
Economia globală a pierdut dividendul păcii, pe care îl câştigase după încetarea războiului rece, odată cu prăbuşirea sistemului mondial socialist.
Atacarea Ucrainei de către Rusia, conflictele armate în desfăşurare (în Orientul Mijlociu şi Africa), precum şi tensiunile crescânde cu posibilitatea de evoluţie în conflicte armate (Asia) au declanşat o nouă cursă a înarmărilor, cu o creşterea semnificativă a cheltuielilor militare. Astfel, în anul 2024, cheltuielile militare globale au însumat 2.460 miliarde dolari (potrivit publicaţiei Institutului Internaţional pentru Studii Strategice "Echilibrul militar 2025"), comparativ cu 798 miliarde dolari în anul 2000 şi 1981 miliarde dolari în anul 2020.
De data aceasta, noua cursă a înarmărilor va fi mult mai costisitoare, din două cauze principale: progresul tehnologiei, inclusiv folosirea inteligenţei artificiale, impun o înlocuire mult mai rapidă a echipamentelor militare, ca urmare a uzurei morale; cursa înarmărilor se va intensifica şi în spaţiul extraterestru.
Necazul cu orice cursă a înarmărilor este că, odată pornită, creşte în intensitate, iar domolirea şi limitarea ei este imprevizibilă, deoarece necesită restabilirea încrederii şi cooperării între principalele puteri ale lumii. La autopropulsarea cursei înarmărilor vor contribui şi producătorii de armament. Este bine să ne reamintim o carte esenţială despre întreţinerea cursei înarmărilor: "Armele lui Krupp", de William Manchester, apărută în anul 1968. Krupp vindea unei ţări aflate în conflict blindajul care rezista la orice obuz, iar celeilalte ţări obuzul care străpungea orice blindaj. Mai aproape de zilele noastre, SUA a anunţat că doreşte să construiască un scut de apărare antirachetă (Iron Dome pentru America), iar Rusia afirmă că deţine racheta (hipersonică) care nu poate fi oprită de niciun sistem anti-rachetă.
Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că a neglijat vreme îndelungată întărirea securităţii militare a Europei şi a capacităţii proprii de producere a echipamentelor militare, bazându-se pe existenţa NATO şi pe contribuţia decisivă a SUA la descurajarea unor acte de agresiune militară. În anul 2024, SUA au avut cheltuieli militare de 968 miliarde dolari, în timp ce statele membre din Uniunea Europeană - de numai 353 miliarde dolari (1,9% din PIB). Principalele state membre au înregistrat cheltuieli, în miliarde de dolari, mult mai mici decât SUA: Germania - 86, Franţa - 64, Italia - 35,2 , Polonia - 28,4. În afara Uniunii Europene, Marea Britanie a cheltuit 81 miliarde dolari.
În consecinţă, pe 4 martie 2025, preşedinta Comisiei Europene a transmis o scrisoare şefilor de state membre cu propuneri pentru un nou plan - The ReArm Europe -, prin care statele membre sunt ajutate să crească cheltuielile cu capacităţile de apărare, urgent, dar şi pe o perioadă mai largă de timp, în decursul acestui deceniu.
Ce prevede acest plan ?
În primul rând, se propune ca statele membre să capete mai multă flexibilitate pentru investiţii în apărare, dacă dispun de "spaţiu fiscal". În acest scop, se propune activarea clauzei naţionale de salvgardare (exceptare) din Pactul de Stabilitate şi Creştere. Această exceptare ar permite statelor membre să crească cheltuielile de apărare, mărind deficitele bugetare, fără a se declanşa procedura de deficit excesiv. Potrivit calculelor Comisiei Europene, dacă statele membre ar creşte cheltuielile de apărare cu 1,5% din PIB, atunci ar rezulta o majorare a acestor cheltuieli cu circa 650 miliarde euro, într-o perioadă de patru ani. Astfel, Uniunea Europeană ar ajunge la 3,5% din PIB pentru apărare.
În al doilea rând, se va crea un nou instrument prin care să fie oferită statelor membre posibilitatea de a împrumuta, în condiţii avantajoase de dobândă, 150 miliarde euro pentru investiţii în apărare. Se intenţionează să se asigure cooperarea statelor membre în realizarea acestor investiţii.
În al treilea rând, se oferă posibilitatea statelor membre, dacă doresc, să redirecţioneze o parte din fondurile de coeziune pentru cheltuieli militare.
În al patrulea rând, se prevăd şi alte măsuri pentru mobilizarea capitalului privat să participe la efortul de cercetare şi învestiţii în industria de apărare. De exemplu, se va elimina interdicţia pentru Banca Europeană de Investiţii de a acorda credite industriei de apărare.
Întrucât acest plan a fost agreat de Consiliul European în şedinţa sa din 5 martie 2025, este important să vedem în ce măsură România ar putea fructifica avantajele oferite pentru întărirea capacităţii de apărare a ţării. Ca întotdeauna, când e vorba de mai multe cheltuieli, în România entuziasmul este mare.
În ultimii ani, România şi-a mărit constant efortul pentru securitatea militară, susţinut şi de decizia politică de a creşte alocarea de resurse pentru apărare la circa 2,5% din PIB. Astfel, dacă în anul 2024 Ministerul Apărării a avut alocări de 38,8 de miliarde de lei, în anul 2025 aceste alocări ajung la 42,7 miliarde lei - 2,24% din PIB -, cu posibilitatea de a se ajunge chiar la 2,5%, în funcţie de derularea programului de înzestrare a armatei cu tehnică de luptă. Prin urmare, România îndeplineşte cerinţa minimă de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare.
România nu va putea beneficia de prima măsură a planului ReArm Europa, cu privire la activarea clauzei de exceptare de la Pactul de Stabilitate şi Creştere, în ipoteza suplimentării cheltuielilor militare. România se află deja în procedura de deficit excesiv, încă din martie 2020. Prin bugetul pe anul 2025, România s-a angajat să reducă deficitul bugetar de la 8,65% din PIB în anul 2024, la 7% în anul 2025, conform şi angajamentului faţă de Uniunea Europeană, luat prin Planul bugetar structural naţional 2025-2031. Prin urmare, România nu numai că nu are niciun "spaţiu fiscal" disponibil, dar trebuie să depună eforturi serioase şi să ducă până la capăt reformele la care s-a angajat pentru încadrarea în deficitul de 7% şi absorbţia deplină a fondurilor europene prevăzute prin PNRR şi prin programul financiar european multianual 2021-2027. România poate angaja suplimentar cheltuielile militare în anul 2025 şi în următorii, doar dacă măreşte ritmul de creştere economică şi înfăptuieşte o reformă fiscală pe măsură, care să conducă la crearea de spaţiu fiscal.
De altfel, dacă vrem să definim două obiective pentru nerealizarea cărora guvernul actual şi orice alt guvern ar trebui să-şi asume responsabilitatea prin demisie, acestea sunt neatingerea ţintei de deficit bugetar pentru fiecare an din Planul bugetar structural naţional 2025-2031 şi ratarea absorbţiei fondurilor europene.
România poate avea probleme serioase de echilibru şi dacă doreşte să angajeze unele împrumuturi pentru investiţii în apărare, din suma totală de 150 miliarde euro pentru toate statele membre. Orice împrumut suplimentar pentru investiţii în apărare nu numai că măreşte deficitul bugetar, dar se adaugă şi la datoria publică a României, ceea ce ar conduce la o posibilă înrăutăţire a credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale de capital şi la creşterea costurilor împrumuturilor pentru finanţarea deficitelor bugetare şi refinanţarea datoriei publice ajunse la scadenţă.
Guvernul României poate lua, însă, în discuţie reorientarea unor fonduri din programul de coeziune 2021-2027 pentru investiţii în industria de apărare.
Planul ReArm Europa conţine şi o recomandare utilă şi României: de a folosi mai bine fondurile pentru apărare. Şi aici consider că România ar trebui să studieze cu multă atenţie modul în care Ucraina foloseşte echipamentele militare în războiul care durează de peste trei ani. Nu neapărat cele mai scumpe echipamente militare sunt şi cele mai eficiente; de exemplu, Ucraina a alungat flota rusească din faţa porturilor sale nu cu submarine care costă un miliard de dolari bucata, ci cu drone maritime care costă mult mai puţin. Ucraina nu numai că produce drone de concepţie proprie, dar le şi testează direct pe câmpul de luptă şi le perfecţionează cu o ritmicitate surprinzător de rapidă. De aceea, o cooperare a României cu Ucraina în producţia dronelor de luptă ar fi extrem de utilă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 01:37)
Inarmarea duce inevitabil la razboi,
nu de altceva dar rugina face pagube prea mari,
Europa a declansat cele mai multe razboaie,
istoria nu minte mult,chiar daca e scrisa de invingatori
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 05:21)
Numai in filme, daca apare un pistol, atunci va exista si o impuscatura.
Viata bate filmul - intr-un sertar, la birou, am de 20 de ani un pistol, iiar casa este abonata la o societate de bodyguarzi. Nu cred ca le voi folosi vreodata, dar periodic demontez pistolul si il ingrijesc si-mi platesc luna de luna abonamentul. Stau la curte.
Inarmarea nu duce la razboi.
1.2. penibil (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de XXX în data de 13.03.2025, 09:13)
Aai o logica de chiar nu te ia nimeni in seama... de aia ne bati la cap pe noi, nu? Poti sa ne scutesti? Cu pistolul tau cu tot...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 09:34)
Rusia „nu este interesată de o soluționare timpurie a crizei din Ucraina”, a declarat Thomas Graham, fost director principal privind Rusia al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe sub George W. Bush, acum membru al Consiliului pentru Relații Externe. „Ei vorbesc în mod constant despre cauzele fundamentale, care, după cum știți, sunt despre politica internă din Ucraina și chiar mai important decât atât, despre arhitectura europeană de securitate care intră în rolul NATO. Iar o simplă încetare a focului care nu ține cont de asta nu prezintă niciun interes pentru Rusia . Și Trump pare să nu înțeleagă.”
