Dezvoltarea României trebuie să se bazeze atât pe strategii şi viziuni, cât şi pe echilibru, iar situaţia în care vom avea oraşe şi regiuni bogate însă cu oameni săraci trebuie evitată, afirmă Eduard Dumitraşcu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City: "Consider că, pe lângă strategii, viziuni, planuri, avem nevoie şi de echilibru. Trebuie să avem grijă să nu avem, pe viitor, oraşe foarte bogate, foarte dezvoltate, însă cu oameni foarte săraci. Face parte din misiunea noastră să punem oamenii în mijlocul acelor comunităţi. Avem nevoie de tehnologie, avem nevoie de digitalizare, dar toate acestea trebuie să fie unelte pe care le punem în slujba comunităţilor noastre. Ne uităm către 2030 cu optimism, deoarece vedem sursele de finanţare, vedem investiţiile, vedem licitaţiile".
În ceea ce priveşte evoluţia până în anul 2030 a modalităţilor de transport, preşedintele ARSC este de părere că transportul public electric va deveni metoda preferată de români, datorită investiţiilor din acest domeniu care au dus la o creştere a calităţii serviciilor.
"Cred că, din jurul anului 2030, soluţia preferată de transport în ţara noastră va fi transportul public, deoarece acest mod de transport trebuie să fie viitorul şi avem investiţii masive nu doar în infrastructura mare, la nivel naţional, ci avem şi în infrastructura urbană. Doar anul trecut, în primele nouă luni, au fost organizate licitaţii de peste trei miliarde lei doar în transportul public electric. Se investeşte masiv în special în centrele urbane. Începem să avem un transport de calitate, iar acest lucru se simte deja şi în Bucureşti, deşi partea de aglomeraţie nu ajută foarte mult" a declarat acesta.
Totodată, Eduard Dumitraşcu a afirmat că, deşi trebuie să privim cu optimism în viitor, este necesară o atenţie sporită la echilibrul dintre aglomeraţiile urbane şi restul ţării. Acesta a atras atenţia asupra oraşelor mari care concentrează investiţiile în jurul lor.
"Către anul 2030 trebuie să privim cu optimism, însă trebuie să ne putem întrebări legate de viitoarele programe europene de finanţare şi de comunităţile noastre şi, în special, trebuie să ne punem întrebări despre cum vor arăta oraşele-magnet care creează o penurie în jurul lor. Avem deja astfel de centre de dezvoltare precum Braşov, Iaşi, Buzău. Trebuie să implementăm în comunităţile noastre, ceea ce Clujul a reuşit să facă foarte bine", a declarat Eduard Dumitraşcu.
În ceea ce priveşte digitalizarea, preşedintele ARSC a atras atenţia cu privire la nivelul de pregătire şi de educaţie a societăţii civile în domeniul noilor tehnologii, precum inteligenţa artificială. Acesta a subliniat nevoia de oameni competenţi care să înţeleagă efectele acestor tehnologii şi care să poată să utilizeze cât mai eficient avantajele pe care le oferă.
"Cred că va trebui să înţelegem, pe viitor, atât la nivel de Guvern, dar mai ales la nivel de comunitate, ce înseamnă noile tehnologii, deoarece acestea vin deja şi vor schimba totul şi nu vor avea răbdare nici cu noi, la nivel de societate civilă, dar nici cu instituţiile. Atunci vom vedea discrepanţe în societatea civilă. Abilităţile trebuie să facă parte din educaţia noastră, din meseriile viitorului. Avem nevoie de oameni cu educaţie care au abilităţi în zona digitală, în zona de inteligenţă artificială, care înţeleg plusurile pe care aceste tehnologii ni le pot aduce", a conchis Eduard Dumitraşcu.
Opinia Cititorului