Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a lansat o licitaţie internaţională pentru atragerea unui investitor strategic sau financiar care să sprijine dezvoltarea pe termen lung a Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, principalul nod maritim şi fluvial al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de respectiva instituţie bancară.
Potrivit sursei citate, procesul de vânzare are loc în deplină coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, vizând atât cadrul legal, cât şi cel comercial al portului. Obiectivul este atragerea de investiţii în conformitate cu standardele internaţionale şi cele mai bune practici din domeniul infrastructurii portuare.
Portul Giurgiuleşti, situat pe scurta ieşire a Moldovei la Dunăre, la graniţa cu România şi Ucraina, are o adâncime de până la 7 metri, gestionează peste 70% din comerţul maritim al ţării, are un rol esenţial în menţinerea lanţurilor de aprovizionare şi este considerat un activ strategic pentru dezvoltarea economică a regiunii. Portul poate să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime.Totodată, amplasarea sa îl face relevant pentru viitoarele eforturi de reconstrucţie din Ucraina.
Portul Giurgiuleşti este sprijinit de BERD încă din 1995, când banca a început să finanţeze construcţia şi operarea acestuia. De-a lungul timpului, portul a trecut prin mai multe dificultăţi financiare şi operaţionale, însă în 2013 BERD a acordat un nou împrumut şi a devenit principalul beneficiar economic al activităţii portuare.
BERD a preluat controlul complet asupra portului în 2021, prin achiziţia grupului Danube Logistics. De atunci, banca a crescut eficienţa, volumul operaţiunilor şi profitabilitatea portului, menţinând constant intenţia de a atrage parteneri privaţi puternici pentru a duce proiectul la următorul nivel. Instituţia financiară este asistată în acest proces de Raiffeisen Bank.
Menţionăm că în 27 august 2024, guvernul Ciolacu a aprobat un memordandum privind cumpărarea Portului Giurgiuleşti prin intermediul Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa (APMC), societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu a declarat încă din septembrie 2023 despre intenţia României de a cumpăra portul Giurgiuleşti, în contextul în care se preconizează că ţara noastră va deveni un hub important în reconstrucţia Ucrainei.
"Trebuie să realizăm că Portul Constanţa este strategic în momentul de faţă. Nu ştiu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiuleşti, şi deja prin ministrul Transporturilor România şi-a arătat interesul către BERD - pentru că acţionarul majoritar la Giurgiuleşti este BERD -, de a-l cumpăra statul român şi de a-l dezvolta", a declarat atunci premierul Marcel Ciolacu, pentru Digi 24.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 17:07)
Foarte bine, o cumpărăm pe datorie, pe modelul merican.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 22:16)
BERD e si actionar la Emerging Europe Accession Fund, care detine 88% din Patria Bank, care detine 100% la SAI Patria Asset Management, care opereaza primul etf romanesc la BVB. Mi-ar placea sa-i vad implicati.
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 15.04.2025, 22:18)
...