Chiar şi înainte să apară incertitudinea economică din cauza tarifelor vamale anunţate săptămâna trecută de preşedintele american Donald Trump, multe persoane erau deja îngrijorate în legătură cu viitorul lor financiar.
Datele unui sondaj Statista Consumer Insights, realizat în 2024, arată că în Africa de Sud a fost consemnat cel mai ridicat nivel de îngrijorare privind viitorul financiar, respectiv 41%. Urmează Canada (40%), Japonia (39%), Mexic (38%), Brazilia (37%), SUA (37%). O pondere apropiată mai observăm în Germania (35%) şi Marea Britanie (34%), iar proporţii mai mici în Franţa (28%), India (27%) şi China (13%).
Situaţia financiară curentă reprezintă motiv de îngrijorare pentru 77% dintre americani, potrivit sondajului "Mind over Money" realizat de Capital One şi The Decision Lab, citat la finele lunii ianuarie de cnbc.com. Conform sursei, grijile financiare includ o gamă largă de probleme, de la economii şi pensie, până la achiziţia unei locuinţe sau educaţia copiilor.
Principalele constatări ale sondajului mai arată că 58% dintre americani consideră că finanţele le controlează viaţa, iar 52% au dificultăţi în a-şi controla grijile legate de bani. Americanii spun că nu au suficienţi bani pentru a se pensiona (68%), pentru a ţine pasul cu costul vieţii (56%) şi pentru gestionarea datoriilor (45%).
Conform analizei, impactul pe care stresul financiar îl are asupra americanilor se resimte în toate aspectele vieţii, respondenţii spunând că se simt obosiţi (43%), că le este greu să se concentreze la locul de muncă (42%) şi că au probleme cu somnul (41%). Un sfert dintre respondenţi (25%) au spus că stresul financiar le afectează relaţiile.
În acest context, Andy Navarrete, vicepreşedinte executiv pentru afaceri externe la Capital One, îi îndeamnă pe cei în cauză "să gândească mai întâi o imagine de ansamblu" a situaţiei, care să includă obiective pe termen lung, precum economisirea pentru pensie sau pentru cumpărarea unei case, dar şi pentru obiective pe termen scurt, cum sunt călătoriile.
"O imagine de ansamblu este mai puţin stresantă, deoarece este orientată spre obiective, fiind totodată pozitivă", spune Navarrete, adăugând: "Abia apoi te gândeşti la modul prin care să ajungi acolo".
• Peste 50% dintre canadieni de tem de recesiune
Îngrijorările legate de politicile comerciale ale lui Trump şi de agresiunea lor au făcut ca peste jumătate dintre canadieni să se teamă că va exista o recesiune, potrivit unui sondaj recent realizat de Leger, citat de thestar.com. Sondajul a mai constatat că patru din 10 persoane sunt îngrijorate că îşi vor pierde locul de muncă în următoarele 12 luni şi tot aproximativ 40% spun că deja trăiesc de la un salariu la altul.
În noul context, şi institutele de cercetare germane anticipează că economia ţării, cea mai mare din Europa, ar urma să cunoască o cvasi-stagnare în 2025, după doi ani de recesiune. Conform DIW, IFO, IFW, IWH şi RWI, creşterea economiei germane va fi modestă, de 0,1%, în acest an, faţă de un avans de 0,8% prognozat în luna septembrie. "Pe termen scurt, noua politică vamală americană şi incertitudinea economică afectează economia germană", au apreciat institutele citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 15:09)
Ingrijorarea e absolut normala,
numai gasca Ursula Pfitzer/Macron fac ca nu pricep,
si baga toti banii in inarmare si razboi,
in loc de investitii care sa aduca profit in viitor,
slava ulri
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 16:24)
putin razboi, trump razboi economic. normal ca suntem ingrijorati despre viitorul finaciar
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2025, 18:14)
Investițiile fără securitate sunt ca mall-urile lângă bazele ISIS.
Rusia este un stat terorist, trebuie să ne protejăm investițiile.