Netflix Inc. a raportat o creştere a veniturilor şi a profitului net trimestrial peste aşteptări, menţinând aceeaşi tendinţă şi pentru următorul trimestru. Compania şi-a menţinut estimarea de venituri pentru 2025, reprezentând un semnal important pentru investitori într-un context economic incert, declarând că nu se aşteaptă la anulări masive de abonamente, chiar dacă economia ar avea de suferit din cauza noilor măsuri tarifare, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
Netflix oferă o gamă variată de servicii de divertisment, precum seriale TV, documentare, filme de lungmetraj şi jocuri, dându-le membrilor posibilitatea de a accesa conţinut de streaming printr-o varietate de dispozitive conectate la internet, inclusiv televizoare, playere video digitale şi dispozitive mobile. Compania, înfiinţată în 1997, are sediul în Los Gatos, California, şi desfăşoară operaţiunile în aproximativ 190 de ţări.
Reed Hastings, cofondator şi preşedinte executiv al Netflix, a revoluţionat industria de divertisment prin lansarea serviciilor de streaming în 1995, după ce a vândut prima sa companie, Pure Software, către Rational Software. Deşi Hastings a renunţat la funcţia de co-CEO în ianuarie 2023, el continuă să deţină aproximativ 2% din acţiunile Netflix, listate la bursă din 2002. În prezent, Ted Sarandos şi Greg Peters ocupă funcţia de co-CEO, având peste 15 ani de experienţă în companie, unde au deţinut diverse roluri.
Netflix este deţinut majoritar de investitori instituţionali, care controlează aproape 86,4% din totalul acţiunilor, potrivit Yahoo Finance. Compania se bucură de una dintre cele mai mari participaţii ale investitorilor instituţionali din întreaga industrie de servicii de televiziune, Vanguard Group fiind cel mai mare acţionar, cu o cotă de 8,73%, urmat de Blackrock, cu 7,37%, şi de FMR LLC, cu 4,8%.
• Schimbări în industria media
Anul 2024 a adus schimbări în industria media, marcând un punct de cotitură atât pentru cinema, cât şi pentru streaming. Box office-ul intern din SUA a înregistrat cele mai slabe încasări de după pandemie, cu doar 8,75 miliarde de dolari în 2024, în scădere cu 3,3% faţă de 2023 şi cu 23,5% faţă de 2019. Pe fondul stagnărilor din cinematografe, platformele de streaming cu reclame (FAST - free ad-supported streaming TV) precum Roku şi Tubi au marcat o creştere semnificativă, Roku devenind liderul pieţei FAST în SUA, egalând cota de piaţă a Disney+ (1,9% din totalul vizionărilor TV) şi depăşind jucători consacraţi precum Peacock, Paramount+ şi Pluto TV. În acelaşi timp, structura pieţei media a fost influenţată de valuri de fuziuni şi restructurări. Paramount a încheiat un acord cu Skydance, iar Comcast a separat reţelele de cablu NBC Universal într-o entitate distinctă numită SpinCo, semnalizând o tendinţă crescândă de a renunţa la activele tradiţionale şi a investi în digital. Warner Bros. Discovery şi-a separat operaţiunile de streaming şi TV liniar, iar Disney a lansat noi forme de pachete digitale, precum combinaţia Hulu-Max-Disney+, alături de WBD.
În 2024, Netflix, liderul industriei de streaming, şi-a schimbat fundamental strategia, punând accentul pe profitabilitate şi angajament în loc de creşterea numărului de abonaţi. Compania a renunţat la raportările trimestriale privind abonaţii şi s-a concentrat pe diversificarea conţinutului, în special prin extinderea segmentului de evenimente live, precum meciul Jake Paul vs. Mike Tyson.
În ceea ce priveşte statisticile din acest an, piaţa de streaming media, estimată la 135,03 miliarde de dolari în 2024, este aşteptată să atingă 146,52 miliarde de dolari, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 8,5%. Până în 2029, se estimează că vânzările globale vor ajunge la 202,8 miliarde de dolari, menţinând un CAGR de 8,5%. În acelaşi timp, potrivit Statista, veniturile din piaţa globală de Video Streaming (SVoD) sunt estimate să atingă 119,10 miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală compusă de creştere de 6,9% în perioada 2025-2029. În Statele Unite, veniturile din SVoD sunt aşteptate să atingă 47,89 miliarde de dolari în 2025. Totodată, în 2024, piaţa globală de streaming video, estimată la 129,26 miliarde de dolari, ar putea ajunge la 416,84 miliarde de dolari până în 2030.
• Netflix - venituri peste aşteptări
Netflix a încheiat primul trimestru al acestui an cu venituri totale de 10,54 miliarde de dolari, în creştere cu 13% faţă de acelaşi interval din 2024 şi peste estimările analiştilor, de 10,52 miliarde de dolari, pe fondul unor venituri mai mari decât anticipa din abonamente şi publicitate. Profitul net a ajuns la 2,89 miliarde de dolari, marcând o majorare de 24% faţă de perioada similară a anului precedent (2,33 miliarde de dolari), ceea ce s-a tradus într-un profit net ajustat pe acţiune (EPS) de 6,61 dolari, depăşind estimările, de 5,71 dolari.
Raportarea actuală marchează şi o premieră: Netflix nu mai publică date despre numărul de abonaţi, semnalizând o trecere spre evaluarea performanţei prin metrici financiare, după ce, în ianuarie, compania a majorat preţurile abonamentelor. În trimestrul anterior, compania raportase un record de 18,9 milioane de abonamente plătite adăugate.
Netflix a menţionat că veniturile şi profitul operaţional au depăşit propriile estimări datorită "veniturilor uşor mai mari din abonamente şi publicitate" şi "sincronizării favorabile a cheltuielilor". Totuşi, compania a precizat că veniturile din publicitate rămân încă reduse comparativ cu cele din abonamente. Planul cu reclame, mai accesibil, a generat 55% din noile abonamente în pieţele unde este disponibil.
Analiştii de la PP Foresight au declarat că Netflix este bine poziţionată pentru a face faţă unei recesiuni: "Netflix a devenit un serviciu indispensabil în viaţa utilizatorilor. Va fi ultimul abonament la care vor renunţa, având în vedere diversitatea şi bogăţia conţinutului".
• Perspective optimiste
Netflix nu şi-a modificat estimările pe termen lung, menţinând previziunea de venituri pentru întregul an, cuprinsă în intervalul 43,5 - 44,5 miliarde de dolari şi o marjă operaţională ţintă de 29%. "Nu a existat vreo schimbare semnificativă în perspectivele generale ale afacerii faţă de raportul anterior", a menţionat compania în scrisoarea trimestrială către acţionari. Acest lucru vine în contextul în care încrederea consumatorilor americani se află la al doilea cel mai scăzut nivel din 1952, pe fondul noilor politici tarifare ale preşedintelui Donald Trump, care au generat volatilitate pe pieţe.
În timpul teleconferinţei cu investitorii, co-CEO Greg Peters a menţionat că Netflix a fost, în general, "destul de rezilientă" în perioadele de încetinire economică, deoarece divertismentul acasă rămâne o opţiune mai accesibilă.
În ceea ce priveşte perspectivele pentru al doilea trimestru, sunt estimate venituri uşor peste prognozele de 10,90 miliarde de dolari, până la 11,04 miliarde de dolari, cu o marjă operaţională de 33,3%, cu 6 puncte procentuale mai mare faţă de anul trecut şi peste media estimărilor analiştilor, de 30%. În acelaşi timp, EPS este aşteptat să atingă 7,03 dolari.
O prioritate în 2025 este extinderea segmentului de publicitate. Netflix a lansat în aprilie propria platformă internă de tehnologie publicitară în SUA, cu obiectivul de a îmbunătăţi măsurarea, targetarea şi formatele de reclame în viitor. Se estimează că veniturile din publicitate se vor dubla în 2025 şi vor ajunge la 9 miliarde de dolari anual până în 2030, notează TradeVille .
• Preţul acţiunii Netflix, pe curs pozitiv
În 2025, investitorii par să parieze pe rezilienţa Netflix. Acţiunile companiei au crescut cu 16% de la începutul anului, în timp ce indicele bursier S&P 500 a scăzut cu 10%, iar Dow Jones Industrial Average - cu 8%. În acelaşi timp, în ultimele 12 luni, dinamica este de aproape +90%.
Companiile competitoare au avut evoluţii inferioare celei înregistrate de Netflix. Preţul acţiunilor Disney a scăzut cu 23% de la începutul anului, Roku - cu 21%, Warner Bros Discovery şi Amazon - cu 25%, respectiv 22%.
Cotaţia Netflix a crescut cu până la 3,4% în tranzacţiile after-hours din 17 aprilie, după ce compania a depăşit aşteptările privind câştigurile pe acţiune şi veniturile din primul trimestru. "Expected-move" calculată din preţul opţiunilor se situa la +/-7,37% înainte de raportare. În ultimele trei luni, cotaţia s-a mişcat într-un canal lateral, reuşind să facă faţă valului de volatilitate din ultima perioadă. La încheierea sesiunii de tranzacţionare din 22 aprilie, preţul acţiunii Netflix se situa peste mediile mobile importante, atingând un record maxim de 1.064,97 dolari, care reprezintă acum un nivel important de rezistenţă. Un prim nivel de suport se regăseşte în jurul mediei mobile simple de 50 de zile, la 960 de dolari. De menţionat că Netflix este una dintre puţinele companii care nu a retestat media mobilă de 200 de zile, având un elan superior pieţei americane. Încrucişarea mediei mobile exponenţiale de 8 zile peste cea simplă de 50 de zile sugerează continuarea trendului în perioada următoare.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Netflix
Oportunităţi
- BUY: Netflix are în prezent 33 recomandări Buy ("cumpără") dintr-un total de 55, conform ratingurilor analiştilor de pe Wall Street. Preţul ţintă mediu este de 1.116,02 dolari, cu un maxim la 1.515 dolari şi un minim la 833 de dolari. Totodată, conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţinta medie de preţ în următorul an este de 1.102,69 dolari, un potenţial de urcare cu 12%, cu o prognoză minimă de 650,95 dolari şi o prognoză maximă de 1.568,7 dolari.
- Obiective: Netflix are un plan pe cinci ani pentru a-şi creşte capitalizarea bursieră la un trilion de dolari, prin dublarea veniturilor şi triplarea profitului operaţional până în 2030, potrivit Wall Street Journal. Platforma de streaming intenţionează, de asemenea, să îşi majoreze vânzările din publicitate până la 9 miliarde de dolari în acelaşi interval. Deşi compania nu publică oficial aceste cifre, firma de cercetare eMarketer estimează că Netflix va depăşi 2,15 miliarde de dolari în vânzări din publicitate în 2025. La finalul lui 2024, Netflix avea 301,6 milioane de abonaţi şi o audienţă globală de peste 700 de milioane de persoane, două treimi din afara SUA. Obiectivul este să ajungă la 410 milioane de abonaţi până în 2030.
- Investiţii: Netflix îşi accelerează investiţiile în conţinut, plănuind să cheltuie 18 miliarde de dolari în 2025, în creştere cu 11% faţă de anul precedent. CFO-ul Spencer Neumann a declarat că platforma are în continuare un potenţial uriaş de creştere şi că se află departe de plafonul maxim.
- Preţ ţintă: După publicarea rezultatelor, 19 firme de brokeraj şi-au majorat ţinta de preţ pentru acţiunile Netflix, ducând valoarea medie a acesteia la 1.147,50 dolari. JPMorgan a ridicat ţinta de preţ pentru acţiunile Netflix la 1.150 de dolari (de la 1.025 de dolari), iar Morgan Stanley a majorat-o la 1.200 de dolari, de la 1.150 de dolari. În acelaşi timp, UBS a ridicat ţinta de preţ de la 1.140 de dolari la 1.150 de dolari, iar Wells Fargo de la 1.210 dolari la 1.222 de dolari. Analiştii de la BofA Securities consideră că rezultatele validează sentimentul optimist privind Netflix, o companie cu "vectori de creştere sustenabili, previzibili şi defensivi" chiar şi în scenarii macroeconomice dificile. Aceştia menţin ratingul Buy şi un preţ ţintă de 1.175 de dolari. Bank of America şi-a reafirmat recomandarea de cumpărare, cu un preţ ţintă de 1.175 de dolari, mizând pe creşterea numărului de abonaţi şi extinderea conţinutului live drept motoare de creştere pe termen lung.
- Abonamente: Netflix oferă cel mai bun raport între preţ şi diversitate de conţinut, cu abonamente între 8 dolari (cu reclame), 18 dolari (fără reclame) şi 25 de dolari (premium 4K), situându-se la mijlocul intervalului de preţuri pentru serviciile TV. Comparativ, Disney Plus costă 10 dolari (cu reclame) sau 16 dolari (fără), iar bundle-urile cu Hulu şi ESPN+ variază între 11 şi 27 de dolari. Max porneşte de la 10 dolari, iar planul fără reclame ajunge la 21 de dolari. În acelaşi timp, Hulu costă 10 dolari (cu reclame) şi 19 dolari (fără reclame), iar Prime Video este 9 dolari separat şi plus 3 dolari pentru eliminarea reclamelor. Spre deosebire de alţi competitori, Netflix combină cel mai extins catalog global de filme şi seriale originale, producţie locală în zeci de ţări şi o interfaţă intuitivă, adaptată perfect pentru fiecare profil de utilizator.
- Performanţe: În perioada 2005-2024, Netflix a fost a doua cea mai performantă acţiune din indicele S&P 500, cu un randament anualizat de 36,5%, depăşind cu mult media indicelui, care a fost de 10,4%.
Riscuri
- Evaluarea companiei: Acţiunile Netflix sunt evaluate în prezent la un multiplu P/E de 46,69, depăşind de 4x mediana sectorului, de 11,57, potrivit Seeking Alpha. Totodată, comparativ cu competitorii săi direcţi, Netflix este mult mai puţin atractivă pentru investitori - Disney (P/E de 15,27) şi Paramount (7). În acelaşi timp, potrivit Alpha Spread, preţul de piaţă actual al companiei este supraevaluat cu 52% comparativ cu valoarea intrinsecă estimată în scenariul de bază, de 474,93 dolari.
- Insider trading: În ultimele 12 luni nu au existat achiziţii de acţiunii din partea insiderilor, ci doar vânzări în valoare de 593,91 milioane de dolari, angajaţii deţinând în prezent 1,76% din totalul acţiunilor companiei. Numai în această lună, CFO-ul a vândut acţiuni Netflix în valoare de aproximativ 921,72 milioane de dolari.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Yahoo Finance, Filmtake, TheBusinessResearchCompany, Statista, Cloudwards, CNBC, Reuters, BBC, investing.com, WSJ, Alpha Spread, MarketBeat, Fortune.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului