CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Gabriel-Bogdan Şteţco, MEDAT: "Avem un potenţial uriaş de creştere pe city-breakuri, dar stăm prost la mobilitate"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 29 aprilie

Gabriel-Bogdan Şteţco, MEDAT: "Avem un potenţial uriaş de creştere pe city-breakuri, dar stăm prost la mobilitate"

Un punct important în dezvoltarea durabilă şi sustenabilă l-ar putea constitui turismul şi, în special, city-breakurile, dacă se vor realiza investiţii în privinţa infrastructurii de transport, deoarece stăm mai puţin bine în privinţa mobilităţii, a afirmat Gabriel-Bogdan Şteţco, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT).

Gabriel Şteţco a precizat: "România oferă posibilităţi turistice, este o destinaţie turistică în care avem posibilitatea ca 365 de zile din an să găsim diversitate şi să bucurăm zilnic turiştii. Vedem azi în piaţă câteva tendinţe. Desigur, suntem consacraţi prin Delta Dunării, prin varietatea geografică şi poziţională, dar în ultimii ani vedem o dezvoltare rapidă în zona de city-break, în Bucureşti, Braşov, Oradea, Cluj, Craiova, Iaşi, unde foarte mulţi turişti tineri cu vârste de până în 35 de ani vin să cunoască oraşele. Aici descoperi chestiuni de identitate istorică, dar identificăm şi foarte multă vibraţie, viaţă de noapte, alternative de pretrecere a timpului liber. Avem foarte multe festivaluri şi tradiţii locale şi avem posibilitatea să ne bucurăm de o gastronomie aparte. Toate aceste lucruri fac ca consumatorii de city-breakuri să trăiască experienţe unice, memorabile pe care doresc să le retrăiască de cât mai multe ori. Dacă ne uităm pe o scară de la 1 la 10, cred că suntem undeva între 3 şi 4, cu potenţial uriaş de creştere pe city-breakuri şi trebuie să vedem cum dezvoltăm foarte multe lucruri de infrastuctură, deoarece ne trebuie o mobilitate foarte bună. Turiştii vin şi pun accent şi pe partea de eco, iar dacă ne gândim la anul 2030 ar trebuie ca turismul de city-break să fie conectat cu un sat din apropriere, unde tradiţiile pot fi descoperite mai uşor. Trebuie să avem mai multă conectivitate între oraşele importante şi zona rurală care ne face să fim unici în Europa".

Domnia sa a arătat că, de exemplu, aeroportul construit la Braşov ar putea fi o oportunitate pe termen lung pentru city-breakuri, dar că acest lucru depinde şi de pachetele turistice pe care le vor oferi companiile din acest domeniu de activitate, precum şi operatorii de transport aerian.

"Orice mijloc în plus de mobilitate, fie că vorbim despre aeroport, fie că vorbim despre altă infrastructură, va genera un flux mai mare de turişti, ceea ce va duce la sustenabilitatea acestor obiective", a afirmat Gabriel Şteţco.

Secretarul de stat a menţionat că, în prezent, un turist străin venit pentru city-break cheltuieşte în ţara noastră între 250 şi 450 euro pe zi, dar suma respectivă poate să crească dacă vor fi mai multe investiţii şi vor fi organizate mai multe evenimente unice cu sprijinul comunităţilor locale, ce pot diversifica gama de servicii oferite acestor turişti.

Chestionat cu privire la turismul de business, Gabriel Şteţco a spus că şi acesta este în creştere, dar nu conform trendului înregistrat în cazul city-breakurilor, şi a precizat că pentru turismul de business ar trebuie creat un lanţ de facilităţi şi oportunităţi care să atragă în ţara noastră cât mai mulţi oameni de afaceri de peste hotare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3845
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2865
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8531
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.1452

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb