Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ploieşti - Braşov va fi finalizat în anul 2026, iar apoi vor urma deciziile pentru proiectare şi execuţie, afirmă Ionel Scrioşteanu, Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, adăugând: "Este o autostradă care a avut un parcurs extrem de sinuos în ultimii 20 de ani. Nici nu eram născuţi când s-a pus prima dată problema autostrăzii Ploieşti - Braşov. Avem un contract care presupune şi proiect tehnic. După ce se va finaliza studiul de fezabilitate, vom lua o decizie pentru strategia de contractare" a declarat acesta.
Potrivit Secretarului de Stat, experienţa acumulată în ultimii ani a demonstrat că licitaţiile pentru proiectare şi execuţie au oferit o flexibilitate mai mare în rezolvarea problemelor care pot să apară în timpul proiectării.
"Având experienţa din ultimii cinci ani, am observat că am avut beneficii şi atunci când am scos la licitaţie doar execuţia, dar am avut avantaje şi când am scos la licitaţie proiectarea şi execuţia, un exemplu foarte bun fiind Autostrada Sibiu-Piteşti, deoarece ne permite o flexibilitate mai mare în abordarea unor soluţii tehnice în momentul proiectării", a declarat Ionel Scrioşteanu .
Acesta a afirmat că un termen realist pentru finalizarea şi punerea în folosinţă a autostrăzii Ploieşti - Braşov este anul 2031, în cel mai bun caz, însă scenariul cel mai pesimist este acela în care amânarea nu va fi mai mare de doi ani.
"În cel mai bun scenariu, autostrada Ploieşti - Braşov va fi gata în jurul anului 2031. În cel mai puţin bun caz, acest termen se va extinde la unul sau doi ani după 2031. Având experienţa autostrăzii Piteşti-Sibiu, putem să facem o evaluare a ceea ce înseamnă traversarea unei zone montane şi a unei zone turistice", a declarat Secretarul de Stat.
Totodată, acesta a afirmat că investiţiile în infrastructura rutieră au avut o creştere puternică, de până la 700%, în perioada 2019-2024, iar în ciclul financiar trecut absorbţia de fonduri în domeniu a fost de 140%.
"În ceea ce priveşte realizările din Programul Investiţional 2020-2030 de la nivelul Ministerului Transportului, deşi nu suntem la 100% pe toate planurile, cred că, în acest moment, ne aflăm la circa 80% - 85% în materie de realizări. Absorbţia de fonduri în infrastructura rutieră pe ciclul financiar trecut a fost de 140%. Din 2019 până în 2024, creşterea investiţiilor a fost de circa 700%", a mai declarat Ionel Scrioşteanu.
Opinia Cititorului