Ţara noastră trebuie să investească, neapărat, în tehnologie agricolă, în inovaţie şi bineînţeles, în ceea ce generic se numeşte grija faţă de natură, a spus Adrian Pintea, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Domnia sa a afirmat: "Dacă ne dorim să fim competitivi, să producem mai mult dar şi mai bine, trebuie să investim în soluţii moderne, cum ar fi senzori de monitorizare a solului".
Secretarul de Stat a punctat că, în acest moment, Ministerului Agriculturii derulează programul INVESTALIM, în cadrul căruia sunt disponibile 590 de milioane de euro, bani destinaţi procesării produselor agricole. "Acest lucru înseamnă că ne dorim să nu mai exportăm doar materie primă ci şi produse finite cu valoare adăugată. Tot pentru sprijinirea procesării avem şi programul ROMALIMENT, care este o schemă de plată cu un buget total de un miliard de euro, fiind dedicat modernizării şi extinderii unităţilor de procesare din ţară", a spus Adrian Pintea.
Secretarul de Stat a adăugat: "De asemenea, punem un accent deosebit pe reabilitarea sistemelor de irigaţie, iar până în 2028 vrem să ajungem la 2,7 - 2,8 milioane de hectare (n.r. cu sisteme reabilitate). Pentru acest lucru investim în modernizarea canalelor de irigaţii şi a staţiilor de pompare. Pe lângă asta, ştiind foarte bine că toate staţiile de pompare sunt energofage, avem deja în desfăşurare o colaborare cu Statele Unite, prin care atât noi cât şi ei, să investim în panouri fotovoltaice plutitoare pe canalele de irigaţii, tocmai pentru a reduce consumul de energie".
Susţinerea fermelor de familie şi dezvoltarea sectorului zootehnic, astfel încât să se producă materiile necesare în România, fără a mai fi dependenţi de importuri, este o altă prioritate a Ministerului. "Avem şi o colaborare cu Banca Mondială, pentru a promova aceste practici agricole sustenabile şi pentru a reduce poluarea generată în agricultură", a spus Adrian Pintea.
Secretarul de stat a continuat: "Un alt mare obiectiv este să redeschidem mai multe pieţe internaţionale pentru produsele româneşti. Vrem să ducem, în toată lumea dacă s-ar putea, produsele noastre care sunt recunoscute chiar şi la nivel internaţional pentru calitatea lor, de la cereale, legume, animale, carne, lactate. Ne dorim ca acestea să fie procesate aici şi să nu facem doar export de materie primă".
Conform reprezentatului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în trei - cinci ani, ţara noastră va exporta cel puţin la fel de multe produse agroalimentare pe cât va importa.
"Agricultura inteligentă şi sustenabilă nu este doar un vis frumos, este un proces care deja a început şi în care investim zi de zi. Prin muncă, tehnologie şi parteneriate solide, putem transforma România într-un lider agricol regional", a conchis Adrian Pinetea.
Opinia Cititorului