructură şi securitate naţională. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a mobilizat sume importante din fonduri europene, buget naţional şi venituri obţinute din certificate de emisii pentru a susţine creşterea economică şi protejarea categoriilor vulnerabile, fapt ce şi-a pus amprenta asupra deficitului bugetar, care la 1 martie 2025 atinsese deja 1,58% din Produsul Intern Brut. De aceea, pentru a avea la bugetul de stat veniturile necesare acoperirii cheltuielilor publice, Guvernul a continuat să se împrumute din pieţele financiare externe, dar şi din piaţa internă. Numai emisiunea de titluri de stat Fidelis din luna martie a atras la bugetul de stat peste 2,2 miliarde lei, luna trecută fiind declanşată şi o nouă ediţie Tezaur, care s-a finalizat în cursul lui aprilie.

Execuţia bugetară pe luna februarie, publicată la finalul lunii martie, ne arată că, deşi veniturile au crescut cu 3,5%, investiţiile au scăzut cu aproape 24%, ceea ce ar putea semnala un risc pentru redresarea economică preconizată de Guvern. Mai ales că, la mijlocul lunii trecute, Banca Naţională a României a raportat, pentru ianuarie 2025, o uşoară scădere a datoriei externe totale, dar şi o înjumătăţire a investiţiilor directe ale nerezidenţilor faţă de ianuarie 2024, menţionând că deficitul de cont curent a crescut, în urma unor presiuni externe persistente.

În ciuda acestei situaţii, coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR a continuat să aloce fonduri de la bugetul de stat pentru diferite măsuri şi programe. Astfel, guvernul Ciolacu a alocat peste 1,5 miliarde de lei ca măsuri de sprijin pentru fermieri şi crescători de animale. În plus, s-au stabilit plafoanele pentru ajutoarele naţionale tranzitorii pentru anul agricol 2024, ceea ce va scoate din bugetul de stat peste un miliard de lei. Mai mult, în anul 2025, crescătorii de animale vor primi alte 450 milioane lei (210 milioane credite de angajament şi 240 milioane credite bugetare), destinate în principal gestionării registrelor genealogice.

Pe parcursul lunii trecute, Executivul a aprobat finanţarea a 18 proiecte de distribuţie inteligentă a gazelor naturale, în valoare de 1,18 miliarde lei, din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, a instituit o schemă de ajutor de stat de 3,12 miliarde lei pentru închiderea minelor de huilă necompetitive din Valea Jiului şi a aprobat o schemă de ajutor de stat de 578,4 milioane euro pentru marii consumatori de energie, prin exceptarea de la plata certificatelor verzi, în scopul susţinerii competitivităţii industriei energo-intensive.

Cabinetul Ciolacu a mai decis în luna martie alocarea a 440 milioane euro (ce vor fir ecuperaţi de la bugetul UE) pentru o nouă ediţie a programului Start-Up Nation, dar şi continuarea programului "Noua Casă" cu un plafon total de garantare de 500 milioane lei.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile, Guvernul a mai decis acordarea, în anul 2025, în două tranşe, a unui sprijin financiar total de 800 lei, de care vor beneficia 2,7 milioane de pensionari cu venituri sub 2.574 lei.

În ceea ce priveşte investiţiile, în ultima lună a primului trimestru din 2025, Executivul a stabilit priorităţile pentru angajamentele legale ale Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) în 2025, în valoare de 3,805 miliarde lei, bani din care vor fi finanţate peste 100 de proiecte ce privesc reabilitarea unor şcoli, spitale şi străzi din mediul rural, dar şi infrastructura din sportivă.

La toate aceste cheltuieli, ar urma să se adauge şi cele stabilite în şedinţa de luna trecută a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care a decis achiziţia unei corvete moderne multirol pentru Forţele Navale Române, continuarea acordării unui sprijin militar şi economic sporit pentru Ucraina şi majorarea etapizată a bugetului apărării.

În planul politicii interne, luna martie a fost destul de agitată, ţinând cont de faptul că în 15 martie a fost termenul limită de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale al căror prim tur de scrutin va avea loc în 4 mai 2025. Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională au decis respingerea dosarelor de candidatură depuse de Călin Georgescu şi Diana Şoşoacă, ei fiind astfel înlăturaţi din cursa prezidenţială. Pe fondul acestor decizii, susţinătorii lui Călin Georgescu, instigaţi de declaraţiile acestuia, ale lui George Simion şi de videoclipurile de pe TikTok ale lui Horaţiu Potra, au provocat violenţe în centrul Capitalei. Ei au fost reţinuţi de jandarmi şi s-au ales cu dosare penale. Mai mult, Parchetul General a deschis dosar penal şi pe numele lui George Simion, care a afirmat că membrii BEC ar trebui jupuiţi de vii în piaţa Victoriei, iar Horaţiu Potra, după ce a fost dat în urmărire internaţională, s-a ales cu un nou dosar penal pentru instigare la schimbarea ordinii constituţionale prin acte violente. În acest context, la finalul lunii martie, DIICOT a destructurat şi reţeaua de influenceri pe TikTok finanţată de Bogdan Peşchir, care s-a ales şi cu o măsură preventivă până la finalizarea procesului penal.

În aceste condiţii, la finalizarea întregului proces de depunere a candidaturilor şi de judecare a contestaţiilor depuse şi după retragerea propriei candidaturi de către Anamaria Gavrilă (POT), au rămas în cursa prezidenţială Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR), George Simion (AUR), Nicuşor Dan, Victor Ponta, Daniel Funeriu, Elena Lasconi, Cristian Terheş, Lavinia Şandru, John Ion Banu, Silviu Predoiu şi Sebastian Constantin Popescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. România, sever retrogradată de la „democrație deficitară”

    la „regim hibrid” în Indexul Democrației 2024. 

    Democratie mai slaba decat in : 

    Libia,Pakistan,Senegal,Chad ,Guinea-Bissau,Jordania,Congo.

    Turul 2 inapoi ! 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Nu se mai poate!E gata!S-a dus!Ați stat in casă, nu ayi iesit la proteste nu v-ati strâns decat cateva mii in piete sa demonstrați, ati arătat ca sunteti puțini si slabi si in aceste conditii v-au executat!Asta-i viața!

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      turu2 inapoi sa cereti in rusia lui putin,democratia aia o visati

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb