Auditorul situaţiilor financiare aferente anului trecut ale Chromosome Dynamics pune la îndoială continuitatea activităţii companiei, după cum se arată în raportul dezvoltatorului de soluţii IT orientate pe agribusiness, publicat pe site-ul companiei la începutul săptămânii trecute.
Chromosome Dynamics a încheiat anul trecut cu o pierdere de aproape şapte milioane de lei, despre care conducerea companiei afirmă că nu provine dintr-o strategie comercială obişnuită, fiind mai degrabă consecinţa unei situaţii excepţionale. În plus, directorul Ioan Mugurel Gabriel susţine, într-o opinie transmisă Ziarului Bursa, că rezultatele primului trimestru al acestui an vor reflecta o poziţie financiară îmbunătăţită a Chromosome Dynamics.
• Ioan Mugurel Gabriel: Nu ne aflăm în imposibilitatea de a ne continua activitatea
MGMT Audit & BPO scrie în raportul de audit că dezvoltatorul de soluţii IT pentru agribusiness are un nivel redus de lichidităţi în casă şi bancă, activele circulante nete sunt negative, în sumă de 0,73 milioane lei, iar rezultatul din exploatare reprezintă o pierdere de aproape 7,1 milioane lei. "Aceste aspecte indică existenţa unei incertitudini care ar putea genera îndoieli cu privire la capacitatea societăţii de a-şi continua activitatea fără implementarea unor masuri adecvate de redresare", se arată în raport.
Ioan Mugurel Gabriel, directorul şi fondatorul Chromosome Dynamics, este de părere că menţiunea privind "incertitudinea semnificativă legată de continuitatea activităţii" reflectă o evaluare punctuală a auditorului, care nu surprinde pe deplin contextul actual al companiei.
"Chromosome Dynamics a pus la dispoziţia auditorului toate contractele comerciale în desfăşurare, precum şi situaţiile financiare actualizate, din care reiese clar că nu ne aflăm în imposibilitatea de a ne continua activitatea. De altfel, acelaşi auditor a emis în trecut o menţiune similară în cazul unei alte companii din domeniul agribusiness, iar realitatea ulterioară a demonstrat contrariul, compania respectivă continuându-şi activitatea cu succes", ne-a transmis Ioan Mugurel Gabriel.
În opinia sa, cel mai probabil, procesul de auditare implică şi asigurarea 100% că societatea auditată are un business-continuity garantat (n.r. garantarea continuităţii afacerii) prin contracte majore şi lipsă totală de riscuri (lucru care nu se aplică cel puţin în agribusiness-ul anului 2025).
• Grad total de îndatorare de 78%
Chromosome Dynamics a raportat o pierdere de 6,9 milioane lei pentru anul trecut, faţă de un rezultat net pozitiv de 0,2 milioane lei în 2023. Veniturile din exploatare s-au ridicat la 8,7 milioane lei, cu 22% mai mici comparativ cu cele din anul anterior, în vreme ce cheltuielile din exploatare au fost de 15,8 milioane lei, în creştere cu 46%.
"Pierderea raportată în anul 2024 a fost cauzată de anumiţi factori conjucturali şi constrângeri de natură contabilă, comercială şi fiscală, care au fost asumate în scopul minimizării unor riscuri mai mari (neîncasarea unor datorii sau nevalorificarea unui activ tehnologic)", se arată în raportul anual al Chromosome Dynamics.
Conform documentului, există două elemente majore care au cauzat pierderea societăţii de anul trecut:
Tehnologia GPR. O tehnologie primită din partea Agricloud, în compensarea unei datorii. Practic, în schimbul datoriei, s-a efectuat un transfer tehnologic, dar care nu a generat venituri în perioada analizată, fiind în stadiul de "conservare". În lipsa unei justificări clare privind amortizarea sau valorificarea comercială a tehnologiei într-un termen previzibil, s-a înregistrat o pierdere contabilă de trei milioane lei, deşi operaţional nu a avut loc cheltuială efectivă;
Compensarea cu îngrăşăminte de sol. Societatea Iarmaroc Tradiţional avea o datorie către Chromosome Dynamics, pe care nu şi-o putea onora în numerar, astfel încât, pentru a evita o pierdere totală (neîncasarea datoriei), s-a optat pentru o compensare prin preluarea unei cantităţi considerabile de îngrăşăminte de sol. Diferenţa dintre preţul de intrare (preţul la care au fost compensate datoriile) şi preţul efectiv de vânzare (preţul pieţei) a generat o pierdere de circa 3,5 milioane lei.
"Este esenţial de subliniat că pierderea (n.r. înregistrată de Chromosome Dynamics anul trecut) nu provine din activitatea de bază a companiei sau dintr-o strategie de dezvoltare incorectă", se arată în raport, adăugându-se: "Echipa de management face toate demersurile necesare pentru a valorifica pe viitor aceste tranzacţii şi pentru a asigura o creştere sustenabilă a companiei".
La finele anului trecut, activele totale ale companiei se ridicau la 11,2 milioane lei, cu 31% sub cele din anul 2023, în vreme ce datoriile totale erau de aproape 8,8 milioane lei, cu 36% peste cele din anul trecut. Datoriile pe termen scurt s-au majorat cu 73%, până la 8,5 milioane lei, pe fondul achiziţionării de materii prime şi mărfuri, în vreme ce datoriile pe termen lung s-au diminuat cu 83%, până la 0,25 milioane lei. Gradul total de îndatorare al companiei era de 78%, după cum reiese din raportările financiare ale Chromosome Dynamics.
• Ioan Mugurel Gabriel: Rezultatele primului trimestru vor reflecta o poziţie financiară îmbunătăţită, o reducere semnificativă a datoriilor şi o activitate comercială constantă
Legat de momentul publicării raportului de audit în data de 14 aprilie, cu doar două săptămâni înaintea adunării de bilanţ a acţionarilor companiei, care va avea loc în data de 28 aprilie, Ioan Mugurel Gabriel spune că procesul a fost demarat în februarie 2025, iar emitentul a colaborat în mod susţinut şi activ, punând la dispoziţie toate documentele solicitate.
"Finalizarea auditului în data de 14 aprilie a rezultat din procesele interne ale firmei de audit, iar publicarea raportului s-a făcut imediat după primirea sa oficială. Acest lucru a ţinut exclusiv de viteza de procesare a documentaţiei de către compania auditoare, nu de disponibilitatea noastră de a furniza real-time documentele solicitate", ne-a transmis Ioan Mugurel Gabriel.
Fondatorul Chromosome Dynamics, a adăugat: "În perioada imediat următoare vom publica rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2025, care vor reflecta o poziţie financiară îmbunătăţită, o reducere semnificativă a datoriilor şi o activitate comercială constantă. Aceste date vor susţine în mod concret afirmaţiile noastre privind stabilitatea companiei. Conducerea Chromosome Dynamics rămâne pe deplin angajată în asigurarea continuităţii şi dezvoltării durabile a companiei, într-un mod transparent şi responsabil faţă de toţi partenerii săi".
La jumătatea anului trecut, Ioan Mugurel Gabriel avea 57,8% din emitentul listat în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa circa cinci milioane lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Pelicanu în data de 25.04.2025, 00:04)
Voi mai aveti bani? Ca Mugurel mai are vrajeli...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 00:19)
am investit in chrd si sunt curios banii atrasi de la investitori pentru Homeland pe ce s-au dus? Ca aplicatia nu mai e pe appstore…era de facut provizion pe ea. Povesti povesti…
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 02:32)
Ca afacerea nu merge prea bine nu este o surpiza. Ca materialele AGA nu au fost publicate la timp si ca se poate contesta nici asta nu e o surpriza.
Dar ma scuzati acest auditor trebuie interzis pe BVB. Nu da la timp audit, face dublu standard: reduce softul acesta GRP din profit dar uita sa dea jos reteaua sociala si ce mai softuri de nu mai sunt de gasit la download si care au fost anuntate ca sunt retrase. Tin minte cum a fost la CODE, ditamai ajutarea. Daca isi respecta logica CHRD avea capitaluri negative, deci toate investitiile nu au avut succes, din pacate.