Reprezentanţii statelor membre în Consiliul Uniunii Europene au aprobat vineri prelungirea cu încă doi ani a regulilor de stocare a gazelor naturale, potrivit comunicatului de presă emis de instituţia de la Bruxelles.
Mandatul de negociere adoptat de Consiliu pentru discuţiile cu Parlamentul European, prevede clar extinderea cu încă doi ani a obligaţiei ca statele membre să aibă depozitele de gaze umplute în proporţie de 90% înainte de venirea iernii. Această măsură urmăreşte să asigure predictibilitate şi stabilitate într-un context energetic fragil, influenţat de preţuri volatile şi tensiuni geopolitice persistente, în special după declanşarea războiului din Ucraina. Prin menţinerea unor niveluri ridicate de stocare, UE încearcă să reducă expunerea la riscuri şi să consolideze rezilienţa sistemului energetic european.
Consiliul doreşte nu doar prelungirea măsurilor existente, ci şi introducerea unor ajustări importante pentru a oferi statelor membre mai multă flexibilitate în aplicarea regulilor. Astfel, ţinta de umplere de 90% va putea fi atinsă într-un interval mai larg, între 1 octombrie şi 1 decembrie, în loc de termenul fix de 1 noiembrie. De asemenea, obiectivele intermediare de stocare stabilite pentru lunile februarie, mai, iulie şi septembrie vor avea un caracter orientativ, nu obligatoriu, oferind mai mult spaţiu de manevră actorilor de pe piaţă pentru a se adapta dinamicii economice.
În cazul unor condiţii de piaţă dificile, precum posibile manipulări sau fluctuaţii majore ale preţurilor, statele membre vor putea devia cu până la 10% de la obiectivul de stocare. Această limită poate fi extinsă printr-un act delegat al Comisiei, dacă dificultăţile persistă. De asemenea, se introduce o marjă suplimentară de flexibilitate de până la 5% pentru ţările care au o producţie internă de gaze ce depăşeşte consumul mediu sau pentru cele care deţin instalaţii de stocare de mari dimensiuni, cu condiţia ca aceste abateri să nu afecteze negativ piaţa internă sau capacitatea de aprovizionare a statelor vecine.
Următoarea etapă constă în începerea negocierilor cu Parlamentul European, care îşi va vota mandatul în cursul lunii mai. După ce Parlamentul European şi Consiliul UE vor ajunge la un acord provizoriu, acesta va trebui aprobat formal pentru a putea fi transpus în legislaţie şi pus în aplicare.
Măsurile de stocare a gazelor, introduse în 2022 ca răspuns la criza energetică provocată de războiul din Ucraina, şi-au dovedit eficienţa în sporirea securităţii energetice a Europei. Depozitele de gaze asigură în prezent aproximativ 30% din consumul UE în lunile de iarnă, fiind esenţiale în acoperirea vârfurilor de consum sau în cazul unor întreruperi ale livrărilor. Extinderea acestor reguli după 2025 este considerată vitală pentru menţinerea unui nivel adecvat de protecţie şi stabilitate până la elaborarea unui cadru permanent privind securitatea energetică la nivelul Uniunii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 14:27)
Stocare de gaz ???
dar era vorba, ca viitorul energiei in UE,
trebuie sa fie exclusiv vantul si soarele.