Vestea că după 13 ani de la descoperirea zăcămintelor, OMV Petrom şi Romgaz (cu participaţii egale de 50%) au început primele foraje de adâncime, la 160 de kilometri de ţărmul Mării Negre, a produs un nod în gâtul Kremlinului. La câteva zile de la anunţul că începe exploatarea rezervelor din Marea Neagră, Rusia cere americanilor să pună presiuni pentru redeschiderea tranzitului spre Germania, prin Nord Stream.
• Pentru cine ard gazele din Marea Neagră?
În februarie 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration anunţau descoperirea unui zăcământ impresionant de gaze naturale în Marea Neagră. Zăcâmântul care era estimat atunci la cel mult 80 de miliarde de metri cubi este confirmat acum la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. Adică ar putea asigura consumul României timp de zece ani, doar din aceste resurse de mare adâncime. Între timp, locul americanilor de la ExxonMobil a fost luat de Romgaz (care a cumpărat în 2022 cu 1 miliard de euro participaţia ExxonMobil din acordul petrolier pentru perimetrul offshore Neptun din Marea Neagră). Pentru primele molecule de gaz livrate din acest perimetru trebuie să aşteptăm până în 2027. Ministrul Energiei spune că începerea forajelor este o mare realizare în contextul "ameninţărilor celor care ar face orice ca România să nu devină un furnizor de securitate energetică pentru Europa".
În timp ce investiţiile necesare fazei de dezvoltare sunt estimate la 4 miliarde euro, ministerul Energiei apreciază că românii ar urma să câştige peste 20 de miliarde de euro din valorificarea acestor resurse. Astfel, gazele din Marea Neagră vor putea fi vândute atât intern, cât şi în alte state ale Europei. Romgaz va deveni în acest an furnizor de gaze, ceea ce înseamnă că va putea livra direct consumatorilor finali. O altă destinaţie internă pentru gazele din Marea Neagră ar putea fi centrala de la Mintia. Cu o capacitate de 1700 MW, centrala aflată în construcţie va fi cea mai mare centrală pe gaz din Europa. Lucrările s-ar putea încheia anul viitor, cu puţin timp înainte de începerea producţiei din Marea Neagră. Investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro va genera anual aproximativ 12.000 de GWh de energie electrică, având o durată de viaţă proiectată de 30 de ani.
• Investitorii aplaudă cu mănuşi
Printre investitori, veştile din ultima săptămână nu au stârnit acelaşi entuziasm ca cel al autorităţilor. În 2012, de exemplu, imediat după anunţul descoperirii zăcământului, acţiunile OMV au urcat puternic la Bursa de la Viena, cu aproximativ 5,8%, iar la Bursa de Valori Bucureşti creşterea a fost de 3,5%. În ultima săptămână însă, la BVB, acţiunile SNP s-au apreciat cu doar 1,78%, iar evaluarea la o lună este încă pe roşu, cu o depreciere de 0,87%. Nici acţiunile Romgaz nu au o creştere spectaculoasă în ultima săptămână, apreciindu-se cu doar 0,5%. Ieri, acţiunile Romgaz au deschis ziua în scădere după anunţul adresat acţionarilor că execuţia lucrărilor la Centrala Iernut va costa cu 10,5 milioane de lei mai mult din cauza serviciilor de asistenţă tehnică prestate de General Electric. Lipsa de entuziasm poate veni din cauza aşteptării prea lungi pentru începerea forajelor, ţinând cont că decizia de investiţie a venit în iunie 2023, moment când au fost semnate acordurile de execuţie pentru instalaţia de foraj (cu Transocean Barrents şi Halliburton România). În prezent, platforma de extracţie se construieşte în Asia, iar infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor Domino şi Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme submarine de producţie, o platformă offshore şi reţeaua de conducte (cu conducta principală de gaze către Tuzla), precum şi o staţie de măsurare a gazelor.
• Rusia vrea să desfunde conducta spre Germania
Cum ştirile despre gaze ne fac să privim mereu către Est, bucuria forajelor din Marea Neagră a fost umbrită cu intenţie de Moscova. La câteva zile după anunţul Ministerului Energiei privind începerea forajelor, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la un post rusesc de televiziune că Rusia şi SUA poartă discuţii pentru reluarea livrărilor de gaze prin gazoductele Nord Stream către Europa. "Va fi interesant dacă americanii îşi vor folosi influenţa asupra Europei şi o vor forţa să nu respingă gazul rusesc", a adăugat ministrul rus. "Europa se confruntă cu o posibilă nouă criză a gazelor anul acesta, după o iarnă rece care a redus rezervele din depozitele UE la 35%, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. De asemenea, Ucraina a oprit tranzitul gazelor ruseşti către Europa pe 1 ianuarie, eliminând zece miliarde de metri cubi de pe piaţă. Această cantitate trebuie suplinită din alte surse, iar tronsonul rămas funcţional al Nord Stream ar putea fi repornit imediat, livrând 25 de miliarde de metri cubi către Germania", crede Lavrov. Dincolo de retorica ruso-americană că europenii trebuie să facă ce li se spune de peste Ocean, interesul este atras de cantităţile vehiculate.
Astfel, putem estima rolul pe care îl vor juca resursele româneşti din Marea Neagră, într-un context internaţional care se reconfigurează de la o zi la alta. Mesajul Rusiei este că ar putea livra anual, printr-o singură conductă, un sfert din toată rezerva de metan descoperită în Marea Neagră. Nord Stream este cea mai mare conductă de export a gazelor naturale ruseşti, construită pe vremea când cancelarul Angela Merkel considera că profitul făcut de Rusia pe seama Europei îi va îmblânzi acesteia tendinţele expansioniste. Rusia mizează pe faptul că poate începe livrările către Europa în orice moment, în timp ce alternativele continentului (printre care şi resursele din Marea Neagră) pot fi valorificate doar pe termen mediu şi lung.
În plus, în ciuda interdicţiei Comisiei Europene privind achiziţiile de gaze ruseşti, importurile din Rusia au crescut cu 14%, anul trecut. 35 de miliarde de metri cubi au fost livraţi prin gazoductul TurkStream şi alte 25 de miliarde sub formă de gaz natural lichefiat. În total, Rusia încă furnizează aproximativ 15% din importurile de gaze ale UE, după ce dependenţa Europei de metan a fost înlocuită cu producţia de energie verde (care asigură 50% din producţia totală de electricitate a continentului).
1. Optimismul despre Neptun Deep nu e justificat!
(mesaj trimis de Opinie în data de 01.04.2025, 06:19)
La rece ce s a intimplat?! Romania a dat aproape gratis resursele din platforma marina (care i revin ei), a fost placata 10 ani intentionat de agenti de interes straini, a trebuit sa rascumpere drepturile cedate gratis cu 1 miliard usd. Acum se lucreaza sub si pentru interesele OMV ca au nevoie si ei de gaz, deje omv vand productia in avans pe ani de zile. Intre timp ee inhamat Romgaz sa plateasca datoria facuta si sa investeasca alte miliarde in dezvoltarea Neptun Deep, la final probabil.... se va vinde in pierdere activul?!? Daca ramane partea noastra in beneficiul min Energiei, sa fim bucurosi!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 08:05)
Ce zici e ca in bancurile cu radio Erevan. Tu ai auziti de cheltuieli de dezvoltare? Pai stii ca pot exista gaze undeva in marea neagra, stiinta este sa stii unde sa forezi.
La mintea suveranistului e cam asa. Suntem furati ca El stie exact cum ar trebui sa se faca dezvoltarea unui zacamant. El stie toate aceste lucruri ca a pus faianta la vec8nu'!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 10:36)
Bravooo!super raspuns!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 13:53)
Ce raspuns i8diot8gloa5ba-ot la 1.1, el o are cu suveranistii, care e subiectul nu conteaza
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 17:04)
Pai ai la 1 si la tine e acelasi trend. Minte putina, gura bogata. Te pricepi la faianta, asa-i?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 20:16)
O fi ok numai 1.1 ca l ai scris tu,
ce caraghios si penibil
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 08:00)
Realitatea este ca politicienii sunt vinovati de intarzieri. Marele dragnea care a pus niste taxe Mari pe extractie a fortat Exon sa plece.
Pe de alta parte articolul are o problema . Gazele au nevoie de conducte sa fie transportate. Nordsream, chiar daca e in functiune, alimenteaza zona in care sunt consumate gazele din Norvegia. Oricum ar fi, nu sunt decat o mica parte din consum, restful fiind gaze lichefiate. Lichefierea e f scumpa, asa ca intotdeauna resursele d8n Neptun Deep vor avea piata.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 08:30)
Pai investitorii stiau despre acest zacamant de cel putin 10 ani, care ar fi noutatea? Ei deja au acumulat in timp, ca SNG a crescut de la 3.3-3.8 la 6.05 in ultimii 2 ani. Ca in urmatorii 2 ani va creste la 12-13, e o alta poveste....
Oricum peste 2 ani vor exista voci care o sa zica ca cineva i-a furat, ca urte cat a crescut cotatia.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 09:54)
Dependenţa de vânt si soare,
noul gaz rusesc,
slava Ursula
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 14:03)
...slava prabusirea Europei
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 16:44)
Slavă postacilor ruși!
Luați 2 ruble și marș la încorporare.
4.3. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 01.04.2025, 18:44)
...
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 20:18)
Ia ti 0,1 grivna si mars pe front in Prokowsk
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 20:19)
...la ceilalti prostaci ucrainieni...
5. Recapitulare
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 11:41)
Deciziile politice impuse europenilor (referitor la gaz rusesc) au dus la :renuntarea la gaz ieftin si bun pe conducte construite pe bani europeni (prin sabotarea conductelor si prin sanctiuni) si comutarea pe importul de LNG mult mai scump (uneori tot rusesc dar prin samsari nesupusi sanctiunilor), deci sabotarea directa a EU de sus in jos. Macar nu pot pretinde ca a fost greseala popoarelor la urne pentru ca la varf s au autopropus, negociat pe criterii irelevante si au fost infiltrati de libbisti care pretind ca sunt ong uri p(si de fapt sunt oficine ale intereselor americane)
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 14:02)
Ai perfecta dreptate in tema gaze.
Iar la urne NU a fost INITIAL greseala popoarelor, faptul că Ursula sta acolo neintrerupt alegandu se "singura" la modul de dictatura, ce cauta ea acolo de x ani? si clica ei dezastruoasa, astea nu sant greseli la urne, nu i a ales, respectiv REALES nimeni, au fost numiti de dictatura UE, respectiv Ursula Adolf
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 14:34)
sigur n ai baut gaz,este >???asa ceva....de unde dreak ati aparut panaramelor...
6. lacrimi pe obraz
(mesaj trimis de Dan în data de 01.04.2025, 12:17)
din toata povestea, Romania se va alege fix cu lacrimi pe obraz. Si poluare, evident. E gata Brua si abia asteapta austro-ungaria sa faca bani adevarati. Trebuie sa fii deosebit de obosit intelectual sa te bucuri ca gazul pleaca afara , asa, in pielea goala. Exista o industrie chimica ce il transforma in multi bani. Dar a fost taiata. Ghinion
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 12:26)
gura bate fundul...
Nu ne invatam, sa tacem si sa facem ...
Mare prostie sa te lauzi ca fraierul
8. Noi romanii
(mesaj trimis de Gigi în data de 01.04.2025, 13:15)
Noi romanii nu suntem prosti dar ne lăsăm prostiți de alții.Deci jaful României va continua ca și pana acum.Lovitura din 89 a avut exact acest scop = JAFUL
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 14:50)
Ce jaf ca eram saraci rupti in turul 2. ma refer la romani. ceausescu -pcr ul avea de toate.
9. fără titlu
(mesaj trimis de Nic în data de 01.04.2025, 18:44)
Aceste gaze vor pleca la export.pentru acest gaz a fost construita conducta brua.asa e in colonie.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 19:16)
Mai oameni buni aveți gărgăuni in creier sau faceți pe prostu ca Mesia .?
nu va comvine ,nici când este bine ... pai dc merge la export merge gratis ??? Doamne ferește ..puneți mâna și fiți patrioți ca mine și investiți in acțiuni la aceste companii ( sng și snp )cu siguranța o sa deschidem,șampania in 2027 dc suntem băieți destepti ...nu mai înjurați aceasta țărișoară chiar și când merge bine ..
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 22:28)
statul ia direct doar revedenta (mica).
venitul din transportul gazului e dat de profitul TNG
venitul din vanzari gaze +produse valoare adaugate e dat de profitul SNG, care la momentul actual nici curent electric nu pot face cu el.
venitul din vanzari gaze +produse valoare adaugate e dat de profitul SNP, care la momentul actual mai produc ceva curent electric poate ceva combustibili sintetici in viitor.
fondurile de pensii romanesti si actionarii privati la sng, tng, snp sunt in aceeasi situatie ca si statul.
statul austriac, fondurile de pensii austriece si actionarii privati la omv austria au alta situatie....pt ca la ei gazul se va tranforma in produse cu valoare adaugata mare.
so pentru noi astia mici e de binisor, dar cel mai mult o sa beneficieze astria(omv austria , stat austriac etc) pt ca ei au cu ce sa faca din gaz ieftin produse scumpe.
dar diicot si dna nu cerceteaza incompetenta sng in a termina o centrala de curent pe gaze, ei alearga dupa cai verzi pe pereti....romania e distrusa din interior.