Producem corvete pentru Vest şi cumpărăm din Est

Marius Mataragis
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 1 aprilie

Construim vapoare încă din copilărie / Ilustraţie concepută de MAKE

Construim vapoare încă din copilărie / Ilustraţie concepută de MAKE

După ultimul CSAT, cel de săptămâna trecută, a reapărut subiectul corvetelor de care România şi-a dat iarăşi seama că are nevoie, într-un context de securitate în care SUA îşi redefineşte angajamentele. Până mai ieri, garanţiile de securitate oferite de NATO păreau intangibile. Ştirea că România ar putea cumpăra nave turceşti ridică multe semne de întrebare. Chiar dacă am intrat în al patrulea an de război la graniţă, iar în ultimii 35 de ani am cumpărat o singură navă de luptă, (în 1996, Corveta Contraamiral Horia Macellariu), zecile de guverne care s-au succedat în aceşti ani nu au considerat înarmarea o prioritate. Acum a devenit, dar ne-a prins (iarăşi!) cu temele nefăcute.

România deţine corvete şi fregate construite în anii 80. Flota aceasta nu ne poate asigura apărarea într-o situaţie de război, deşi stăm cu industria de armament în curte, cum se zice. Acum, România cumpără nave turceşti, în timp ce şantierele navale din România produc nave de luptă pentru vest-europeni.

Flota, bătrânii şi marea

Flota României în 2025 este compusă din trei fregate, patru corvete, trei nave purtătoare de rachete şi un submarin inoperabil. Majoritatea navelor sunt construite înainte de 1989, cu o singură excepţie - o corvetă din 1996. Fregata Mărăşeşti (care scoate fum când iese pe mare şi deseori este confundată cu un incendiu) suferă din lipsa unui armament modern. Deşi deţine un "combat management system", nu are vectori de atac eficienţi. Chiar şi aşa, doar fregata Mărăşeşti este capabilă să participe într-o eventuală luptă pe mare.

Submarinul Delfinul se află la cheu din 1996, din cauza epuizării acumulatorilor motorului şi nu va mai intra niciodată în imersiune. Deşi în 1999 exista posibilitatea modernizării lui, costurile ridicate şi dependenţa de mentenanţa sovietică au făcut ca acest proiect să nu fie rentabil.

În trecut, România a evaluat achiziţia a patru corvete multirol construite la Şantierul Naval Damen din Galaţi, cu un cost total estimat la 1,6 miliarde de euro. Această sumă acoperea construcţia navelor, achiziţia muniţiilor, suportul logistic iniţial şi instruirea echipajelor. Olandezii de la Damen, prezenţi la Galaţi de 25 de ani, ar putea şi acum să le producă, însă statul român pare incapabil să îşi asume un plan coerent în această direcţie. Între timp, la Galaţi sunt construite nave de război pentru Olanda, Belgia şi Germania.

Din 1999, Damen Galaţi a livrat peste 500 de nave, dintre care mai mult de 30 de nave militare, pentru 13 ţări, inclusiv state membre UE si aliaţi NATO. Aceste nave protejeză apele teritoriale din Olanda, Belgia, Suedia, Pakistan, Canada sau alte state. În acest moment, la Galaţi sunt în construcţie patru fregate de război antisubmarin pentru marinele militare ale Belgiei şi Olandei.

Navele de patrulare moderne, cu armament antiaerian şi antisubmarin, ar putea fi produse tot în şantierele navale din Galaţi şi Tulcea, iar beneficiile s-ar vedea în toată economia: s-ar crea locuri de muncă, statul ar încasa taxe şi impozite, iar navele de luptă s-ar construi local, sub supravegherea directă a armatei. În plus, deficitul comercial care contribuie la cel bugetar n-ar mai fi dezechilibrat de achiziţii costisitoare din import. Nu în ultimul rând, construirea navelor într-un şantier românesc ar dezvolta competenţele tehnologice locale, contribuind la consolidarea capacităţii strategice a ţării noastre. Pare că toate aceste argumente sunt străine de decidenţii politici.

