Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa a finalizat achiziţia pachetului majoritar, de 51%, din părţile sociale ale Aquatica Experience Group (AEG), conform unui raport al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
La finalizarea tranzacţiei, TeraPlast a plătit două milioane de euro către vânzători şi a pus la dispoziţie împrumutul de 1,5 milioane de euro pentru sprijinirea creşterii activităţii noii subsidiare. Valoarea finală a achiziţiei va fi stabilită pe baza situaţiilor financiare ale Aquatica Experience Group de la finele acestui an, se mai punctează în raport.
Tot ieri, TeraPlast a anunţat numirea lui Ovidiu Gurău, directorul comercial al companiei, în poziţia de co-administrator al AEG.
Aquatica Experience Group este un jucător integrat de inginerie, care furnizează soluţii de tratare, epurare şi management al apei, inclusiv cu componente digitale, ce contribuie la extinderea portofoliului de soluţii integrate pentru managementul apei pe care TeraPlast le oferă.
Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast, a declarat în februarie anul trecut: "Prin achiziţia AEG vom putea oferi soluţii moderne de tratare şi epurare a apei pentru pieţele din România, Republica Moldova, Ungaria, Croaţia, Austria. În plus, digitalizarea management-ului apei va contribui atât la creşterea calităţii apei, cât şi la reducerea pierderilor de apă. Având în vedere schimbările climatice, apa nu mai este o resursă nelimitată, pe care să ne permitem să o irosim în reţele vechi, cu scurgeri, sau staţii de epurare care poluează râurile şi pânza freatică. Această achiziţie încheie etapa strategică de extindere accelerată din ultimii doi ani. Prioritatea TeraPlast devine consolidarea acestor business-uri şi generarea de profit net, în beneficiul acţionarilor noştri".
AEG este parte din iniţiativa constituirii un consorţiu european, numit Knowledge and Innovation Community Water (KIC), al cărui obiectiv este înfiinţarea în România a unui centru de excelenţă şi inovare în infrastructura apei, cu impact asupra asigurării acestei resurse şi a siguranţei livrării de apă. Partenerii vizaţi de consorţiu includ atât instituţii publice şi guvernamentale din ţară cât şi parteneri industriali şi centre de cercetare, cum ar fi Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie din Luxemburg, conform raportului de ieri al TeraPlast de la BVB.
Pentru acest an, TeraPlast şi-a bugetat o cifră de afaceri de un miliard lei, cu 12% peste cea din anul anterior şi un profit net de 5,3 milioane lei, faţă de o pierdere de 19,6 milioane lei înregistrată în 2024.
Dorel Goia deţinea 46,8% din producătorul de materiale de construcţii, în octombrie anul trecut, în vreme ce fondul de pensii Pilon II administrat de NN avea un pachet de 12%, din compania a cărei evaluare bursieră actuală se ridică la aproape 900 milioane de lei.
Opinia Cititorului