Media tarifelor vamale impuse de SUA, la cel mai ridicat nivel de după 1938

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 aprilie

Media tarifelor vamale impuse de SUA, la cel mai ridicat nivel de după 1938

English Version

Politica comercială americană se schimbă proape săptămânal, dacă nu zilnic, conform unei analize visualcapitalist.com, care menţionează că, deşi Trump a impus săptămâna trecută tarife reciproce mari pentru aproximativ o sută de ţări, la data de 9 aprilie a anunţat o pauză de 90 de zile pentru statele care nu au ripostat. Tariful general de 10%, însă, pentru importurile din SUA rămâne în vigoare.

În 2025, media tarifelor americane pe importuri a crescut la 14,5% - cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 90 de ani, mai precis de după 1938, conform analizei, care prezintă aceste medii de-a lungul istoriei, în baza datelor furnizate de Tax Foundation. Pentru comparaţie, în 2024, media taxelor vamale impuse de SUA a fost de 2,5%, puţin mai mică decât cea a Uniunii Europene, a Chinei şi a mai multor economii majore din întreaga lume.

Pe măsură ce tensiunile comerciale escaladează, tarifele pentru China au crescut la 125%, iar taxele Chinei asupra bunurilor americane se ridică acum la 84%. Ca răspuns, volatilitatea pieţei a crescut brusc, având în vedere natura imprevizibilă a politicii comerciale a lui Trump.

Potrivit sursei, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1890, sub preşedinţia lui William McKinley, media tarifelor vamale impuse de SUA a fost de 29,6%. La acel moment, tarifele erau folosite pentru protejarea industriei americane şi pentru obţinerea de venituri guvernamentale, în condiţiile în care impozitul pe venit nu exista. Pe măsură ce comerţul global s-a liberalizat după Primul Război Mondial, tarifele au scăzut, iar guvernul SUA a introdus impozite pe venit mai mari.

Cu toate acestea, tarifele au crescut din nou ca răspuns la instabilitatea economică. În 1922, Legea Fordney-McCumber a majorat tarifele vamale medii la 15,2% pentru a proteja producătorii şi fermierii americani. În timpul Marii Depresiuni (Marea Criză Economică), Legea Tarifară Smoot-Hawley din 1930 a dus taxele şi mai sus - la 19,8% - într-un efort menit să protejeze locurile de muncă şi industriile interne.

În deceniile următoare, tarifele au scăzut pe fondul acordurilor comerciale multilaterale care vizau eliminarea barierelor comerciale. Printre cele mai importante se numără Acordul General privind Tarifele şi Comerţul din 1947 şi Acordul Nord-American de Liber Schimb din 1994, care au eliminat practic tarifele dintre America, Canada şi Mexic.

Conform sursei citate, în 1994, media taxelor vamale impuse de SUA era de 3%, în 1995 - de 2,5%, iar în 1996 - de 2,3%. În 2005, aceasta a coborât la 1,4%, în 2008 - la 1,2%, iar în 2021 a ajuns din nou la 3%. În anii 2022-2023 a fost de 2,8%, respectiv 2,4%.

FMI: "Tensiunile comerciale pot duce la prăbuşiri ale burselor"

Mari evenimente de riscuri geopolitice, inclusiv tensiuni comerciale, pot declanşa ample corecţii ale preţului acţiunilor, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI) într-un raport publicat ieri, transmite Reuters, conform Agerpres.

La rândul lor, aceste corecţii ale preţului acţiunilor pot ameninţa stabilitatea financiară, subliniază FMI într-un capitol publicat în avans din viitorul său raport privind stabilitatea financiară globală.

FMI nu a menţionat în mod concret la ce evenimente se referă, cum ar fi tarifele ample anunţate în ultimele săptămâni de preşedintele SUA, Donald Trump. Însă, instituţia precizează că riscurile, precum conflictele, războaiele, atacurile teroriste, cheltuielile militare şi restricţiile comerciale, au crescut semnificativ după 2022.

Într-o postare separată pe blogul instituţiei, FMI a îndemnat instituţiile financiare să deţină suficient capital şi lichidităţi, care să le ajute să facă faţă unor posibile pierderi de pe urma riscurilor geopolitice, şi le-a sfătuit să folosească teste de stres şi alte analize pentru a indentifica şi gestiona astfel de riscuri.

În raport, FMI subliniază că analizele sale arată că evenimente cu risc mare, precum războaie, tensiuni diplomatice sau terorism pot duce la o scădere medie a preţului acţiunilor cu un punct procentual în fiecare lună, în toate ţările, respectiv o scădere medie de 2,5 puncte procentuale pentru pieţele emergente.