Navele, în război cu birocraţia

În 2007, tot după o şedinţă CSAT, Traian Băsescu spunea că programul de corvete multirol este de importanţă strategică. Cu toate astea, abia în 2016 Guvernul Cioloş a planificat atribuirea directă a unui contract pentru livrarea a patru nave ce urma să fie construite de olandezi, la Galaţi. Contractul trebuia să fie semnat cu Damen, dar Liviu Dragnea a anulat un an mai târziu decizia guvernului Cioloş. Motivul invocat a fost necesitatea unei licitaţii la care să participe mai mulţi constructori. Au trecut mulţi ani de atunci, iar România a rămas în acelaşi punct. Construcţia unei astfel de nave durează 3-4 ani, adică am fi putut avea până acum câteva nave moderne care să ne asigure o minimă protecţie la Marea Neagră.

Clip prelucrat artificial de MAKE

În 2019 a mai fost pierdută o ocazie pentru România. Armata anunţa câştigătorul licitaţiei, dar compania franceză Naval Group nu a mai construit navele pentru că a urmat un lung şir de procese, întârzieri şi acuzaţii de corupţie. Într-un final, compania franceză a ezitat să semneze contractul, iar în 2023 Ministerul Apărării a anulat rezultatul licitaţiei. Acum aşteptăm o navă din Turcia, dacă Parlamentul va aproba achiziţia. În timp ce olandezii lansează la apă navele pe care şi le construiesc singuri la Galaţi, noi vom sparge şampania din import de o navă adusă tot din import. Cu toate astea este puţin probabil că o singură corvetă uşoară poate contribui în vreun fel la asigurarea unui rol activ al României la Marea Neagră!

Banii pentru apărare, niciodată suficienţi

Anul trecut România a depăşit pentru a doua oară alocarea a 2% din PIB pentru apărare (aproximativ 8 miliarde de euro), după ce în 2022 şi 2023, în primii ani de război la graniţă, am cheltuit cel mult 1,7% din PIB. Anul acesta ne propunem cheltuieli de 2,5% din PIB, dar propunerea nu reprezintă nicio certitudine. Noua administraţie americană le cerea ţărilor NATO să aloce cel puţin 5% din PIB începând cu anul acesta, însă cererea este aproape imposibil de realizat, dacă ne amintim că opt ani la rând România şi-a propus ţinta de minimum 2% din PIB, însă doar în 2020 şi 2024 a reuşit să o depăşească.

Miniştrii apărării din Germania, UK, Franţa, Polonia şi Italia au admis, după o întâlnire avută la Varşovia, că viitorul democraţiei în Europa depinde de sumele pe care statele europene le vor cheltui în 2025 pentru apărare. De exemplu, Polonia îşi propune să cheltuiască 4,7% din PIB pentru apărare în 2025. Anul trecut, România a cheltuit mai puţini bani pentru înzestrarea armatei decât pentru salarii şi pensii militare. În timp ce Ungaria a cheltuit 47,8% din propriul buget pentru înzestrarea armatei, iar Polonia peste 51%, România a cheltuit doar 30% din fonduri pentru înzestrare, iar 43% au mers către pensii şi salarii, 15% pentru operaţiuni şi mentenanţă, iar 11% pentru infrastructură, titrează Newsweek.

Europa creşte alocările pentru apărare

Între 2021 şi 2024, cheltuielile totale pentru apărare ale statelor membre UE au crescut cu peste 30%, potrivit unui raport al Consiliului European. În 2024, se estimează că s-au ridicat la aproximativ 326 de miliarde euro, reprezentând aproximativ 1,9% din PIB-ul UE. Potrivit estimărilor, cheltuielile vor creşte cu peste 100 de miliarde de euro, în termeni reali, până în 2027. Dacă luăm în considerare numai cele 23 de state membre ale UE care sunt şi membre ale NATO, cheltuielile pentru apărare vor ajunge la 2,04%, anul acesta.

În 2023, industria europeană de apărare a generat o cifră de afaceri de 158,8 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 17% faţă de anul precedent. Asta înseamnă că mai mult de jumătate din banii plătiţi de UE pentru apărare au fost daţi pentru echipamente importate din afara comunităţii europene. Sectorul naval, în care activează şi România, a contribuit cu o cifră de afaceri de aproximativ 38 de miliarde de euro, cu aproape 18% în creştere faţă de anul anterior. Peste 580.000 de europeni lucrează în industria de apărare, dintre care 364.000 de locuri de muncă sunt în domeniul terestru şi naval.

La începutul anului, Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării, spunea că, "din cauza provocărilor de securitate, există întârzieri în ceea ce priveşte livrările de echipamente militare, dintr-un motiv foarte simplu: cererea a crescut exponenţial". Altfel spus, România rămâne spectatoare la ameninţările Rusiei şi la evoluţiile pieţei de armament, aşteptând să cumpere nave rămase pe stocul Turciei, în timp ce industria autohtonă de armament produce pentru alte ţări şi se îneacă în birocraţia guvernelor succesive.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Iarasi teza ca România isi poate produce singura (intr-un viitor Star Trek) nu doar mancarea, usturoiul si energia ci si propriile arme sofisticate, cum ar fi drone si corvete.

    Limita e doar imaginatia noastra...

    Cum sa luam, bai nene din Turcia de la un dictator? 

    1. Nu e nicio teză. Damen Galați a construit corvete pentru Pakistan, pentru Mexic, dar și o nava militară chiar pentru Olanda. La Galați. Deci se poate. Numai ai noștri nu vor să construiască la Galați.

      dragnea a oprit comanda.

      tot dragnea a oprit si neptun deep, ca acum puteam fi independenti pe gaz si sa avem de vandut altora.

      n-a venit spaga, ma gandesc. 

      Adica vor sa le ia de unde vrea Franta... hai sa spunem lucrurilor pe nume ce sa ne mai aia pe noi... !

      Nu exista "independenti" cat timp gazu e scos din pamant de o corporatie a vestului..

    La santierul naval Mangalia cred ca se putea construi o alta clasa de nave decat la Galati si astfel am fi putut produce in tara aproape tot ce aveam nevoie. Un alt avantaj fata de cumpararea lor din strainatate ar fi fost ca nu depindeai de aprobarea tranzitarii Bosforului sau altor zone.

    Sunt curios daca si la acest contract va lipsi offset-ul, ca asa ne-au obisnuit decidentii, privand Romania de cateva miliarde (zeci?) de dolari sau euro investiti in industria de aparare, investitii care in vremurile astea periculoase ar fi facut diferenta.

    Nu au vrut sa construiasca nave la Galati,de prosti sau de escroci?

    1. Damen Galați este deja un constructor foarte solicitat pentru construcția de neve militare mici și mijlocii și are comenzi întinse peai mulți ani.

      Dar olandezii NU DAU ȘPAGĂ!

      Ăsta este motivul pentru care Guvernul României nu este interesat să facă vreun business cu ei. Ce să facă politicienii, vizite la Galați? Nu dom'le mai degrabă la Stambul că ăia au inventat: ciubucul peșcheșul, filodorma. 

    Nu putem ignora ca pina in 2022 toate politicile economice si de aparare se centrau pe ideea ca exista EU care asigura cooperarea si previne razboaiele prin tratatele fundamentale. Deci nu e vina inzestrarii armatei ca s a scimbat atmosfera, e ra, boi, se pare ca nici macar armistitii nu se pot tine si, deci, e urgenta pe inzestrare in toate planurile. Dar, sa ne amintim ca in aprilie 2022 nava f a nion Moskva, purtatoare de rachete, sisteme radpar si comunicatii si de bruiaj papvansapte a fost torpilata spi spcufundapta atapt de rappid ca au murit foarte multi din echipaj. Vremea marilor nave de razboi a trecut :drone aeriene, navale, torpile pot sa scufunde cu costuri minime marile nave de lupta, inclusiv portavioane! Chipar nu merita construite foarte multe pt aparare nava0la, ca deja marepa neagra e plinap de epave toxice din razboi si de paduri de mine navale. Dapcpa e sap ajungem la conflict, p nu ne apara corvetele, mult mai utila ar fi pacea si respectarea tratatelor internationale!

    1. Puțin se pisa pe ia de pace și tratate

    o tara de hoti are conducatori mafioti

    curvete

    Haideti sa fim realisti. La Galati nu s-au construit propriuzis corvete (fregate) ci s-a asamblat corpul unor viitoare nave comform proiectului olandez. Este bine ca muncitorii si specialistii romani au de lucru dar sa nu uitam ca valoarea adaugata la noi reprezinta cca 15% din costul unei nave.

    Litoralul romanesc masoara cam 100 km iar Marea Neagra este o mare cu acces controlat conform tratatelor internationale. 

    Cred ca ambitia de a construi o flota semnificativa este mult prea oneroasa in conditiile in care Rusia si Turcia detin deja flote semnificative. 

    Subscriu la parerea unui contributor la aceasta rubrica ca in marile(golfurile) cu suprafete relativ mici eficacitatea fortele navale pt fi anihilate cu mijloace mult mai ieftine 

    1. Corect da la noi nu are cine gândi asa cum o faci tu,cine ar trebui sa gândească strategia națională de apărare e prea slab sau dezinteresat sa o facă. Tarile nordic,care au ieșire la mare se bazează pe nave rapide și de mici dimensiuni..da exemplu asta nu poate fi urmat de romani,nu.. noi vrem 5subamrine cum propunea un fost general(premier)..

    De ce cred unii câ avem nevoie de nave militare? Războiul Ucrainei ne-a arătat că în epoca dronelor și a rachetelor navele sunt extrem de vulnerabile. Cine știe istorie cunoaște că pierderile navale sunt uriașe decând lumea: Port Arthur, Galipoli, Pearl Harbour, Midway sunt exemple de ce navele militare ar trebui abandonate din strategiile de apărare. Doar vedete rapide de supraveghere și control, ușor înarmate și foarte mobile se mai merită.

    Exemplul Rusiei care și-a mutat flota Mării Negre dincolo de strâmtoarea Kerci ar trebui urmat de România. Decât nave costisitoare care nu pot face nimic fără acoperire aeriană serioasă mai bine unități de rachete, drone maritime și drone de supraveghere. 

    Iar Delfinul ar trebui tras la doc în Constanța și făcut muzeu.  

    Din păcate așa cum armata are sute de generali și marina are prea mulți amirali fără obiectul muncii.

    Clasa politica,indiferent ca e la putere sau în opoziție,nu da 2bani pe înzestrarea armatei și implicit pe securitatea statului Roman. Armata română începând cu primu război mondial ,continuând cu cel de-al 2lea și pana în prezent e subfinatată și slab dotata, în perioada posbelica contractele armatei au fost printre cele mai corupte și nefolositoare armatei,lucru care se întâmplă și azi. Da am fi putut construi corpu navei în românia,însă parte mai complexa și scumpa se făcea inafara(sisteme,echipamente,ra dar,armament). Cu siguranță achiziția din Turcia e varianta iesfina,rapida și de ochii lumii..o singura corveta e ca și cum ai "0" corvete.. ar trebui însă să intre unii la pușcărie pt contractu anulat cu NavalGup,cum dracu grcii semnează cu NavalG acu 2 ani contract pt 2fregate și deja prima e în teste pe apa!?iar la noi.". Corupția,corupția strigau uii!!" Cea mai indicata soluție pt românia ar fi sa între intr-o colaborare cu Corea de Sud,și asa ai avea acces la tehnologie și expertiza militara în toate domeniile:aviație,terestru,ma rin.. dar avem nevoie de voința politica.. și noi știm unde sta voința la politicienii romani

    1. mariti pensiile speciale, ca murim de foame in mauritius, in maldive, in dubai

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb