
Sectorul gamblingului din ţara noastră se află din nou la răscruce, după reglementările din ultimii ani şi în perspectiva unora noi. Industria reclamă mai multe provocări majore, de care sunt afectaţi atât operatorii economici din domeniu, cât şi jucătorii şi statul român. Reprezentanţii Federaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc din România (FEDBET) grupează problemele sectorului în trei mari categorii - lipsa predictibilităţii şi a coerenţei cadrului legislativ, implicarea insuficientă a autorităţii de resort şi percepţia publică negativă asupra pieţei.
În opinia sursei citate, una dintre soluţiile care ar trebui adoptate pentru stabilitatea pieţei este crearea unui cadru legislativ echilibrat, fundamentat pe studii şi analize riguroase. Reglementările trebuie să fie coerente şi eficiente, astfel încât să ofere operatorilor un mediu predictibil şi sustenabil. De asemenea, este necesară o consolidare a capacităţii instituţionale a autorităţii de resort, astfel încât aceasta să poată asigura controlul şi supravegherea eficiente. Ultima soluţie propusă de actorii din piaţă, dar nu cea din urmă, este schimbarea percepţiei publice.
În opinia Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR), modificarea profundă a legislaţiei, începută în anul 2023 prin OUG 82/2023 şi continuată prin aprobarea şi completarea acestui act normativ prin Legea 107/2024, a afectat profund industria jocurilor de noroc, în special impactul fiind devastator în sectorul land-base, tradiţional. Sursa citată consideră că apogeul "prevederilor legislative greşite adoptate poate cu intenţii bune de reprezentanţii noştri în parlament, în scopul declarat de prevenire a dependenţei faţă de mult acuzatele «păcănele», dar fără cunoaşterea specificului domeniului sau a soluţiilor alternative posibile, a fost interzicerea intempestivă, fără o minimă necesară perioadă de tranziţie, a exploatării acestor aparate tip slot-machine în localităţile cu un număr de sub 15.000 de locuitori". AOPJNR consideră că singura soluţie cu efect dovedit pentru eradicarea pieţei negre este prevenţia prin educare şi informare, reglemetarea şi nu interzicerea, întrucât prohibiţia de orice fel nu face decât să deschidă drum liber pieţei negre.
De altă părere este autoritatea de control, care vede în lumină pozitivă efectele reglementărilor din ultima perioadă. Preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) ne-a transmis că, în urma adoptării acestora, piaţa a cunoscut o serie de evoluţii importante, atât pe segmentul jocurilor de noroc tradiţionale, cât şi pe cel online (la distanţă). Sursa citată subliniază că numărul de organizatori din domeniu s-a redus, o parte preferând să iasă din piaţă, alţii asociindu-se pentru a continua să fie viabili din punct de vedere economic. În acelaşi timp, suma totală colectată la bugetul de stat din taxe pentru jocurile de noroc anul trecut a crescut cu 5%, la circa 865 milioane euro, de la aproximativ 827,37 milioane euro în 2023.
O provocare importantă o reprezintă supravegherea mediului online şi a activităţilor desfăşurate de către operatorii nelicenţiaţi în acest mediu, activităţi nefiscalizate şi care pun în pericol segmentele de cetăţeni vulnerabili, potrivit ONJN.
Conducerea Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND) afirmă că autorităţile nu desfăşoară campanii naţionale de educare şi prevenţie privind jocul responsabil, deşi acestea sunt necesare pentru corecta înţelegere a jocurilor de noroc: "În fiecare an, operatorii de jocuri de noroc la distanţă contribuie cu aproximativ 20 de milioane de euro pentru finanţarea iniţiativelor de joc responsabil, însă aceste fonduri nu sunt utilizate pentru campanii naţionale. Operatorii licenţiaţi din online deţin şi aplică tehnologia necesară pentru a promova un comportament responsabil, dar nu pot obţine rezultate notabile fără sprijinul autorităţilor".
În ceea ce priveşte evoluţia tehnologică, operatorii afirmă, la unison, că Inteligenţa Artificială joacă un rol esenţial în derularea activităţii lor. Reprezentanţii AOJND ne-au transmis că AI ajută la segmentarea comportamentală, la detectarea riscurilor, la prevenirea jocului compulsiv şi la optimizarea securităţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.04.2025, 11:12)
Dacă faci gambling cu CFD pe indicele FTSE100, șansa de câștig este 1-pe-2
îmi poate explica careva de ce aș face gambling cu orice altceva? decît un CFD care are spread totdeauna constant de 0,6puncte între BID și ASK
::
Toată industria asta de jocuri de noroc tradiționale, reprezintă o pierdere de resurse umane, toți angajații aceste industrii tradiționale nu produc nimika în economia reală materială. 30.000 de angajați pot fi înlocuiți cu un singur computer CFD care îți oferă un joc în care tu ai șansa de câștig de 1-pe-2 !
De aceea eu îi scriam altui comentator, în urmă cu vreo trei săptămîni, într-un articol despre StanleyBet, că buzinesul lor e fără viitor și să nu cumpere obligațiunile StanleyBet.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2025, 23:19)
tu scrii peste tot, indiferent de tema, articol, pare ca te pricepi asa la toate, roman adevarat, dac get beget
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Buffett în data de 19.04.2025, 00:00)
explica de ce cursul EUR-LEU sta langa 5,00 de 5 ani incoace !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2025, 12:20)
Din pacate si politica Romaniei,
pare un joc de noroc,
dar ce e mai grav,
am pariat pe mult pe "potul" NECASTIGATOR'.