Subvenţia acordată de stat pentru achiziţionarea unui autoturism full-electric creşte de la 5100 euro la 7500 euro, potrivit noului ghid de finanţare aprobat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru Programul Rabla 2025. Conform documentului citat, obiectivul declarat al programului Rabla 2025 este acela de a aduce pe şoselele din România câteva zeci de mii de maşini noi, cu emisii reduse sau zero, într-un demers amplu de înnoire a parcului auto naţional şi de reducere a poluării. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că valoarea ecotichetului pentru autovehiculele electrice a fost crescută la 37.000 lei, echivalentul a aproximativ 7.500 de euro, precizând că această sumă reprezintă "cea mai mare noutate şi cea mai aşteptată" de către beneficiari, se arată într-un comunicat de presă emis de instituţia publică. Oficialul şi-a exprimat speranţa că ediţia din acest an va depăşi toate aşteptările şi va doborî recordurile anterioare în ceea ce priveşte numărul de maşini achiziţionate prin program.
În ceea ce priveşte cuantumul ecotichetelor acordate prin Rabla 2025, acesta variază în funcţie de tipul autovehiculului achiziţionat. Pentru autoturismele cu sistem de propulsie termică (inclusiv GPL sau GNC) sau motociclete, valoarea subvenţiei este de 10.000 lei, echivalentul a aproximativ 2.000 euro. Pentru hibride, suma acordată ajunge la 12.000 lei (circa 2.400 euro), iar pentru plug-in hibride sau motociclete electrice, subvenţia este de 15.000 lei (aproximativ 3.000 euro). Cea mai mare subvenţie, de 37.000 lei (7.500 euro), este destinată achiziţiei de autovehicule 100% electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen. De asemenea, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichete de până la 120.000 lei (circa 24.000 euro) pentru achiziţionarea de vehicule electrice sau plug-in hibride, fără a fi necesară casarea unui autovehicul vechi. Bugetul total alocat programului a fost stabilit la un nivel record de 1,43 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 50% faţă de anul trecut. Ministrul Mircea Fechet a menţionat că se doreşte epuizarea rapidă a acestui buget, având în vedere că va exista o singură sesiune de finanţare în cadrul acestei ediţii.
Pe lângă majorarea ecotichetului, Rabla 2025 vine şi cu alte schimbări esenţiale, în special în ceea ce priveşte procesul de înscriere şi modul de alocare a fondurilor. Una dintre noutăţi constă în posibilitatea ca persoanele interesate să se înscrie direct în aplicaţia digitală a Administraţiei Fondului pentru Mediu, eliminând astfel intermediarii, precum dealerii auto. Voucherul obţinut poate fi decontat la orice producător auto, ceea ce oferă mai multă flexibilitate cumpărătorilor. Pentru persoanele fizice, există posibilitatea de a solicita maximum două ecotichete per sesiune de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou care urmează a fi achiziţionat. În cazul instituţiilor publice şi al unităţilor administrativ-teritoriale, limita este de 25 de ecotichete per sesiune, fără obligativitatea casării unui autovehicul.
Pentru a eficientiza şi mai mult procesul de accesare a fondurilor, Ministerul Mediului a anunţat lansarea unei noi aplicaţii digitale care va simplifica procedura de înscriere şi va reduce considerabil timpul de analiză a dosarelor. Această decizie vine în urma consultărilor directe cu reprezentanţi ai industriei auto, care au semnalat necesitatea unui proces mai fluid şi mai transparent pentru beneficiari.
Implementarea efectivă a programului se va desfăşura pe o perioadă de 90 de zile de la momentul obţinerii statutului de "beneficiar finanţare". În acest interval, producătorii au obligaţia să emită factura electronică, să o introducă în aplicaţie şi să finalizeze toate formalităţile legate de vânzare-cumpărare şi de predarea-primirea autovehiculului achiziţionat.
Opinia Cititorului