Efectul Trump: Europa se înarmează şi continuă sprijinirea Ucrainei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 7 martie

Preşdintele ucrainean, Volodimir Zelenski (centru) a discutat, ieri, cu liderul Consiliului European, Antonio Costa, şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre sprijinirea Ucrainei privind apărarea aeriană, livrarea la timp de arme şi muniţii pentru forţele militare aflate pe front contra Rusiei, consolidarea industriei de apărare, negocierile de aderare la UE, necesitatea de a creşte presiunea sancţiunilor asupra Rusiei şi combaterea eludării sancţiunilor. (Sursa foto: audiovisual.ec.europa.eu/)

Preşdintele ucrainean, Volodimir Zelenski (centru) a discutat, ieri, cu liderul Consiliului European, Antonio Costa, şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre sprijinirea Ucrainei privind apărarea aeriană, livrarea la timp de arme şi muniţii pentru forţele militare aflate pe front contra Rusiei, consolidarea industriei de apărare, negocierile de aderare la UE, necesitatea de a creşte presiunea sancţiunilor asupra Rusiei şi combaterea eludării sancţiunilor. (Sursa foto: audiovisual.ec.europa.eu/)

English Version

După dezbateri care au durat aproape şase ore, liderii europeni au căzut, ieri, de acord, la şedinţa Consiliului European de la Bruxelles, că statele membre UE au nevoie urgent de reînarmare pentru a-şi creşte capacităţile şi capabilităţile de apărare şi securitate în faţa provocărilor actuale reprezentate de continuarea de către Federaţia Rusă a războiului din Ucraina, de volatilitatea situaţiei din Orientul Mijlociu şi de ameninţările venite dinspre Administraţia Trump privitoare la o retragere sau o diminuare a sprijinului american privind apărarea europeană.

Consiliul European a decis ieri să dea undă verde planului propus de Ursula von der Leyen, în urmă cu două zile, privind reînarmarea statelor membre UE şi consolidarea industriei de apărare, ce va fi finanţat cu 800 miliarde euro, 650 miliarde din fonduri europene şi naţionale şi 150 miliarde euro din împrumuturi. Modul în care va fi pus în practică acest plan va fi stabilit la următorul summit european extraordinar, ce va avea loc tot în această lună.

ReArm EU - un program destinat investiţiilor în apărare din statele membre UE şi din Ucraina

Anterior summitului, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a introdus în ecuaţia privind viitorul program ReArm EU o temă pe care în urmă cu două zile, când a prezentat programul respectiv, nu a menţionat-o: banii vor putea fi utilizaţi şi pentru consolidarea industriei de apărare din Ucraina şi pentru achiziţionarea echipamentelor militare şi armamentului necesar până la finalizarea războiului cu Rusia.

Ursula von der Leyen a precizat: "Este un moment dificil, în care trebuie să luăm măsurile necesare. Este un moment important, crucial pentru Europa, şi Ucraina este viitor membru al UE - deci e un moment important şi pentru ea. Europa se confruntă cu pericole reale şi trebuie să fie capabilă să se protejeze, să se apere, la fel cum am pus Ucraina în poziţia să se apere şi să forţeze negocierea unei păci juste şi durabile. Vrem o pace trainică. De aceea, propun planul ReArm, ce are nevoie de o finanţare de 800 miliarde euro pentru investiţiile din apărare. Vom da statelor membru UE spaţiul fiscal necesar pentru a investi în propria apărare şi pentru a investi şi în apărarea Ucrainei, atât în industria acestei ţări, cât şi în achiziţionarea capabilităţilor necesare în lupta ei pentru apărarea independenţei şi suveranităţii teritoriale. Vom sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie".

Declaraţia respectivă a fost făcută în prezenţa lui Antonio Costa, preşedintele Consiliului European şi a lui Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, care a fost invitat la evenimentul de ieri de la Bruxelles. Acesta a spus: "Este un moment foarte important pentru construirea securităţii europene. În urmă cu o lună am avut o întâlnire informală, dar astăzi vom lua decizii pe care le vom pune în practică. Mulţumesc Comisiei Europene care a prezentat rapid o propunere concretă care ne oferă oportunitatea de a lua o decizie rapidă pentru a majora finanţarea în domeniul apărării, pentru a cheltui eficient şi pentru a ne construi capacităţile necesare. Securitatea şi apărarea Europei nu sunt separate de securitatea şi apărarea Ucrainei. Cu cât vom avea o apărare mai puternică, cu atât vom putea creşte capacitatea de apărare a Ucrainei şi o capacitate puternică de apărare a Ucrainei va duce la întărirea capacităţii de apărare a Uniunii Europene. Vom fi alături de Ucraina până în momentul în care aceasta va considera că sunt întrunite condiţiile necesare negocierii unei păci durabile şi juste, şi o vom asista la negocieri. Vom fi alături de Ucraina şi în procesul integrării sale în UE".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a arătat: "Evenimentul de astăzi transmite un semnal puternic pentru toată lumea, mai ales după tot ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme. Este un semnal puternic pentru poporul ucrainean, pentru soldaţii noştri, pentru voluntari şi civili, şi ne arată că nu suntem singuri în lupta noastră. Este un semnal că sprijinul pentru noi va creşte, dar şi că Europa îşi va creşte capacitatea de apărare şi securitatea".

El a precizat că, în cursul întrevederii pe care a avut-o cu prilejul summitului cu Antonio Costa şi Ursula von der Leyen, a discutat cu aceştia despre sprijinirea Ucrainei privind apărarea aeriană, livrarea la timp de arme şi muniţii pentru forţele militare aflate pe front contra Rusiei, consolidarea industriei de apărare, negocierile de aderare la UE, necesitatea de a creşte presiunea sancţiunilor asupra Rusiei şi combaterea eludării sancţiunilor.

Consiliul European intervine în ultimul moment, potrivit Robertei Metsola

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a criticat tardivitatea deciziilor Consiliului European privind consolidarea apărării şi securităţii. Roberta Metsola a declarat: "Mesajul Parlamentului European pentru Consiliul European cu privire la apărare este că în sfârşit liderii europeni iau decizii. Este ceea ce noi am cerut de foarte mult timp, anume ca Uniunea Europeană să fie capabilă să se descurce, să se apere singură. De aceea am cerut să se treacă la nivelul următor: avem nevoie să ne pregătim, să producem şi să protejăm. Este ceea ce ne cer cetăţenii europeni, este ceea ce trebuie să facem pentru ca Europa să fie pregătită: să alocăm banii acolo unde este neapărat nevoie. Situaţia din Ucraina este aceeaşi din urmă cu trei ani. Ucraina se luptă pentru Europa şi noi trebuie să o sprijinim, deoarece se luptă pentru securitatea noastră şi pentru valorile noastre. Securitatea Ucrainei înseamnă securitatea Europei. Astăzi, mai mult decât oricând trebuie să fim împreună şi să sprijinim Ucraina".

Kaja Kallas, Înalt Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi pentru Politica de Securitate, a precizat: "Trebuie să vedem cum putem să creştem rapid nivelul de apărare şi securitate europeană. Avem mai multe opţiuni privind finanţarea apărării europene, cum ar fi acordarea de granturi, realocarea unor sume din fondurile pentru coeziune şi schimbarea unor reguli fiscale. Este foarte important deoarece trebuie să investim mai mult în apărare şi să sprijinim mai mult Ucraina, pentru ca să devină mai puternică şi să încheie războiul în termenii pe care şi-i doreşte. Europa arată unitate şi găseşte soluţii în aceste vremuri tulburi".

Premierul Poloniei, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European a afirmat că războiul, incertitudinea geopolitică şi noua cursă înarmărilor începută de Putin nu i-au lăsat Europei o altă opţiune.

"Europa trebuie să fie pregătită pentru această cursă, iar Rusia o va pierde la fel ca Uniunea Sovietică în urmă cu aproape 40 de ani. De astăzi, Europa se va înarma mai înţelept şi mai rapid decât Rusia", a afirmat Donald Tusk.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, le-a transmis celorlalţi lideri ai lumii că Europa nu trebuie subestimată.

"În ultimii şapte ani, am demonstrat în situaţii critice, cum a fost de exemplu pandemia Covid-19, că împreună putem depăşi toate obstacolele, putem trece peste toate provocările. Şi trebuie să le depăşim. Am convenit să avem o Uniune Europeană mai puternică, în zone în care anterior am delegat o parte din responsabilitate, cum ar fi securitatea şi apărarea comună. Nu doar în estul Europei, ci în toată UE, inclusiv în sudul continentului. Vorbim despre o securitate completă. Avem o industrie puternică, avem forţe militare capabile, avem valori comune şi cetăţeni care se bucură de libertate. Cred că împreună putem să răspundem bine şi eficient oricărei provocări care ne este adresată", a menţionat Pedro Sanchez.

Viktor Orban, premierul Ungariei, deşi a afirmat că nu este de acord cu modalitatea în care ceilalţi lideri europeni văd negocierile de pace în Ucraina, a spus că este de acord cu întărirea capacităţilor de apărare ale naţiunilor europene, cu menţiunea că deciziile cu privire la capacităţile respective şi la investiţiile necesare trebuie luată de fiecare stat membru al UE şi "nu trebuie trasate de birocraţii de la Bruxelles".

Summit PPE, înaintea reuniunii liderilor europeni

O parte dintre preşedinţii şi premierii prezenţi la summitul Consiliului European de ieri au participat, cu câteva ore înainte, la summitul Partidului Popular European, prin prisma afinităţii politice pe care o au faţă de acesta. La evenimentul PPE, principalele teme de discuţii au fost tot întărirea apărării şi securităţii europene şi sprijinirea Ucrainei, atât pentru a ţine piept în continuare forţelor ruse, cât şi pentru negocierea unei păci durabile şi echitabile.

Manfred Weber, preşedintele PPE a afirmat: "Securitatea trebuie să fie noul angajament al Europei! Mai multă capacitate de apărare, dar şi o nouă calitate a responsabilităţii, a cooperării şi a ambiţiei. Avem nevoie de capacităţi naţionale de apărare, un pilon european de apărare în NATO, o adevărată piaţă unică şi proiecte militare comune ale UE".

La rândul său, Firedrich Merz, viitorul cancelar al Germaniei a spus: "Puterea vine din unitate. Trebuie să organizăm mai bine securitatea Europei, să reducem birocraţia şi să ne facem economia mai competitivă".

Liderii PPE au adoptat şi declaraţia acestui summit în care arată că este necesar ca europenii să îşi consolideze urgent apărarea, în condiţiile războiului din Ucraina, a conflictelor din Orientul Mijlociu provocate atât de actori statali, cât şi non-statali, ce generează efecte destabilizatoare. "În acelaşi timp, noile forme de ameninţări hibride, precum dezinformarea şi atacurile cibernetice, pun în pericol rezilienţa societăţilor noastre şi necesită o abordare holistică a pregătirii şi reacţiei. În plus, noua administraţie americană şi-a manifestat intenţia de a-şi redefini şi recalibra angajamentul în materie de securitate europeană, posibil prin alocarea unor resurse mai reduse pentru apărarea aliaţilor săi europeni, solicitând în acelaşi timp o contribuţie mai mare din partea acestora la împărţirea sarcinilor în cadrul NATO. (...) Deşi în ultimii ani au fost iniţiate mai multe acţiuni menite să întărească apărarea europeană, (...) încă nu facem suficient, iar timpul nu este de partea noastră. Pentru a răspunde noilor provocări şi pentru a pune bazele autonomiei noastre strategice, trebuie să abordăm decisiv lacunele şi ineficienţele din domeniul apărării. Finanţarea apărării europene s-a dovedit a fi cea mai complexă problemă în acest demers. Au fost explorate mai multe opţiuni, inclusiv activarea clauzei de excepţie din Pactul de Stabilitate şi Creştere (SGP), redirecţionarea fondurilor de coeziune şi/sau a fondurilor Next Generation EU (NGEU) sau contractarea de împrumuturi comune prin UE sau printr-un mecanism special de finanţare. Ar trebui să rămânem deschişi la aceste opţiuni, fără însă a sacrifica viteza în favoarea perfecţiunii. Cu toate acestea, trebuie să implementăm măsuri decisive care să transmită un mesaj clar atât aliaţilor, cât şi adversarilor noştri, despre angajamentul Uniunii Europene de a lua apărarea în serios. Iniţiative colective, precum dezvoltarea unui scut european de apărare aeriană, pot contribui la eliminarea unor vulnerabilităţi majore ale securităţii noastre, oferind în acelaşi timp stimulente pentru companiile europene din domeniul apărării şi consolidând postura noastră defensivă", se arată în declaraţia adoptată, ieri, de liderii PPE.

