Echipele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sunt, deja, pe teren în toată ţara şi desfăşoară acţiuni de consiliere, prevenire şi control, pentru a se asigura că produsele ce vor ajunge pe masa românilor, de sărbătorile pascale, sunt sigure pentru consum, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, directorul general al ANPC, Paul Anghel, potrivit Agerpres.
În perioada premergătoare Paştelui, vor fi verificate: carnea şi produsele din carne (inclusiv de miel), condiţiile de vânzare a ouălor şi a vopselelor pentru ouă, băuturile alcoolice, produsele de patiserie (cozonaci, checuri etc.), ciocolată şi produse din cacao.
"Nu cumpăraţi din portbagajele maşinilor, chiar dacă preţul e mic. Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată. Verificaţi preţul de la raft cu cel de pe bon (...) Evitaţi ouăle fisurate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant. Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere albuşul să fie dens, gălbenuşul semiglobulos. În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afişate clar: calitatea, greutatea, metoda de creştere şi data valabilităţii (...) Nu folosiţi vopsele tipografice sau textile - pot fi toxice", a menţionat Anghel.
De asemenea, în cazul produselor de patiserie, reprezentantul ANPC recomandă cumpărarea acestora numai din locuri curate şi autorizate, unde personalul poartă echipament de protecţie. "Produsele neambalate să fie bine protejate şi servite cu ustensile. Etichetele trebuie să arate clar ingredientele (inclusiv alergenii) şi data de valabilitate", a subliniat oficialul.
În ceea ce priveşte băuturile alcoolice, eticheta trebuie să includă informaţii precum producătorul, concentraţia alcoolică, volumul, tipul vinului şi originea, iar pentru băuturile spirtoase trebuie să fie respectate normele Ministerului Finanţelor în materie de etichetare.
Opinia Cititorului