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 09:38)
Ce propui?
Sa se inarmeze numai Rusia si noi, vecinii ei, sa o apalaudam si sa o rugam frumos sa nu ne atace/
Pe bune?
Cunosti istoria Romaniei, a Europei de Est si a suferintelor popoarelor de aici provocate de hoardele rusesti?
Cunosti ce a tot afirmat si sustinut regimul de la Moscova, ca vrea inapoi Europa de Est?
Daca nu le cunosti, esti un incult care isi da cu parerea.
Daca le cunosti, esti un prost care nu a inteles nimic.
Oricum am privi, opinia ta este fara valoare.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 14:32)
De asta trebuie oprita cursa nebunrasca a inarmarilor, ca pina acum raznoaiele infloresc si se extind peste tot exact pt ca producatorii de armament livreaza! EU e fondata sa previna raznoaiele in Europa!
1.6. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 13.03.2025, 19:19)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 09:36)
Cursa innarmarilor duce inevitabil la ...faliment pt statul cu economie msi slabă!A se vedea exemplul URSS care s-a prăbușit economic la finalul anilor 80 dupa ce nu a mai putut tine pasul cu SUA in cursa innarmarilor...Daca ai arme nucleare nu-ti tremura chiloții la orice amenintare dementa a vreunui constipat ajuns vremelnic in fruntea unei țări cu arsenal nuclear!!Dacă Ucraina nu si-ar fi predat armele nucleare nu ar fi fost atacată de rusia lui putin!Atât de simplu!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 09:53)
Nu e logic ce spui,
daca Rusia intra in faliment economic,
aproape sigur nu scapam de razboiul NUCLEAR,
asa ca mai incet cu propaganda de inarmare
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 19:08)
Daca Rusia intra in faliment, masele flamande il vor mazili pe tarul Putin, asa cum l-au mazilit pe tarul Alexandru.
Foamea nu se potoleste cu nuclearele, ca nimeni nu mananca nucleare si nici golanismele si terorismul international nu vor tine la infinit.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 21:24)
URSS a intrat in faliment in 90!Ai avut razboi nuclear???Mai încet cu propaganda anti innarmare pro rusia!
3. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 13.03.2025, 12:09)
Ce naiba nu pricepeti ? Romania si UE au deja formula cistigatoare atunci cind vorbim de acizitia de armament in punerea ei in valoare alaturi de sutele de brigazi de lupta ce acum controleaza Ucraina totul suprapus peste cele 800 de miliarde euro ce se duc , punct ochit -punct lovit , catre inarmare.Ce nu va este clar ? UE devine asa cum ne asteptam (unii dintre noi ) inca din 1989 , o mare putere militara dupa ce a devenit o forta economica ce nu are rival.Chiar ieri UE anunta ca ofera Ucrainei sisteme de lovire similare celor americane Patriot iar Polonia il taxa pe Elon in ceea ce priveste imediata inlocuire a sistemelor de felul Starlinks. Devenim ceea ce ne doream de mult .Forta dominanta a universului pamintean .Romania joaca un joc pe care nu il puteti intelege .
L
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 13:15)
Fratele meu drag,
ai intoxicatie acuta a propagandei mediei corecte,
Europa nu are nici putere economica,nici putere militara suficienta,
ca sa fie teoretic mare putere militara e nevoie de cca.20-30 de ani,
iar la nivel de informatii militare si spionaj suntem pe nicaieri deocamdata,
bineinteles daca populatia europeana accepta scaderea semnificativa a nivelului de trai,
cea ce este putin probabil,deci situatia deocamdata este foarte incerta
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 14:33)
drept dovada
4. De acord ca a trecut vremea tancurilor si avioanel
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 14:29)
Problema e ca Tilvar nu pare sa stie ca lumea militara s a reorientat pe drone aeriene si navale si antrenare operatori , maiecpnomice. Eu cred ca se poate face o miscare de achizitie de catre MAPN a unor fabrici de armament care sa fie contabilizate in cheltuieli miliyare ca sa nu mai arunce banii pe avioane cu kill switch, cuirasate care pot fi scufundate cu drone si tancuri ucise de grenade aruncate din drone de carton! Daca e austeritate, sa fie si la armata, mai ales ca d Trump incearca sa opreasca macelul din est. Dar mai buna decat orice inarmare este pacea, e f grav ca s a intrat in spirala aceasta a inarmarii si dialogul consta numai in amenintari. Si apare iar nefericita exprimare cu dividendele pacii, cand de fapt se castiga dividende pe inarmare si razboi! AdministratiaBiden a pretins in fals ca Europa a castigat pe timp de pace prin America :Europa s a reconstruit prin fpame, efortiri groaznice si greutati ingrozitoare dupa carpet bombing din WWII. Fara dividende!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 14:59)
Indiferent ce umflaturi de muşchi arata UE prin diversii corupti de acolo, UE este pe moment atat economic, dar mai ales mimitar, un coate goale.
De fapt asta stie tot restul lumii, in tot cazul SUA si Rusia
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2025, 15:00)
...militar...