Aceştia mai susţin că viitorul eforturilor de apărare ale Uniunii Europene va fi conturat de modul în care va fi abordată problema finanţării, de structura instrumentelor de apărare ale UE şi de poziţia adoptată faţă de partenerii strategici, în principal faţă de SUA. O abordare deschisă şi pragmatică, axată pe nevoile militare reale ale Europei, ar fi benefică pentru europeni într-o eră de volatilitate tot mai mare, au concluzionat liderii PPE.

48,7 miliarde euro - contribuţia strict militară a UE pentru Ucraina

Potrivit datelor prezentate pe pagina Consiliului European, de la începutul agresiunii militare a Rusiei, UE şi statele sale membre au oferit aproape 135 miliarde euro în sprijinul Ucrainei şi poporului său, din care 48,7 miliarde euro reprezintă sprijinul acordat forţelor armate ucrainene. UE a adoptat, de asemenea, 16 pachete de sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei, care vizează domenii vitale ale economiei ruse, inclusiv sectorul bancar, flota umbră a lui Putin şi bunurile şi tehnologiile din sectoarele industrial şi energetic. Consiliul European mai arată că între 2021 şi 2024, cheltuielile totale pentru apărare ale statelor membre UE au crescut cu peste 30%, însumând aproximativ 326 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 1,9% din Produsul Intern Brut al blocului comunitar. Din informaţiile prezentate de Consiliul European mai reţinem că în anul 2023 (cifrele pentru anul 2024 sunt încă în lucru şi în perioada de confirmare cu documentele oficiale), investiţiile în apărare au crescut cu 17% faţă de anul 2022, atingând un nivel record de 72 miliarde euro, ceea ce înseamnă 26% din cheltuielile combinate pentru apărare ale statelor membre. Datele preliminare pentru anul 2024 arată că investiţiile în apărare au ajuns la 102 miliarde euro, reprezentând mai mult de 30% din cheltuielile totale pentru apărare. Din cele 102 miliarde, peste 90 miliarde euro reprezintă achiziţii de echipamente militare şi muniţie, în timp ce cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării se ridică la 13 miliarde euro.

Opinia Cititorului ( 65 )

  1. Rusia obtine tot ce vrea: Ucraina invinsa si Europa divizata si saracita.

    Acesti 800 de miliarde reprezinta ultimul cui batut in sicriul UE. 

    Banii astia trebuiau folositi la dezvoltare economica, nu la cretinisme aparute din frustrarile Ursulei. 

    Rusia nu va ataca niciodata state NATO, Putin nu e chiar atat de retardat, isi da seama ca nu are nicio sansa in fata fortei USA, UK, Franta, Germania, Italia, etc. 

    Baii astia nu exista si nici nu pot fi tipariti, asa ca pregatiti-va de confiscarea depozitelor din banci. Alta solutie nu au.

    1. Deci "suveranistii" nu au nici o problema, conform sondajelor cei ce voteaza in zona asta nu au depozite in banci :=)

      PIB-ul anual al EU e 19-20,000 Miliarde EUR. 800 milioane este 4 % doar. Asigurarea viitorului e mai valoroasa decat umplerea temporara a matului gros. Mai mult, asta va creste PIB-ul, cel putin scriptic.

      Ca sa pun in perspectiva, 800 miliarde inseamna contravaloarea a 94,000 tancuri K2 care costa 8.5 milioane bucata. Europa are si kn ow-how-ul armelor atomice, problema pana acum nu e ca nu puteau sa le faca ci nu au vrut..... 

      ce altceva mai vezi in globul de cristal?...

      Ceea ce pe tine nu te duce capul.

      ...

      ...

      ...

      De ce dai copy-paste din pdf? Așa a venit scriptul de la Putler?

      Pentru aceasta geniala observatie primesti 0,25 grivne sa ti iei hartie igienica

      o grivă e două ruble la cursul oficial, de fapt, 10 ruble. :

      Pârniașii sinucigași pierd 3 membre dar câștigă mii de... ruble, 2 euro. : 

      I grivna = 0,000000000024 dolari

      o grivnă este 2 ruble la cursul oficial, de fapt o grivnă e 10 ruble.

      De unde ai copiat o p asta cu "copy-paste din pdf" ca tu n ai terminat nici clasa 1.

      Nu impresionezi nici macar un boschetar analfabet, prieten de al tau 

    De unde știi că nu au soluții, ești ,,baba Vanga,,, prezici viitorul. Ce spui sunt speculații fara nici un fundament.

    Cat mai suportam tembelismul asta de la "suveranisti"? Acum ii doare ca ne inarmam. Mai deunazi ii durea ca Europa nu are forta. Ne tot inebunesc cu trump. Voi intelegeti ca trebuie sa ne luam soarta in maini si sa ne aparam?

    Ca sa dau un exemplu. Turcia + Germania 170 millioane. Russia 144 millioane. Daca mai adaugam Franta si UK ul deja am ajuns la 270 millioane cetateni. Nuo rfi inarmati ca rusii, dar nici nu sunt in bataia ploii.

    Eu nu am o problema daca tva-ul creste cu 2 % sa acopere cheltuielile de securitate. 

    1. ...

      Razboiul din ucraina e unul prin procura.aia care s-au luat la bataie (rusii si americanii) vor sa faca pace.proasta lumii-europa si victimele-ucrainienii vor sa continue razboiul.ca sa inteleaga si creierul tau spalat iti explic altfel: eu si cu tine ne luam la bataie.vine vecinul,prostu satului si spune ca daca ne impacam,se baga si el in bataie.

      Esti dispus sa mergi pe front si sa folosesti armamentul ala pe care ti-l doresti?ipocritule...

      ...

      s-a schimbat procura de la americani la europeni. e prin procura razboiul da mineralele sunt basca bonus. daca ucrainenii pun din nou mainile pe nucleara poti fi sigur ca nu mai renunta la ea ! si multe alte natii o vor si o vor obtine !!! singura bata cu valoare adaugata e nucleara ! atunci sa vezi cat de politicosi vor fi astia cu mineralele si ailalti cu zzzzzzzzzzzzzzzzzzz ! ceasul ticaie...

      ...

      ...

      Da.

      Hai sa iti explic eu. Tu si inca cineva va bateti. Eu vreau sa nu intru in ciorba voastra. Ma asigur ca am un ciomag tocmai bun de descurajare sa nu vina nimeni peste mine... Sa iti spun un secret - sar putea sa fie ucraina agresorul, cine stie ce se intampla in viitor?

      Oricum, nu ma impresioneaza injuraturile si alte horcaieli de rigoare. Astea le obtii mereu cand incerci sa vorbesti cu "suveranistii". 

      Ok, corect e s-ar

      Din porcoiul de 800 mld euro,150 mld sunt ajutor pt ucraina.ai intrat in ciorba si dai si cu ciomagul.

      Pe front ajungi dacă nu te pregătești. Rușii nu te atacă decât dacă ești dac liber, cu praștie. :

      Tu nu ai probleme daca creste tva cu 2% (cine esti tu, bai NIMENI ?) deoarece esti platit de la kiew cu banii nostri pentru propaganda nazista, nu muncesti.

      Dar pe oamenii cinstiti ii doare o crestere a tva, ca li se fura pe toate partile 

      Pe oamenii cinstiții îi doare și să fie tâlhăriți, violați și uciși de către ruși.

      Pai daca provoci un razboi la tine in tara asa cum a vrut neaparat Zelea, atunci s ar putea sa l primesti, cum l a primit Zelea, dar pe el nu l atinge in buncar la el, ii omoara "doar" saracii cetateni

      1 milion de soldați sovietici nu mai sunt.

      N-ai cum să provoci un criminal, el are deja pornirile. 

      Pierder ucraina 1.000.000, pierderi Rusia 40.000

      O rusine este ca Zelensky a provocat Rusia in nestire pana a stârnit razboiul.

      Acest adevar e intre timp cunoscut si nu poate fi denaturat, manipulat, falsificat, cum incerci tu cu alte slugi ale kiewului.

      Voi aratati numai efectul, nu si cauza 

      1 milion soldați sovietici au fost mătrășiți față de 40 000 soldați ucraineni.

      Victimele colaterale tocate de armata roși sunt multe. Când tragi ca prostu' în clădiri, mor oameni. 

      Pai daca banderistii tai, cu aceeasi josnicie a HAMAS plaseaza lansatoare de rachete in cladiri civile fara sa le pese de victime, sigur ca o iau pe coaja. E razboi, ce sai faci, Zelea l a provocat, acum il are

    Starea normală, naturală a omenirii este războiul, pacea este o raritate,o excepție,deci nimic nou sub,al treilea război mondial este aproape, în max 20 de ani

    Inarmarea Europei sustinuta astazi, inseamna de fapt inarmarea Germaniei.

    Ca Franta, Anglia, Spania, Italia... si Polonia nu stau rau in aceasta privinta. Si doamna fosta ministru la aparare in Germania timp de 6 ani, stie prea bine ce si cum.  

    Problema este ca pana acum, nici verbal, nici faptic, Rusia nu a aratat ca ar fi interesata sa revina acolo de unde a plecat in anii 90 si, in niciun caz sa atace Franta, Anglia si mai ales Germania, prietena economica a Rusiei de pana in 2022. Faptul ca Rusia a intervenit in Ucraina si a oprit ocuparea si a acestei tari si instalarea bazelor militare acolo, a fost de asteptat. Nici America nu a admis in anii 60 instalarea rachetelor sovietice in Cuba si nici constituirea de baze militare straine, in apropierea frontierelor ei Aceasta limita este normala si a fost prevazuta de intelegerile si tratatele care au dus la caderea comunismului in Europa de Est.  

    Si atunci ce aparare vizeaza aceasta inarmare. Cea mai buna aparare ar fi revenirea la starea de dinainte de 2014, dar cu o Ucraina pasnica, fara perspectiva ca teritoriul ei sa devina o baza de plecare pentru o noua agresiune impotriva Rusiei.  

    In anii 30-40 omenirea a asistat pasiva la inarmarea puternica a Germaniei. Si urmarea a fost 60 de milioane de morti, distrugeri si suferinte de neimaginat.  

    Poporul German este un popor disciplinat, ordonat, germani sunt constiinciosi si corecti. Dar, pe aceste calitati se bazeaza puterea unei armate. Aceste calitati fac din tinerii germani aproape niste soldati. Intr-un an, cu o instructie potrivita, acesti tineri pot constitui in Europa o armata de 3-6-8 sau mai multe milioane de soldati, perfect instruita, disciplinata si capabila sa execute orice misiune. 

    Le mai lipseste o doatre masiva, precum cea planuita acum.  

    Insa, asa cum s-a vazut, aceste calitati ale poporului german, daca sunt exploatate de un conducator nebun care o sa gaseasca si exploateze iarasi o cale de a manipula sentimentele de orice fel, inclusiv poate nationalismul, antisemitismul, .. reinviate sau altele resimtite acum in randul maselor mari de germani, acesta poate transforma acesti oameni instruiti si dotati modern, in mari criminali, capabili sa produca atrocitati probabil mai mari decat cele din anii 40, de peste tot in lume, dar mai ales in fosta URSS, inclusiv in Polonia si Ucraina, dusmanii de astazi ai Rusiei. Si cine si cum poate garanta ca un nebun precum cel din anii 30-40 nu va ajunge iarasi la putere acolo?  

    O Germanie militarizata este un pericol pentru omenire mult mai mare decat Rusia si .. decat. 

    Inarmarea Germaniei este o greseala fatala care va costa iarasi omenirea peste cativa ani, poate nu zeci de milioane ci miliarde de vieti.

    Si Ursula a fost 6 ani "la Aparare" in Germania.  

    1. Ai un punct valid, singura observatie este ca am mai multa incredere in germanii de rand decat in rusi

      SUA solicită direct înarmarea Germaniei.

      Să fie primit.

      Numai rus să nu fii. : 

      Germania este leagănul romantismului, nazusmul a fost un accident al istoriei și a dacă nu era Stalin care să-l susțină nu avea nicio șansă. Germania este azi locul în care și-au găsit refugiul milioane de refugiați din teatrele de război , unde și-au găsit noua casă sute de mii de români de-ai noștri . Atrocitățile staliniste înfiorătoare la adresa propriului popor și a națiunilor pe care le-a înghițit este fără margini . Germania și-a cerut iertare în genunchi pentru trecutul său , Rusia niciodată ! Iar azi vedem cum un paranoic botoxat împreună cu oligarhii lui tronează peste milioane de oameni, declanșează un război și noi să credem ca de fapt este pacifistul . Da, și lui Stalin i-am urat tot cam așa Stalin și poporul rus libertate ne-a adus . Și am avut o libertate de era să murim toți de frig și foame .

      well 1 din 5 germani provine dintr-o familie de imigranti. nici nemtii nu mai sunt ce au fost, la o mobilizare te trezesti cu ei la turci :)

    Ursula is the best.

    1. Și Putler? Ai uitat de idolul tău.

      capul mafiei

    Prostia si minciuna ca Rusia vrea sa atace Europa nu are nici o logica.

    De ce ar face Rusia asta nu explica cretinii care o imprastie.

    E folosita pentru prostirea celor care deja sant prosti 

    1. E pura propaganda nazista, primul a imprastiat o circarul expirat asasin cu sprijin 4% de la kiew

      UE a preluat o orbeste ca i convine, sa tot cumperi miliarde de caccine Pfizer  

      Rusia amenință zilnic statele baltice.

      Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România sunt state cu alegeri influențate de maskirovka sovietică.

      Rusia a încercat și în Germania, dar prezența la vot a fost de 90%. : 

      Eu am auzit ca putin ameninta statele baltice dimineata,la pranz si seara.se spune ca uneori se trezeste noaptea doar ca sa-i ameninte pe astia.

      Ăsta e hobby-ul lui Putler, să amenințe.

      Concret, Lituania va folosi mine antipersonal, vă așteaptă. : 

      In ziarele de seara s a confirmat ca Putin a inceput luarea globului, armata rusa se afla la portile Rep. Sudafricane, de aia se duce Zelea Codreanu sa i salveze

    Chay Bowes ziarist irlandez declara ;

    UE ca forta economica si politica se prabuseste in primul rand 

    din cauza sprijinirii Ucrainei,care nu a fost si nu va fi membra UE. 

    Adevarul amar este ca UE nu apara bunastarea tarilor europene.

    1. UE se întărește pentru că are un scop comun. :

      Ziariști cumpărați de Soviet sunt ieftini. 

      Ai perfecta dreptate,

      "Ziariști cumpărați" de Bruxelles, 

      NU sunt ieftini,

      slava ursula pfitzer 

      Dar bunăstarea cui o asigură , dac liber?! Uită-te în jur și compară viața de azi în care umblăm liberi în UE fără pașaport , fără granițe , fără taxe . Dac liber, nu uita ca tezaurul României este la Moscova . Nu uita ca idiotul ăla de la Cremlin își omoară ca și ai dinaintea lui proprii cetățeni , deci n-are milă de alte națiuni . Nu uita ca bunicii noștri au fost jucați în picioare de regimul stalinist și dacă azi noi întoarcem iar spatele familiei UE o vom face pentru totdeauna. Asta este momentul în care alegem vestul sau răsăritul . L-am ratat , să vezi atunci bunăstare , intrăm toți iar la coteț.

    Asa cum va tot spun de ani buni .Europa este marea beneficiara a tot ceea ce se intimpla in lume .Si Trump si Putin joaca asa cum cum le comanda Germania.Nu uitati Putin a fost atasatul URSS la Berlin iar Trump, dincolo de latura sa parentala de europenism, a fost salvat de faliment de bancile germane .

    Europa e disperată, după filmulețele cu ologi ruși dezmembrați, retrimiși pe front, au apărut înregistrări cu soldați sovietici pe cai, cămile și măgăruși. :

    Așa vă conduce Putler către măreața victorie. : 

    1. Banderisti de ai tai nu mai sant nici macar bucati, de aia cumperi asasini mercenari cu banii nostri.

      Dar v ii face si pe astia ingrasamant 

    avertizez Grecia sa se afle in cea mai stransa legatura cu Bruxelles-ul si sa existe o similitudine de apropae 100% cu UE/ Bruxelles.

    fara nici o deviatie pentru ca incepand din trimestrul 4/ 2026 statalitatea greaca e amenintata. Militar.  

    Grecia sa incerce sa nu raspunda militar pe cat de mult poate. Vor fi intens provocati.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. punctul maxim de tensiune pentru Grecia va fi inregistrat in trim 1 / 2027, probabil in ianuarie.

      pe apa. 

      cu atac militar din aer, din avioane.  

      in Marea Egee.  

      Romania le este si le va fi prietena (cel putin informational). 

      Grecia sa se pregateasca. Si (in masura posibilului) sa mentina (si sa pledeze pentru mentinerea) deschis(a) a bazei militare de la Alexandroupolis (Grecia). Foarte important cap de pod catre Orientul Mijlociu.  

      Ban.Cher.Vali 

      salut prietenii greci, o sa am grija de ei (si) informational.

      imi sunt dragi mie.  

      cel mai bun prieten al meu din copilarie din orasul in care am crescut era un roman de etnie greaca, Iani se numea :) .  

      Ban.Cher.Vali 

      era aroman

    800 miliarde euro, ptr. Inarmare UE,

    pe termen lung.??!!! 

    USA are cheltuieli militare de 900 miliarde $/an!!!! 

    despre ce tot discuta gașca Ursula Pfitzer,

    parca citesc Urzica. de pe vremuri 

    1. SUA are buget de jandarm mondial, cotația dolarului bazându-se exact pe acest rol. Prăbușirea dolarului de săptămâna asta este opera bufonului Trump. :

      UE are nevoie doar de asigurarea propriei securități. Pentru liniștirea rușilor ar mai fi nevoie de 1-2 miliarde. : 

    unde i baaa mincinosilor criza datoriilor, deficitul agreat pt statele europene????? nu mai este acum si de acum deficit, aveti euroi, tiparnita si inflatia rup norii ????

    1. era propagandă sovietică să-ți arate probleme capitalismului în timp ce vedeai ouă doar la televizor. :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb