CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Laszlo Borbely, consilier de stat: "62% din strategia naţională - deja implementată, restul necesită revizuire"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 29 aprilie

Laszlo Borbely, consilier de stat: "62% din strategia naţională - deja implementată, restul necesită revizuire"

Ţara noastră trebuie să continue implementarea Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă, chiar dacă, la nivel global, preşedintele SUA, Donald Trump, a renunţat temporar la obiectivele agreate de statele participante şi semnatare la acordurile de la Paris şi de la Addis-Abeba, afirmă Laszlo Borbely, Consilier de Stat şi Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Laszlo Borbely a precizat că, "în cazul Trump, putem spune că Agenda 2030 este o victimă colaterală", dar că atât timp cât cele două acorduri de mai sus, adoptate prin consens, sunt în vigoare la nivel internaţional, ele trebuie respectate de statele semnatare.

În ceea ce priveşte implementarea acestor obiective de dezvoltare durabilă în ţara noastră, domnul Borbely a pus accentul pe colaborarea interinstituţională din cadrul administraţiei publice centrale, dar şi pe loicalizarea în cadrul comunităţilor locale şi a societăţii civile a anumitor activităţi din strategia de dezvoltare adoptată în anul 2018, strategie care a fost transpusă într-un procent mai mult decât satisfăcător.

Laszlo Borbely a precizat: "Avem o strategie de dezvoltare durabilă adoptată în anul 2018, iar cam 62% din ceea ce s-a propus atunci a fost realizat până acum, dar în 2025 trebuie revizuită această strategie, pentru că au apărut alţi parametri. Sunt foarte multe componente, foarte multe provocări, dar trebuie să vedem de acum ce facem în anul 2030 şi imediat după. Noi lucrăm cu materialul clientului, cu ceea ce ne dau ministerele, dar dacă nu ai o abordare holisitică, rămâi la bucăţi de strategie. De exemplu, pentru economia circulară avem o strategie, avem un plan ce include 52 de acţiuni din care 13 trebuie îndeplinite până în 2026 şi sunt prinse în PNRR".

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a amintit şi despre reţeaua de experţi în dezvoltare durabilă, experţi meniţi să sprijine autorităţile locale pentru implementarea strategiei naţionale în acest domeniu.

Laszlo Borbely a arătat: "E vorba despre o reţea de 150 de experţi în dezvoltare durabilă, iar în urmă cu două săptămani am pornit programul pentru 2000 de experţi, din care 1600 vor fi pe plan local în cele 8 regiuni de dezvoltare, program finanţat din PNRR. Avem o reţea acum, putem apela la aceşti oameni, care vor fi un pol al dezvoltării durabile pentru a avea viziuni ale dezvoltării pe termen mediu şi lung, pentru a se ţine cont de perceptele de dezvoltare durabilă şi de schimbarea de viziune şi mentalitate la nivelul societăţii. Este foarte important spiritul de organizare, energia pozitivă şi comunicarea cu oamenii, dar e nevoie şi de un lidership la nivelul instituţiilor publice".

Domnia sa a vorbit şi despre raportările nefinanciare ale companiilor, raportări care ar urma să fie amânate după ce Comisia Europeană a anunţat că va modifica directiva Omnibus în acest sens, prin prisma necesităţii accelerării dezvoltării industriale a Uniunii Europene, pentru a rămâne competitivă la nivel global.

Laszlo Borbely a spus: "În ceea ce priveşte raportările nefinanciare, noi ne-am implicat începând din anul 2017, chiar dacă am fost nevoiţi să colaborăm cu Registurl Comerţului, pentru că Ministerul Finanţelor nu avea capacitatea să controleze depunerea acelor rapoarte şi informaţiile conţinute în ele. Monitorizăm practic raportarea de patru ani încoace, acum avem un Cod al Sustenabilităţii şi o platformă şi ajutăm astfel companiile private să fie mai bine pregătite pentru întocmirea acestor documente. Acum cu directiva omnibus, s-au speriat cei de la Comisia Europeană şi se pare că se discută să tragă puţin frâna de mână, dar asta nu înseamnă că nu se vor mai da rapoarte, ci vor fi introduse alte condiţii. Această nouă discuţie de la nivel european, ne-a deranjat deoarece eram pregătiţi să intrăm în zona prevăzută de reglementarea existentă. Cu toate acestea, menţionez că mai avem o platformă agregatorie pe dezvoltare durabilă, iar la sfârşitul anului curent vom avea «one stop shop», o platformă cu componentă de conomie circulară, Codul Sustenabilităţii şi raportate nefinanciară, unde utilizatorii vor avea toate informaţiile la zi din Uniunea Europeană şi din ţară. Încercăm astfel ca transpunerea internă a modificării directivei omnibus să fie o soluţie de echilibru".

Coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă a mai spus că sectorul bancar este pregătit în privinţa sustenabilităţii, că băncile sunt partenerii departamentului şi ştiu ce credite să acorde, ba mai mult chiar companiile private sunt pregătite şi, dacă au nevoie de sprijin şi de îndrumare privind raportările nefinanciare, pot apela la experţii din cadrul instituţiei publice aflată în subordinea şefului Guvernului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3845
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2865
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8531
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.1452

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb