Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va analiza în şedinţa din 30 aprilie 2025 unul dintre cele mai sensibile şi strategice subiecte ale momentului: mobilitatea militară, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială. Mai precis se va discuta şi aproba Planul Naţional privind Mobilitatea Militară, ce vizează facilitarea şi accelerarea transportului forţelor şi echipamentelor militare, atât pe teritoriul naţional, cât şi în cooperare cu partenerii din NATO şi UE.
Decizia vine într-un context marcat de tensiuni regionale şi de necesitatea consolidării capacităţii de reacţie rapidă a României în faţa provocărilor de securitate, dar şi cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, programat pe 4 mai.
Menţionăm că subiectul privind mobilitatea militară redusă pe Flancul Estic al NATO a fost adusă în discuţie în urma raportului publicat de Curtea de Conturi Europeană, în care se arată că Bruxelles-ul a finanţat prea puţine proiecte în acest sens în România şi Bulgaria.
Mai mult, cu prilejul exerciţiului militar Steadfast Dart 25, ce a avut loc în România în luna februarie 2025, au ieşit în evidenţă carenţele privind mobilitatea militară, când aproximativ 730 de vehicule ale armatei britanice au fost nevoite să intre în ţara noastră pe la Vama Veche, după ce accesul rutier le-a fost împiedicat de înălţimea prea mică a unui pod de cale ferată din zona Negru Vodă, judeţul Constanţa.
În ceea ce priveşte şedinţa CSAT din 30 aprilie, pe ordinea de zi transmisă de Administraţia Prezidenţială mai figurează participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, proiectul de lege a apărării naţionale, precum şi un proiect de lege privind măsurile necesare pentru implementarea proiectelor de securitate naţională în domeniul hidroenergiei. De asemenea, CSAT va discuta despre viziunea strategică naţională în domeniul spaţial, subiect tot mai prezent pe scena internaţională, în contextul noilor tehnologii şi al intensificării competiţiei geopolitice pentru controlul resurselor spaţiale.
Potrivit comunicatului oficial, în cadrul şedinţei vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, fără ca Administraţia Prezidenţială să ofere deocamdată detalii suplimentare.
Ultima reuniune a CSAT a avut loc pe 28 martie, atunci când membrii Consiliului au discutat despre conflictul din Ucraina şi activitatea instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Tot la şedinţa din 28 martie, membrii CSAT au aprobarea dotare de urgenţă a Forţelor Navale cu o corvetă multirol ce va fi achiziţionată din Turcia.
Opinia Cititorului