Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş (UMFST), prof. dr. Leonard Azamfirei, a subliniat în cadrul ceremoniei dedicate împlinirii a şapte ani de la fuziunea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) cu Universitatea "Petru Maior" (UPM), importanţa acestei decizii istorice pentru viitorul educaţiei superioare. "Am fost inspiraţi. Ne-am uitat la Europa şi am înţeles că forţa universităţilor vine din diversitate academică şi din conexiune, nu din izolare în turnuri de fildeş. Dacă am vrut să fim parte a lumii academice globale, nu am putut mima acest lucru doar prin discursuri. A trebuit să acţionăm concret", a declarat rectorul Azamfirei. El a subliniat că ideea fuziunii a fost una îndrăzneaţă şi vizionară, pornind de la convingerea că viitorul nu mai are răbdare cu fragmentarea, duplicarea sau paralelismul inutil între instituţiile de învăţământ superior.
• O fuziune curajoasă, pe un teren necunoscut
Leonard Azamfirei a rememorat curajul membrilor celor două instituţii care, acum şapte ani, au pus interesul colectiv deasupra orgoliilor şi istoriei proprii. "Nu a fost un simplu exerciţiu juridic sau administrativ. A fost o luptă pentru ideea unei universităţi interdisciplinare, în care ingineria să se întâlnească cu medicina, literele cu farmacia, informatica cu ştiinţele sociale", a punctat rectorul UMFST. Procesul de fuziune a avut însă şi momente dificile: unele dispute interne au dus la acţiuni în instanţă, Senatul UMF fiind dat în judecată pentru decizia de a fuziona. După doi ani de procese, justiţia a validat demersul. "Am câştigat în instanţă şi am demonstrat că binele colectiv, atunci când este urmărit corect şi legal, învinge", a adăugat Azamfirei. Astăzi, UMFST "George Emil Palade" este o universitate puternică, recunoscută la nivel internaţional, cu campusuri moderne, centre de cercetare de top şi o comunitate academică unită şi competitivă. Fostul rector al UPM, profesorul universitar doctor Călin Enăchescu, a precizat că procesul de apropiere dintre cele două instituţii a început încă din 2012, prin formarea unui consorţiu universitar, urmând ca în 2017 să se concretizeze fuziunea propriu-zisă. Enăchescu a subliniat că integrarea continuă şi astăzi şi a propus, în contextul noilor realităţi academice, introducerea unui curs de inteligenţă artificială obligatoriu pentru toate specializările, urmând modelul marilor universităţi americane: "Este un instrument universal de rezolvare a problemelor şi o direcţie necesară pentru viitor". În prezent, UMFST Târgu Mureş numără aproximativ 13.000 de studenţi, ceea ce înseamnă peste 10% din populaţia oraşului. Studenţii sunt înscrişi la programe de licenţă, masterat, doctorat şi rezidenţiat în cadrul celor şapte facultăţi: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină în Limba Engleză (inclusiv filiala UMCH Hamburg, Germania),
Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei, Facultatea de Ştiinţe şi Litere "Petru Maior", Facultatea de Economie şi Drept. Potrivit conducerii universităţii, prin fuziunea UMF şi UPM, UMFST a devenit una dintre cele mai dinamice şi moderne universităţi din România, cu parteneriate internaţionale solide şi proiecte de cercetare de anvergură.
Opinia Cititorului