Conflictele militare internaţionale, precum invazia rusească în Ucraina din 2022, sunt evenimentele cu cele mai mari riscuri, ducând la o scădere medie cu cinci puncte procentuale a randamentelor acţiunilor în fiecare lună, dublu faţă de nivelul altor evenimente de risc geopolitic.

FMI mai arată că incertitudinea economică majorează riscul apariţiei unor pierderi mari şi neaşteptate în portofoliul de investiţii, ceea ce la rândul său accentuează riscul unor prăbuşiri ale burselor. De asemenea, riscurile geopolitice crescute pot duce la majorarea primelor de risc suverane şi ar putea să se răsfrângă şi asupra altor economii prin legăturile comerciale şi financiare.

În postarea pe blog, FMI a analizat impactul măsurilor tarifare ale SUA şi China în perioada 2018-2024, subliniind că o parte din anunţurile importante au dus la scăderea burselor în ambele ţări.

FMI urmează să dea publicităţii raportul complet cu prilejul reuniunii de primăvară, care va avea loc săptămâna viitoare. Cel mai probabil această reuniune va fi dominată de tarifele lui Trump, conchide Reuters.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Razboi vamal a lui Trump ?? ce prostie !!

    realitatea este ca majoritatea tarilor au taxe vamale 

    mult mai mari decat a impus administratia Trump acum.

    1. E razboi cu china.

    Razboi pornit din ignoranta care l-a facut sa falimenteze tot pe ce a pus mana.

    SUA au deficit cu alte tari de bunuri.Si un excedent urias pe servicii. 

    Nu poti sa ai corelatie directa intre cele doua.Daca tu nu ai deficit,altii nu produc ieftin sa-ti vanda tie si atunci excedentul tau pe servicii se topeste ca untul la soare.Cu ce sa-ti cumpere altii si bunurile si serviciile daca ei nu presteaza nimic? 

    SUA era in situatia ideala,obtinea profituri imense din servicii si tehnologie de varf si cumpara produse ieftine.Numai ce profituri se obtin din intermediarea financiara gigant.

    Nu poti avea si productie de serie la banda si bani multi.Sa vina in Romania sa faca studiu de caz intre regiunile bazate pe productie la banda care au excedent comercial urias si cele ca Bucurestiul care au deficit de bunuri insa cererea solvabila e foarte mare. 

    1. excedentul pe servicii e minim, toate astea de it trec prin irlanda.

      )))))))))) de unde apareti oare?stii cat pib are irlanda?erau in faliment toate de tehnologie daca alea erau veniturile lor cat ale irlandei.Oricum vorbeste despre altceva,banii din profit ajung in america,daca ai companii de tech imn portofoliu desi nu cred dupa cum scrii,ai sti de unde iei dividendul!!!!!e o diferenta intre locul de impozitare si locul de incasare al rentabilitatii unei activitati?o fi,dar mai tre sa si intelegem ce studiem

    In Romania avem Tva,accize,taxe vamale...nu avem scoli...sunt de pe timpul lui Ceausescu...comuniste

    Spitale ...vai mama lor daca pot fi numite spitale... 

    Infrastructura pe calea ferata....varza parca mergi cu caruta cu niste trenuri vechi bune de muzeu cu intarzieri uriase. 

    Infrastructura rutiera...abia se dezvolta cat de cat....dar tot praf este comparativ cu America 

    Urbanismul varza....casa langa bloc....loc verde liber....hop pe el un bloc....trafic in orase constipat si poluat. 

    Politicieni mandri si cum sa nu fie mandri cand sifoneaza un purcoi de bani din taxe si impozite

    Daca se platesc taxe,impozite,accize sa fie un sistem transparent si sa se vada clar ce se intampla cu acestia.In rest vai de noi cu atata taxare si impozitare... 

    FMI scrie oricum de rau despre Trump care le a mai taiat din miliardele pe care le incaseaza degeaba traind acolo ca regii fara sa faca nimic in timp ce altii mor de foame,

    aceasta organizatie este un parazit care exista absolut degeaba, vezi si analizele unor forumuri financiare de specialitate  

    Trump trece...cu sau fara tarife US trebuie sa-si finanteze de undeva imensa datorie publica. Administratia Biden a fost campioana galactica la tocat bani pe arme si ajutoare pt ilegali.

    La noi e mai rau, TVA, impozite, cass, cas, timbre, etc ca ajungi sa muncesti 45% pt stat.  

    1. cas, cass sunt pensia si sanatatea. practic impozitul pe salariu e 10%.

      Biden in senilitatea lui si a batut joc de America

      O sa repare Trumpulache.

      Trump este absolvent al universitatii Wahrton cea mai buna scoala de business din lume, asa ca stie exact ce face,

      nu se compara cu potlogarii de 0,2 grivne care scriu pe aici,

      hai cuţu cuţu cuţu  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb