Roma sub asediu: peste 10.000 de forţe de ordine mobilizate pentru ultimul drum al Papei Francisc

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 aprilie

Roma sub asediu: peste 10.000 de forţe de ordine mobilizate pentru ultimul drum al Papei Francisc

English Version

Autorităţile italiene au instituit măsuri de securitate fără precedent în Roma, pentru a gestiona afluxul masiv de credincioşi şi demnitari internaţionali aşteptaţi la funeraliile Suveranului Pontif, Papa Francisc, arată presa scrisă din Italia şi site-ul Rai News. Evenimentul, programat pentru sâmbătă, 26 aprilie 2025, în Piaţa Sfântul Petru, coincide cu sărbătoarea Zilei Eliberării Italiei, amplificând complexitatea logistică şi simbolică a momentului.

De aceea, guvernul italian a decretat cinci zile de doliu naţional, o durată mai lungă decât cea acordată Papei Ioan Paul al II-lea în 2005. Steagurile sunt arborate în bernă pe toate clădirile oficiale, iar evenimentele publice au fost suspendate sau adaptate în consecinţă. În acelaşi timp, autorităţile au mobilizat un dispozitiv de securitate de amploare în Roma. Potrivit surselor citate, peste 10.000 de membri ai forţelor de ordine - poliţişti, carabinieri, militari şi unităţi speciale - patrulează străzile, pieţele şi zonele sensibile din jurul Vaticanului. Râul Tibru este monitorizat de echipe de scafandri şi echipe mobile care patrulează în bărci pneumatice, iar spaţiul aerian de deasupra Romei a fost declarat zonă de interdicţie temporară. Potrivit surselor citate, o unitate specială a armatei italiene, specializată în războiul cu drone, va monitoriza cerul deasupra Romei şi Vaticanului în timpul procesiunii funerare ce va avea loc sâmbătă, 26 aprilie.

Deşi nu au existat incidente majore la ultimele funeralii papale, autorităţile italiene au ridicat nivelul de alertă antiteroristă, iar în Roma sunt detaşaţi mii de poliţişti. În operaţiunile de securitate sunt implicate toate structurile de forţă din ţară. Patrule de poliţie, inclusiv călare, sunt prezente peste tot în capitala Italiei.

Autorităţile locale încă perfecţionează planul pentru ziua înmormântării, în condiţiile în care cortegiul funerar va traversa o bună parte din oraş, spre bazilica Santa Maria Maggiore, care se află în afara Vaticanului.

Se aşteaptă ca în zilele următoare în Roma să ajungă câteva milioane de oameni. În 2005, de exemplu, înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea a atras 4 milioane de oameni la Roma. De asemenea, a fost evenimentul la care a participat cel mai mare număr de şefi de state în afara reuniunilor ONU.

Măsurile de securitate includ şi activarea Centrului de Comandă al Poliţiei din Roma, care coordonează în timp real toate operaţiunile de supraveghere şi intervenţie. În plus, Vaticanul colaborează strâns cu autorităţile italiene, prin intermediul Gărzii Elveţiene şi al Jandarmeriei Vaticanului, pentru a asigura protecţia demnitarilor şi a participanţilor la ceremonii.

"Un lucru este cert: vor fi cel puţin 200.000 de persoane la înmormântare şi ne aşteptăm la încă 250.000 pentru alegerea noului Papă. Analizăm fluxul de credincioşi care sosesc în Italia şi Roma, cu autoturisme, autocare şi microbuze, cu trenul, cu avionul şi cu vaporul, cu o atenţie deosebită pe sosirile din America de Sud, în special Argentina. Monitorizăm permanent numărul de persoane care se deplasează în ţara noastră pentru a adapta măsurile de primire şi management de către Comitetul nostru de operaţiuni, comitet deservit zilnic de peste 2.500 de oameni", a afirmat Fabio Ciciliano, şeful Departamentului Protecţiei Civile, pentru Corriere della Sera, citat de Rai News.

El a precizat că unul dintre cele mai delicate momente va fi procesiunea care după înmormântare îl va duce pe Papa Francisc la bazilica Santa Maria Maggiore pentru înmormântare.

"Va fi un cortegiu funerar greu de gestionat pentru că zeci de mii aflaţi de-a lungul traseului vor dori să-şi ia ultimul rămas bun de la Papă. Pentru a pregăti un eveniment de asemenea amploare, trebuie să ne întoarcem mult în timp, când numărul de participanţi era mult mai mic", a spus Fabio Ciciliano.

La funeralii, pe lângă pelerini, vor participa peste 170 de delegaţii oficiale din întreaga lume. Printre liderii care şi-au confirmat prezenţa se numără preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Ilie Bolojan - preşedintele interimar al României, precum şi preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi premierul Giorgia Meloni. De asemenea, vor participa reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, inclusiv Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Papa Francisc a decedat la vârsta de 88 de ani, în dimineaţa celei de-a doua zi de Paşte, în urma unui accident vascular cerebral, după ce suferise anterior de o dublă pneumonie. Ultima sa apariţie publică a avut loc în Duminica Paştelui, când a binecuvântat mulţimea din Piaţa Sfântul Petru, fiind vizibil slăbit. Conform dorinţei sale, trupul neînsufleţit a fost depus într-un sicriu simplu din lemn şi transferat ieri dimineaţă la Bazilica Sfântul Petru, unde va rămâne până vineri seară pentru ca publicul să-şi poată lua rămas-bun.

Potrivit testamentului său, Papa Francisc va fi înmormântat la Bazilica Santa Maria Maggiore, într-un mormânt simplu, fără decoraţiuni speciale, cu o singură inscripţie: "Franciscus". Această alegere reflectă stilul său de viaţă modest şi apropiat de oameni, care a caracterizat întregul său pontificat.

După funeralii, va începe perioada de "sede vacante", timp în care cardinalii sub 80 de ani se vor reuni pentru a alege un nou papă. Conform procedurilor stabilite de Papa Francisc în 2024, conclavul va începe la 15-20 de zile după deces, în Capela Sixtină, unde vor exista mai multe rânduri de vot până se ajunge la majoritatea necesară alegerii unui nou pontif.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Statu politienesc in actiune vrea sa transforme o inmormantare intr-un exercitiu de imagine

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2994
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8057
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.6930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb