
Barometrul KfW-Ifo din luna martie 2025 arată o îmbunătăţire semnificativă a climatului economic la nivelul firmelor mici şi mijlocii din Germania. Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a crescut cu 3,9 puncte, până la -17,6 puncte, după o scădere de 0,2 puncte în luna precedentă.
Pentru companiile mari s-a înregistrat o creştere de 2 puncte, până la -24,1 puncte, după o creştere de 1,6 puncte în luna anterioară (vezi graficul).
Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.
Indicele aşteptărilor IMM-urilor pentru următoarele şase luni a crescut cu 7,4 puncte, cea mai mare creştere lunară din iunie 2020, până la -15,9 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut cu 0,3 puncte, până la -19,7 puncte.
"Este posibil ca această evoluţie să reflecte speranţele unui stimul fiscal puternic din partea noului pachet de finanţare a infrastructurii şi a apărării adoptat de noul guvern german, chiar dacă acest efect abia începe să se manifeste în orizontul de şase luni al aşteptărilor analizate", se arată în raportul de la KfW-Ifo.
Indicele climatul de afaceri a crescut cel mai puternic în sectorul serviciilor (+6,0 puncte), unde firmele de arhitectură şi inginerie, în special, ar putea beneficia de creşterea investiţiilor în infrastructură, pe fondul unei creşteri cu 10,5 puncte a indicelui aşteptărilor pentru următoarele 6 luni.
Pentru firmele din retail, indicele climatului de afaceri a scăzut cu 0,7 puncte, până la -16,3 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 8 luni, în condiţiile unei scăderi cu 2 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -11,5 puncte şi a unei creşteri de 0,5 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -20,9 puncte.
O creştere de 1,6 puncte a înregistrat indicele climatului de afaceri pentru IMM-urile din construcţii, până la -20,2 puncte, pe fondul unei creşteri de 2 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -26,8 puncte.
Aceasta evoluţie a fost influenţată de creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale, care va determina şi creşterea dobânzilor în sectorul construcţiilor.
Pe de altă parte, perspectiva cheltuielilor mai mari în infrastructură a determinat o creştere mult mai puternică a indicelui încrederii pentru companiile mari din sectorul construcţiilor, de 7,8 puncte, până la -0,7 puncte, în condiţiile unei creşteri cu 6,1 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -13,1 puncte.
În ciuda creşterii semnificative din sectorul construcţiilor, indicele climatului de afaceri pentru companiile mari a crescut cu doar 2 puncte faţă de luna precedentă, până la -24,1 puncte, pe fondul unei creşteri de 5,2 puncte a indicelui aşteptărilor, în condiţiile unei scăderi semnificative la nivelul companiilor mari din sectorul retail.
Aici indicele climatului de afaceri a scăzut cu 7,4 puncte, până la -24,8 puncte, pe fondul unei scăderi de 10,7 puncte a indicelui situaţiei curente şi a unei scăderi de 4,4 puncte a indicelui aşteptărilor.
Pentru companiile mari din industria prelucrătoare, indicele climatului de afaceri a crescut cu 0,9 puncte, până la -33,2 puncte, pe fondul unei creşteri cu 2,7 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -18 puncte.
La nivelul IMM-urilor din industria prelucrătoare, creşterea indicelui climatului de afaceri a fost de 0,8 puncte, până la -28,2 puncte.
Raportul subliniază că "deşi situaţia de afaceri a întreprinderilor industriale rămâne blocată într-o tendinţă descendentă, probabil că aşteptările lor de afaceri au beneficiat parţial şi de perspectiva creşterii cheltuielilor pentru apărare".
Îmbunătăţirea climatului economic pentru IMM-uri a avut loc pe fondul reducerii aşteptărilor în ceea ce priveşte preţurile de vânzare şi angajarea forţei de muncă. În timp ce reducerea aşteptărilor privind preţurile de vânzare este considerată o veste bună pentru tendinţa inflaţiei, raportul KfW-Ifo susţine că "deteriorarea continuă a aşteptărilor privind ocuparea forţei de muncă este îngrijorătoare, mai ales când piaţa muncii este din ce în ce mai deprimată".
În concluzia barometrului KfW-Ifo se subliniază că îmbunătăţirea încrederii este deja ameninţată de intrarea în vigoare a tarifelor anunţate de administraţia Trump, iar unele sectoare, cum este industria auto, se pot confrunta cu pierderi considerabile.
Efectele negative ale politicii protecţioniste din SUA se vor resimţi şi la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, chiar dacă activitatea lor este orientată mai mult către piaţa internă, în condiţiile interdependenţelor din lanţurile de aprovizionare şi desfacere.
Cu toate acestea, autorii raportului îşi exprimă încrederea că "stimulentele fiscale rezultate din creşterea cheltuielilor pentru infrastructură şi apărare vor compensa mai mult decât suficient pierderile din Produsul Intern Brut al Germaniei induse de tarife, cel puţin în anul următor", dar şi avertizează că incertitudinea rămâne extrem de ridicată, mai ales dacă se are în vedere schimbarea majoră a politicii comerciale a Statelor Unite şi în alte domenii pe lângă cel al tarifelor.