O pană majoră de curent a afectat ieri Peninsula Iberică şi părţi din vestul Europei, lăsând milioane de oameni fără electricitate, perturbând transportul, telecomunicaţiile şi activitatea economică în mai multe regiuni. Cele mai afectate ţări au fost Spania, Portugalia şi Andorra, iar unele regiuni din Franţa au resimţit, de asemenea, efectele întreruperilor masive de alimentare cu energie electrică. Deşi amploarea exactă a incidentului nu este încă pe deplin cunoscută, autorităţile din mai multe state au raportat disfuncţionalităţi semnificative, în timp ce companiile de electricitate au lucrat pentru remedierea situaţiei.
Problemele în Spania au început puţin după prânz şi au cuprins rapid o arie întinsă, afectând oraşe importante din întreaga ţară. Insulele Baleare şi Canare nu au fost afectate, însă pe teritoriul continental transportul public a fost serios perturbat, trenurile fiind oprite, iar pasagerii evacuaţi. Sistemele de semaforizare nu au mai funcţionat, contribuind la haosul din trafic, iar numeroase afaceri, magazine şi restaurante din Madrid şi din alte oraşe au fost cufundate în întuneric. Inclusiv serviciile de internet au suferit întreruperi, agravând impactul asupra vieţii cotidiene.
În Portugalia, situaţia a fost similară, surse oficiale declarând că întreruperea a fost la nivel naţional. Compania aeriană portugheză TAP Air a transmis pasagerilor să nu se îndrepte spre aeroporturi până la noi informaţii, precizând că unele dintre serviciile sale nu funcţionează normal. De asemenea, aeroportul internaţional Barajas din Madrid a rămas fără curent, iar telecomunicaţiile au fost afectate în zone extinse.
În Franţa, operatorul de reţea RTE a confirmat că anumite regiuni din sudul ţării, în special cele apropiate de graniţa cu Spania, au rămas temporar fără electricitate. Deşi alimentarea a fost reluată relativ rapid, un purtător de cuvânt a RTE a evitat să ofere detalii suplimentare privind amploarea şi cauzele exacte ale penei de curent. Totodată, cetăţenii din Andorra şi din regiunile franceze învecinate au semnalat probleme similare.
Operatorul spaniol al reţelei electrice, Red Electrica, a anunţat că a început procesul de redresare a alimentării cu energie electrică în nordul şi sudul ţării, subliniind că acest pas este esenţial pentru revenirea la normal. Compania a confirmat întreruperile şi a dat asigurări că toate resursele sale sunt mobilizate pentru rezolvarea cât mai rapidă a problemei.
Impactul a fost resimţit şi în domeniul sportului: Madrid Open, turneul anual de tenis pe zgură, a fost suspendat din cauza lipsei de electricitate din capitala Spaniei şi din împrejurimi. De asemenea, compania naţională de căi ferate din Spania, Renfe, a transmis că "întreaga reţea naţională de electricitate a fost întreruptă" la ora locală 12:30, ceea ce a dus la oprirea trenurilor şi la suspendarea plecărilor din toate staţiile.
În privinţa cauzelor posibile ale acestei pene de curent de proporţii, informaţiile rămân incerte. Unele surse mass-media au vorbit despre probleme în reţeaua electrică europeană, care ar fi afectat reţelele naţionale din Peninsula Iberică. Totodată, un incendiu izbucnit în sud-vestul Franţei, care ar fi afectat o linie de înaltă tensiune între Perpignan şi Narbonne, a fost menţionat ca o posibilă cauză a acestui lanţ de disfuncţionalităţi.
• Sebastian Burduja: "Românii nu trebuie să-şi facă griji, nu avem motive de îngrijorare"
România nu a fost afectată de această situaţie, a dat asigurări ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, într-o intervenţie în direct la Digi24. "Românii nu trebuie să-şi facă griji, nu avem motive de îngrijorare", a declarat Burduja, subliniind că sistemul energetic naţional funcţionează în parametri normali. Ministrul a explicat gravitatea unui astfel de eveniment, amintind că România s-a confruntat cu un blackout o singură dată, în 1977, când pagubele provocate au depăşit chiar efectele devastatorului cutremur din acelaşi an.
Ulterior, pe pagina oficială de Facebook, ministrul Sebastian Burduja, care se afla la Varşovia la un eveniment organizat în marja summitului Iniţiativei celor Trei Mări, a afirmat: "În contextul penelor de curent majore din Spania şi Portugalia, fac apel la toţi cetăţenii României să rămână calmi. Sunt în contact permanent cu Dispecerul Energetic Naţional. Nu avem nicio problemă în acest moment în sistemul energetic naţional. Acum ne acoperim consumul propriu din ceea ce producem şi exportăm peste 200 MW (n.red. - megawaţi). În ţara noastră, situaţia este monitorizată atent şi este sub control. Am deplină încredere în experţii noştri, care au demonstrat de fiecare dată că suntem capabili să gestionăm situaţiile dificile apărute, aşa cum au fost şi cele din perioada sărbătorilor pascale. Cu privire la cauzele blackout-ului din Spania şi Portugalia, prioritatea zero este restabilirea alimentării cu energie electrică a tuturor consumatorilor. În orele şi zilele următoare va exista, cu certitudine, o analiză aprofundată asupra cauzelor şi efectelor, inclusiv măsurile necesare la nivel naţional şi european".
Contactat de ziarul BURSA, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), ne-a transmis: "Black-out-ul înseamnă o declanşare de linie dintr-un anumit motiv, care pe urmă duce la declanşări succesive de alte linii şi lumea rămâne în beznă. Oricând este posibil să se întâmple oriunde un astfel de incident. Este ca şi cum acasă v-ar sări siguranţa; black-out-ul este ceva asemănător la o scară mult mai mare. El poate interveni chiar în condiţii foarte bune de consum echilibrat cu producţia şi distribuţia; este posibil ca totul să fie perfect şi dintr-odată să intervină un scurt circuit pe o linie de înaltă sau medie tensiune. Amintiţi-vă că, în urmă cu câţiva ani, am avut şi noi parte de un black-out temporar în partea de vest a ţării, după ce scurtcircuitul a avut loc în Croaţia, a afectat partea de vest a României şi s-a dus în Ungaria. Practic, vorbim despre nişte probleme tehnice care pot să apară oriunde, oricând şi nimeni nu poate să garanteze 100% că aşa ceva nu se poate întâmpla. Menţionez însă că riscul de a se produce un astfel de black-out este unul scăzut, mai ales că la Dispeceratul Naţional se iau în calcul mai multe scenarii, se fac calcule privind cuplarea sau retragerea unor linii electrice, în aşa fel încât sistemul energetic naţional să fie pregătit pentru a trece cu bine peste orice fel de perturbare".
În ceea ce priveşte incidentul de ieri, autorităţile din ţările afectate continuă să investigheze cauzele penei de curent şi lucrează la restabilirea completă a serviciilor, în timp ce populaţia rămâne în aşteptarea explicaţiilor oficiale şi a revenirii la normalitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2025, 04:34)
In aprilie 2025 am avut doar doua zile cu exporturi nete. De la inceputul anului doar 15 zile de exporturi nete. Sintem dependenti de importuri. Burduja ar trebui sa invete sa citeasca datele si sa nu mai dezinformeze, adica sa minta cu nerusinare.