Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că a declanşat un control la partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), pentru a verifica modul în care formaţiunea îşi finanţează campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 4 mai 2025. Decizia AEP vine în urma unor informaţii apărute în spaţiul public, potrivit cărora AUR ar fi desfăşurat activităţi de propagandă politică cu încălcarea prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
În centrul scandalului se află liderul AUR, George Simion, acuzat că ar fi aprobat semnarea unui contract de lobby în valoare de 1,5 milioane de dolari cu o firmă din Statele Unite. Informaţia a fost publicată de G4Media.ro, care a prezentat documentul ce ar demonstra încheierea acestui contract pe data de 18 aprilie 2025. Scopul campaniei de lobby ar fi obţinerea sprijinului unor influenceri şi oficiali americani, în special din cercurile apropiate curentului MAGA, pentru promovarea candidaturii lui Simion la preşedinţia României.
Potrivit sursei citate, suma ar proveni din subvenţiile de la bugetul de stat alocate partidelor parlamentare, iar acţiunile din cadrul contractului ar include interviuri, întâlniri cu oficiali şi personalităţi americane, precum şi alte activităţi de influenţare a opiniei publice din SUA.
În cadrul vizitei recente în Statele Unite, George Simion s-a întâlnit cu figuri controversate din sfera politică americană, printre care Steve Bannon, Robert W. Malone şi influencerul Jack Posobiek. Imagini de la aceste întâlniri au fost publicate pe reţeaua X (fostul Twitter).
În ciuda probelor prezentate, AUR a respins categoric acuzaţiile şi a negat existenţa contractului. "Informaţiile prezentate sunt false. (...) Este o dezinformare. Nu am semnat niciun contract şi nici nu am dat vreun ban unei entităţi din Statele Unite sau din orice altă ţară (...). Cheltuielile noastre sunt transparente", a transmis partidul într-un punct de vedere oficial.
George Simion a reiterat această poziţie şi într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, afirmând că nu a plătit "măcar un dolar" pentru lobby în SUA. "Nu a existat niciun contract, nu a existat niciun dolar, nu a existat nicio plată", a declarat liderul AUR, adăugând că România "nu mai este o democraţie, ci un regim hibrid", iar presiunile asupra sa ar face parte dintr-o strategie de intimidare politică.
Tot în timpul vizitei sale peste ocean, Simion a acordat un interviu lui Steve Bannon, în care a lansat acuzaţii grave privind presupusa fraudare a alegerilor din România. În acelaşi interviu, Simion i-a cerut lui Bannon să intervină pe lângă Alex Jones, cunoscut realizator american, pentru a facilita promovarea mesajelor sale în contextul alegerilor din România.
Controversa a fost alimentată şi de apariţia în fotografii, alături de Simion, a Mateeei-Cristina Petrescu, directorul de comunicare a fraţilor Tate, al cărei nume figurează şi în contractul care face obiectul acuzaţiilor.
Pe marginea acestui scandal, fostul lider AUR, Claudiu Târziu, a declarat că nu avea cunoştinţă despre existenţa contractului, precizând că a părăsit partidul înainte de data semnării documentului. Cu toate acestea, Târziu a subliniat că, din punct de vedere legal, încheierea unui astfel de contract de lobby nu ar reprezenta o ilegalitate, însă a ridicat semne de întrebare privind oportunitatea şi moralitatea utilizării subvenţiilor de stat în acest scop, mai ales în contextul promisiunilor anterioare ale lui Simion de a folosi aceşti bani pentru proiecte sociale.
Între timp, AEP a confirmat că procedurile de control sunt în desfăşurare şi că vor fi verificate atât finanţarea campaniei electorale a AUR, cât şi activitatea curentă a partidului. Ancheta urmează să stabilească dacă s-au comis sau nu încălcări ale legii privind finanţarea partidelor politice.
Opinia Cititorului