OMV Petrom va distribui dividende în valoare de aproape 2,77 miliarde lei din profitul anului trecut, conform deciziei de astăzi a acţionarilor, reiese dintr-un raport al emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Valoarea dividendelor echivalează cu o creştere anuală a distribuţiei de 7,5%, la mijocul intervalului de 5-10%, în conformitate cu politica de dividende a OMV Petrom. Alocarea unitară este de 0,0444 lei, sumă care raportată la preţul de astăzi al acţiunilor producătorului de petrol şi gaze, de 0,726 lei, echivalează cu un randament net de 5,5%.
La mijlocului anului, directoratul OMV Petrom va decide dacă va propune distribuirea de dividende speciale, conform unui anunţ al companiei din luna februarie.
Tot astăzi, acţionarii producătorului de petrol şi gaze au ales un nou Consiliu de Supraveghere, pentru o perioadă de patru ani, având în vedere că mandatul actualului board expiră în data de 28 aprilie.
Teodora-Elena Preoteasa (propusă de Statul Român, prin Ministerul Energiei), Răzvan-Eugen Nicolescu (propus de Statul Român prin Ministerul Energiei, precum şi de Hrvatska Postanska Banka), Sorin-Dumitru Elisei (propus de Ministerul Energiei), Jochen Weise, Alfred Stern, Martijn Arjen van Koten, Berislav Gaso, Katja Tautscher şi Christine Catasta, au fost aleşi de acţionari.
Consiliul de Supraveghere actual este format din Alfred Stern, Martijn van Koten, Reinhard Florey, Berislav Gaso, Katja Tautscher, Jochen Weise, Răzvan-Eugen Nicolescu, Marius Ştefan şi Sorin Elisei.
Acţionarii OMV Petrom au aprobat astăzi şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an, ce prevede venituri din vânzări de 32,9 milioane lei, în creştere cu 12% faţă de cel din 2024, în vreme ce profitul net este preconizat să scadă cu 17%, până la 3,43 miliarde lei.
Bugetul a fost realizat pe baza ipotezelor unui preţ mediu al ţiţeiului Brent de 75 dolari pe baril şi marje de rafinare în jurul valorii de opt dolari pe baril.
Austriecii de la OMV deţin circa 51% din producătorul de petrol şi gaze, a cărui evaluare bursieră se rifică la circa 45 miliarde lei.
Opinia Cititorului