Ambasada României la Tunis, în parteneriat cu Delegaţia Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles, a organizat un eveniment dedicat diplomaţiei culturale, subliniind rolul esenţial al culturii în consolidarea relaţiilor politico-diplomatice internaţionale.
Evenimentul a fost prilejuit de prezenţa la Târgul Internaţional de Carte de la Tunis a lui Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR) şi al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Uniunea Europeană (EUNIC).
• Cultura - catalizator al cooperării internaţionale
Întâlnirea a evidenţiat cultura ca un instrument esenţial în apropierea dintre naţiuni, prin dezvoltarea parteneriatelor cultural-artistice între instituţii şi personalităţi din România şi Tunisia, dar şi prin iniţierea unor colaborări cu entităţi ale artelor performative - teatre, opere sau festivaluri de pe ambele maluri ale Mediteranei. "Prezenţa creatorilor la evenimente locale - concerte, expoziţii, festivaluri, lecturi publice - joacă un rol fundamental în consolidarea cooperării între naţiuni şi în facilitarea colaborărilor artistice şi coproducţiilor internaţionale", informează ICR.
• O dinamică pozitivă
Institutul Cultural Român (ICR) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României îşi reafirmă angajamentul pentru valorificarea dinamicii pozitive a relaţiilor bilaterale. Astfel, se urmăreşte creşterea prezenţei culturale româneşti în Tunisia, dar şi stimularea interesului pentru cultura şi limba română, prin cursurile organizate de Lectoratul Român de la Tunis. De asemenea, se are în vedere semnarea, în a doua parte a acestui an, a unui nou Program de cooperare culturală între Guvernul României şi Guvernul Republicii Tunisiene, pentru următorii cinci ani. Programul va sprijini diversificarea iniţiativelor culturale, în special în domeniul traducerilor în limba arabă, dar şi promovarea creaţiilor literare ale autorilor români. Părţile implicate în dialog au convenit asupra consolidării acţiunilor culturale comune şi au exprimat dorinţa de a menţine un dialog constant şi eficient pentru coordonarea activităţilor viitoare.
Opinia Cititorului