OPINIE Poduri prea joase, drumuri prea înguste - blocăm mobilitatea NATO pe Flancul Estic

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 17 aprilie

730 de vehicule a trimis armata britanică în România pentru Exerciţiul Steadfast Dart 25, potrivit British Army, pagina oficială de Facebook a forţelor armate din Marea Britanie.

730 de vehicule a trimis armata britanică în România pentru Exerciţiul Steadfast Dart 25, potrivit British Army, pagina oficială de Facebook a forţelor armate din Marea Britanie.

English Version

Exerciţiul Steadfast Dart 25, derulat în luna februarie 2025 şi menit să testeze mobilitatea şi capacitatea de reacţie a forţelor aliate în caz de conflict, a arătat ca o glumă sinistră din partea ţării noastre în privinţa mobilităţii militare, potrivit unui reportaj recent realizat de Pro TV. Practic, sursa citată a reiterat ceea ce ziarul BURSA avertiza în articolul "În caz de conflict, aşteptăm degeaba 100.000 de soldaţi din Vest": incapacitatea cronică a statului român de a susţine logistic orice operaţiune militară serioasă pe teritoriul său.

Motivul? Un pod. Un singur pod de cale ferată, în localitatea constănţeană Negru Vodă, sub care nu încap vehiculele NATO. Mai precis 730 de vehicule britanice, care veneau în ţara noastră după ce au debarcat în portul grec Alexandroupoli şi au traversat Grecia şi Bulgaria. Vehicule care, efectiv, nu au încăput sub podul feroviar de la Negru Vodă. Iar NATO a fost nevoită să-şi redirecţioneze convoaiele, nu pentru că Rusia a tras vreo rachetă, ci pentru că un drum din România nu corespunde standardelor minime de infrastructură pentru anul 2025.

Cineva a greşit calculele? Nu. Situaţia era cunoscută de autorităţile centrale de la Bucureşti. Dar nici Ministerul Apărării Naţionale, nici Ministerul Transporturilor, nici Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere n-au considerat problema suficient de importantă încât să prevină o astfel de ruşine. Aşa că, potrivit sursei citate, soldaţii britanici s-au văzut nevoiţi să ocolească şi să intre prin Vama Veche, un traseu considerat vulnerabil în faţa unui atac dinspre Marea Neagră, la limita absurdului, într-un scenariu de conflict real.

Ce au spus pentru sursa citată reprezentanţii statului român? Că va fi făcută "o variantă ocolitoare" şi că e nevoie de o "analiză multicriterială". Ca şi cum am fi la un workshop de urbanism participativ, nu într-un context de pregătire pentru un posibil război.

În paralel, problema podului Giurgiu-Ruse, unul dintre cele doar două puncte permanente de trecere a Dunării spre Bulgaria, persistă de mai mulţi ani, deşi MApN a cerut de mai mult timp construirea unui al doilea pod în zona respectivă. Promisiuni s-au tot făcut, studiile de fezabilitate se perindă dintr-un sertar birocratic în altul, finanţarea e asigurată de Uniunea Europeană, dar deocamdată nu avem nimic concret, deşi o analiză militară prezentată de sursa citată arată clar: dacă podul actual e distrus într-un conflict, capacitatea de mobilizare a trupelor NATO este paralizată.

Practic, vorbim despre o problemă de securitate naţională. Numai că, de la intrarea ţării noastre în NATO şi UE, adică de 20 de ani, autorităţile centrale au tratat în glumă problema infrastructurii rutiere şi feroviare din România, chiar dacă în ultimii doi ani lucrurile par că încep să intre pe făgaşul normal.

În acest timp, în caz de conflict, aliaţii NATO sunt pregătiţi să respecte articolul 5 din Tratat - privind apărarea comună - şi să vină în sprijinul ţării noastre. Numai că ei se vor opri în faţa podului de cale ferată de la Negru Vodă sau vor fi nevoiţi să ocolească pe la Vama Veche.

Aceasta este realitatea crudă din prezent, despre care vorbea zilele trecute generalul Gheorghiţă Vlad, Şeful Statului Major al Armatei, când relata pentru sursa citată că Armata Română încă nu are la dispoziţie toate dotările necesare pentru a avea o capacitate deplină interoperaţională cu aliaţii din NATO. Şeful Statului Major amintea de tancurile Abrams care deocamdată ne lipsesc, despre armele automate care nu au acelaşi calibru precum cele occidentale, dar şi despre lipsa echipamentelor necesare Forţelor Navale.

Din păcate, deşi avem soldaţi antrenaţi, care aşteaptă tancuri de ultimă generaţie, şi cu toate că avem sisteme logistice sofisticate, toate riscă să fie ţinute pe loc de infrastructura rutireră din ţara noastră.

În acest timp, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat pentru Pro TV că "trebuie neapărat să găsim soluţii pentru Dunăre", numai că CNAIR, prin purtătorul de cuvânt Alin Şerbănescu, a susţinut pentru sursa citată: "Şi în vreme de pace, şi în vreme de război, se face în primul rând o analiză multicriterială. Vezi costuri, beneficii, tot ce ţine de valori de trafic. Dacă se constată că nu se justifică investiţia respectivă, nu se face".

În vreme ce avem un război în Ucraina? În timp ce convoaiele militare stau blocate în faţa unui pod feroviar ce are 3,5 metri înălţime?

Pe hârtie, România este "pivotul flancului estic NATO". În realitate, suntem un coridor cu gropi. În timp ce Polonia construieşte autostrăzi militare, Germania are planuri clare de coridoare de mobilitate strategică, iar Lituania, Letonia şi Estonia, aflate sub aceeaşi presiune rusă, au creat planuri de urgenţă pentru tranzit rapid al trupelor, România se încurcă în propria birocraţie şi în şantiere eterne.

Polonia, de exemplu, a investit peste 4 miliarde euro doar în ultimii cinci ani în infrastructura care leagă bazele NATO de frontiera estică, potrivit datelor dintr-un raport recent al Curţii de Conturi Europene(ECA). Autorităţile de la Varşovia au investit în infrastructură rutieră cu destinaţie dublă - civilă şi militară, au construit drumuri destinate traficului militar greu, în timp ce la noi convoaiele militare care participă la exerciţii multinaţionale îşi reconfigurează din mers traseul, pentru că în unele zone din ţara noastră deviza autorităţilor centrale şi locale pare a fi "Pe aici, nu se trece!".

Un alt exemplu de bune practici este Germania, care, deşi nu are niciun conflict la graniţă, dezvoltă în acest moment, prin fonduri europene, un program privind mobilitatea militară, prin care toate rutele strategice sunt auditate şi modernizate, potrivit aceluiaşi raport ECA.

Din fericire pentru noi, războiul nu a început şi birocraţii de la Ministerul Transporturilor pot să îşi ocupe timpul cu studiile de fezabilitate şi cu variantele ocolitoare. Asta în timp ce planificatorii NATO refac în grabă la Bruxelles hărţile destinate mobilităţii militare în cazul unui conflict armat şi încearcă să înţeleagă de ce o ţară membră, aflată în prima linie a apărării continentului, nu poate primi rapid un convoi militar din cauza unui pod banal.

Dar nu-i nimic. La următorul exerciţiu, poate le trimitem aliaţilor un link cu "ghidul rutier românesc în vreme de război" şi o hartă Waze cu toate capcanele gabaritului de stat. Aşa, de multicriterialitate. Se poate spune că România încă nu e pregătită pentru un conflict. Şi, mai grav, nici nu pare că vrea să fie.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Ce ne facem, cand remediem,

    ca a zis Rutte si Kaja Kallas ca saptamana viitoare incepe Rusia luarea globului, prima ţintă Romania  

    1. Ia 2 ruble și du-te și miaună la masa rușilor.

      Românii nu-i vor pe ruși drept vecini la est. 

    Ministrul Dezvoltării: 70% din localități nu sunt racordate la

    rețeaua de gaze, 57% nu au canalizare, 

    dar avem bani de circul rusnac, 

    asta da,politicieni patrioti.

    1. Contribuim pentru că am fost 50 de ani sub cizma sovietică și știm cât puteți fura.

      Subdezvoltarea României este cauzată de Rusia. 

      Banii si armele curg in gaura neagra kiew si cand ies pe partea cealalta banii ajung pe contul actorasului iar armele le iroseste in actiuni idioate de tip kursk si sumi,

      dupa aia cerseste altele 

      In mod normal dintr o gaura neagra nu mai iese nimic,

      dar actorasul fiind un mare escroc, si a fabricat una speciala, la furat ar lua premiul Nobel  

      Hai bre ca-s ai nostrii toata ziua, nu mai suntem in '50. Si pe ucraineni numa' ne prefacem ca-i ajutam, ar trebui mult mai mult!

      Ajuta i tu mult mai mult daca vrei si rasplata ta o sa fie un şut in fund, ei ii desconsidera pe romani

    Asta e România. Prima dată se construiesc case și blocuri și apoi se fac drumuri și hop, îți dai seama ca drumul este prea îngust, nu încape nici mașina de pompieri.

    Dar atunci nu putem fi cotropiti de rusi desi ei au si pornit actiunea, vor ramane intepeniti,

    ce usurare, sa vezi ca santem inafara pericolului 

    1. Lasind gluma la o parte , relieful Romaniei reprezinta un atu in caz de atac extern, Cat despre aplicatia cu englezii nerecunoasterea prealabila a traseului denota lipsa de seriozitate .

      S-a creat o psihoza de pericol iminent pt a justifica cresterea bugetelor 

      Da se incearca crearea acestei psihoze de pericol eminent prin publicarea la cel mult 2 zile a unor pareri de "experti" de tip Kaja Kallas, Costa, sau unii de prin tarile baltice ca "Rusia maine ataca Europa si Globul", asta are o nota de diletantism si prostie atat de mare incat si a pierdut credibilitatea chiar si la cei naivi, deja de la primele litere citite

    Un pod fix e 0 tinta sigura.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb