Banca Centrală a Turciei a înregistrat, anul trecut, pierderi de 700,4 miliarde lire (18,4 miliarde de dolari), conform bilanţului contabil publicat marţi în Monitorul Oficial, informează Agerpres.
Pierderile de anul trecut sunt mai mici decât cele înregistrate în 2023, de 818,2 miliarde de lire (25,25 miliarde de dolari la acea dată), provocate în principal de o schemă de protejare a depozitelor bancare ale populaţiei. Aceste pierderi au obligat Banca Centrală a Turciei să nu mai plătească dividende către Trezorerie în 2023, situaţie care se va repeta şi pentru anul 2024.
Din punct de vedere juridic, Banca Centrală a Turciei este o companie pe acţiuni. După primul război mondial, fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a dorit să înfiinţeze o Banca Centrală şi în acest sens a cerut ajutorul populaţiei, astfel că mii de oamenii şi-au investit economiile. În 1930, când a fost înfiinţată Banca Centrală a Turciei, Guvernul deţinea în mod direct doar 15% din acţiuni, o participaţie care a fost majorată de-a lungul anilor până la 55% în prezent. Acţiunile sale de tip A nu oferă un statut excepţional însă Banca este obligată de actele sale constitutive să trimită spre Trezorerie ce rămâne după taxe, dividende şi contribuţii la rezerve.
Problema este că, spre deosebire de Elveţia şi alte câteva state unde acţiunile la Banca Centrală sunt tranzacţionate în mod public, în Turcia nu există o piaţă pentru aceste titluri, ceea ce înseamnă că ele practic nu au valoare.
Grecia deţine mai puţin de 10% din acţiunile Băncii sale Centrale. În Africa de Sud, Banca Centrală are peste 600 de proprietari iar Banca Naţională a Elveţiei, înfiinţată în 1907, este deţinută în proporţie de jumătate de acţionari privaţi cu drepturi de vot limitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 17:01)
Mizilic pe lângă banca centrală a Rusiei.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2025, 00:16)
Mizilic pe langa pierderile Europei. Ia uita-te la diferenta dintre pibul actual si cel potential, sa vezi lost output si lost manhours.