CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Dragoş Roşu, Hidroelectrica: Suntem un pilon al tranziţiei energetice

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 29 aprilie

Dragoş Roşu, Hidroelectrica: Suntem un pilon al tranziţiei energetice

"Viteza de adopţie a regenerabilelor şi capacitatea de stocare în baterii vine cu provocări semnificative, în ceea ce priveşte rezilienţa sistemului naţional"

Compania Hidroelectrica este percepută drept unul dintre pilonii principali ai tranziţiei energetice a ţării noastre, a spus Dragoş Roşu, Manager M&A şi Relaţia cu Investitorii din cadrul producătorului şi furnizorului de energie electrică.

Dragoş Roşu a afirmat: "Avem deja trasat un plan semnificativ de investiţii până în 2027, ca urmare a planului de administrare în care, printre altele, Hidroelectrica este văzută ca un pilon principal a tranziţiei energetice. Văzând ce se întâmplă în ultimii ani, cred că tranziţia energetică s-a transformat mai degrabă într-o revoluţie energetică, iar viteza de adopţie a regenerabilelor şi capacitatea de stocare în baterii vine cu provocări semnificative în ceea ce priveşte rezilienţa sistemului naţional. Practic, discutăm despre o înlocuire a capacităţilor în bandă, din combustibili fosili, într-un ritm mult mai accelerat decât s-a anticipat iniţial, cu o fereastră de construcţie a unor capacităţi similare pe nuclear mult în viitor, coroborat cu un inevitabil phase out (n.r. scoatere din folosinţă) a Unităţii 1 (n.r. a centralei de la Cernavodă) pentru retehnologizare în 2026, ceea ce vine cu provocări suplimentare".

Reprezentantul Hidroelectrica a adăugat: "Ţinând cont de poza de ansamblu a sectorului enegetic românesc, lucrurile acestea se întâmplă cumva natural. Tot sectorul a fost pus în funcţiune acum 50 - 60 de ani, inclusiv infrastructura de transport şi distribuţie. Or, anul trecut şi anul acesta, vedem o reaccelerare a capacităţilor care au ajuns la maturitate şi se vor pune în funcţiune suficient de mulţi megawaţi în bandă, respectiv gaz, pentru a putea încorpora mai uşor această revoluţie regenerabilă în România. Hidroelectrica are un rol esenţial în acest proces, datorită flexibilităţii portofoliului său, având în vedere că vorbim de centrale hidroelectrice, atât în ceea ce priveşte ponderea de aproximativ 30% din producţia totală de energie a României, cât şi în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor de sistem, esenţiale pentru funcţionarea sistemului energetic naţional".

În ceea ce priveşte managementul apei, Dragoş Roşu a punctat că, potrivit specificului activităţii Hidroelectrica, există o legătură evidentă între nivelul hidraulicităţii şi veniturile companiei. "Comportamentul este foarte volatil şi nu am identificat neapărat un pattern (n.r. configuraţie) descendent clar (n.r. a nivelului hidraulicităţii). Acest lucru a fost cumva enunţat şi de către colegii de la Verbund, având în vedere similitudinea dintre compania austriacă şi Hidroelectrica. Nu putem spune că există un trend clar descendent şi lucrurile vor vor merge într-o singură direcţie", a spus reprezentatul companiei.

Dragoş Roşu a mai punctat că în activitatea pe care o desfăşoară, Hidroelectrica tranzitează apa, nu o consumă. "Este practic o activitate reglementată de Administraţia Naţională a Apelor Române şi rolul Hidroelectrica în managementul apei este benefic, având în vedere toate amenajările hidroenergetice din ţară şi capacitatea de stocare semnificativă pe care o are compania în portofoliul său".

Tot în contextul managementului apei, Dragoş Roşu a amintit de diversificare, implementată tocmai pentru eficientizarea celei mai importante resurse a companiei.

"Discutăm despre panouri fotovoltaice flotante pe lacurile de amenajare şi avem un proiect pilot în sensul acesta, a cărui construcţie va fi lansată în curând, procedura de achiziţie fiind pe final. De asemenea, discutăm de hibridizarea centralelor hidroenergetice, în special pe firul apei, unde există un control mai mic asupra asupra producţiei cu baterii. Un proiect în sensul acesta se va desfăşura în curând la porţile Porţile de Fier II", a spus reprezentantul Hidroelectrica, adăugând: "Practic, rând pe rând, pe lângă retehnologizarea hidroagregatelor, capacităţile hidroenergetice existente vor fi hibridizate cu sisteme solare sau baterii de stocare, tocmai pentru a aduce complementaritate şi a genera o predictibilitate mai mare a veniturilor, în contextul fluctuaţiilor inevitabile ale hidrologiei de la un an la altul".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3845
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2865
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8531
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.1452

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb