Centrele de date din întreaga lume îşi vor dubla consumul de energie electrică până în 2030, ca urmare a creşterii explozive a cererii generate de dezvoltarea inteligenţei artificiale (AI), potrivit unui nou raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA). Inteligenţa, chiar şi cea artificială, costă!
În 2024, aceste centre consumau aproximativ 415 TWh de energie - adică 1,5% din consumul global - însă această valoare este estimată să atingă 945 TWh până în 2030, echivalentul consumului total de electricitate al Japoniei de astăzi.
• Centrele de date, mari consumatoare
Conform raportului, centrele de date devin tot mai mari consumatoare de energie, în special cele care susţin tehnologia AI generativă. Algoritmii inteligenţei artificiale necesită capacităţi masive de calcul şi acces rapid la baze de date uriaşe, ceea ce duce la un consum ridicat de electricitate. "Un centru de date de 100 MW consumă cât 100.000 de gospodării pe an. Cele mai mari, aflate în construcţie, vor consuma de 20 de ori mai mult - echivalentul a 2 milioane de gospodării", avertizează IEA.
• SUA, Europa şi China domină harta energetică
Statele Unite, Europa şi China sunt responsabile pentru 85% din consumul energetic al centrelor de date, iar SUA vor genera aproape jumătate din cererea suplimentară până în 2030, conform estimărilor. Distribuţia inegală a acestor infrastructuri - concentrate aproape de marile oraşe - creează provocări legate de infrastructura electrică şi de furnizarea constantă şi sigură a energiei.
• Sursele de energie: mix între cărbune, gaze şi regenerabile
În prezent, cărbunele acoperă 30% din consumul energetic al centrelor de date, dar IEA estimează că gazele naturale şi sursele regenerabile (solar, eolian) vor deveni dominante, datorită costurilor reduse şi disponibilităţii mai mari. Statele vor adopta strategii diverse - de exemplu, în SUA s-a lansat un "Consiliu Naţional pentru Dominaţia Energetică" pentru a susţine producţia de energie necesară concurenţei globale în AI, în special faţă de China.
• Impact climatic: emisii în creştere, dar cu potenţial compensator
Consumul ridicat va aduce cu sine şi creşterea emisiilor de dioxid de carbon, de la 180 milioane de tone CO₂ în prezent la 300 de milioane până în 2035, susţine raportul. Chiar dacă această valoare rămâne sub 1,5% din emisiile globale ale sectorului energetic, ritmul de creştere este unul dintre cele mai rapide. "Temerile că AI va accelera schimbările climatice par supraevaluate, la fel ca şi aşteptările că AI va rezolva singură problema", subliniază raportul. Totuşi, IEA consideră că inteligenţa artificială ar putea contribui indirect la reducerea emisiilor în alte sectoare, prin eficientizarea proceselor industriale, optimizarea reţelelor energetice şi reducerea risipei.