• 1 ianuarie
- Ţara noastră intră pe deplin în spaţiul Schengen.
• 10 ianuarie
- Guvernul decide modificarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes", prin majorarea de la 75 de miliarde de euro la 90 de miliarde de euro.
- Autorităţile anunţă alocarea a 5,6 milioane lei pentru despăgubirile legate de exproprierile necesare pentru Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa, proiect strategic în domeniul energetic.
• 16 ianuarie
- Guvernul adoptă cadrul legislativ necesar pentru reorganizarea alegerilor prezidenţiale, stabilind data scrutinului pentru 4 mai 2025 şi 18 mai pentru turul al II-lea.
• 25 ianuarie
- Piese din Tezaurul Dacic al României sunt furate de la muzeul Drents din Olanda. Autorităţile de la Bucureşti deschid un dosar penal pentru furt calificat.
• 1 februarie
- Guvernul aprobă Legea bugetului de stat pe 2025 şi Legea bugetului asigurărilor sociale.
• 5 februarie
- Parlamenul adoptă Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale.
• 7 februarie
- Green Tech International, grup care operează sonde geotermale şi o platformă pentru soluţii de energie geotermală, debutează la BVB.
• 10 februarie
- Preşedintele Klaus Iohannis semnează decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.
- Preşedintele Klaus Iohannis îşi anunţă demisia din fruntea ţării pentru a evita o criză politică generată de iniţierea procedurii de suspendare.
• 12 februarie
- Ilie Bolojan este numit preşedinte interimar al ţării.
• 14 februarie
- Consiliul de administraţie al BNR decide menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an; menţinerea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
• 24 februarie
- Are loc o anchetă DNA în Portul Constanţa. Mai mulţi directori şi funcţionari ai Administraţiei Porturilor Maritime, alături de oameni de afaceri, au fost acuzaţi de luare şi dare de mită.
• 26 februarie
- Fostul candidat la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu este pus sub control judiciar, fiind acuzat de şase infracţiuni, inclusiv instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale.
• 27 februarie
- Guvernul decide să prelungească măsura plafonării-compensării preţurilor energiei electrice până la 1 iulie 2025, respectiv până la 31 martie 2026 pentru gazele naturale.
• 28 februarie
- Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, iniţiată de AUR, SOS şi POT, este respinsă în Parlament.
• 3 martie
- BNR anunţă că, la data de 28 februarie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 62.593 milioane de euro, faţă de 60.837 milioane euro la 31 ianuarie 2025. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 9.171 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2025 erau de 71.764 milioane de euro, faţă de 69.810 milioane euro la 31 ianuarie 2025.
• 9 martie
- Biroul Electoral Central (BEC) respinge candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale. Decizia a fost contestată la Curtea Constituţională a României (CCR).
• 11 martie
- BEC respinge contestaţia lui Călin Georgescu, eliminând definitiv candidatura acestuia.
• 13 martie
- Executivul aprobă acordarea unui ajutor de stat de 3,12 miliarde lei către Societatea Complexul Energetic "Valea Jiului" SA pentru implementarea etapizată a Planului de închidere a exploatărilor miniere, în perioada 2025-2032.
- Guvernul decide acordarea, în acest an, în două tranşe, a unui sprijin financiar total de 800 de lei pentru persoanele vulnerabile, de care vor beneficia 2,7 milioane de pensionari cu venituri sub 2.574 lei.
- Diana Iovanovici-Şoşoacă, lider al partidului SOS România, îşi depune candidatura pentru prezidenţiale, însă aceasta a fost respinsă ulterior.
• 14 martie
- Parchetul General dispune efectuarea mai multor percheziţii în cadrul dosarului în care este inculpat Horaţiu Potra, acolitul lui Călin Georgescu, cauză ce vizează infracţiuni grave împotriva ordinii publice şi a securităţii naţionale.
• 15 martie
- Termenul limită de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale al căror prim tur de scrutin va avea loc în 4 mai. În cursă sunt Crin Antonescu, George Simion, Nicuşor Dan, Victor Ponta, Daniel Funeriu, Elena Lasconi, Cristian Terheş, Lavinia Şandru, John Ion Banu, Silviu Predoiu şi Sebastian Constantin Popescu.
• 20 martie
- Ministerul Finanţelor anunţă că a atras peste peste 2,2 miliarde lei prin a două ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie Fidelis, derulată în acest an prin Bursa de Valori Bucureşti.
• 25 martie
- Romgaz şi OMV anunţă că au început forajul în perimetrul Neptun Deep, pentru exploatarea gazelor naturale existente în zonă.
- Premierul Marcel Ciolacu şi Bogdan Ivan, ministrul Economiei, anunţă finanţarea, de către Comisia Europeană, cu 615 milioane euro a trei proiecte de extracţie de minerale critice în ţara noastră.
• 27 martie
- Ministerul Finanţelor informează că deficitul bugetar a atins 30,24 miliarde de lei, respectiv 1,58% din PIB în primele două luni ale anului 2025, faţă de 28,99 miliarde de lei (1,64% din PIB) în aceeaşi perioadă din 2024.
- Guvernul decide, la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, prelungirea plafonării poliţelor RCA până la 30 iunie 2025.
• 28 martie
- Consiliul Suprem de Apărare a Ţării decide achiziţia unei corvete moderne multirol pentru Forţele Navale Române, continuarea acordării unui sprijin militar şi economic sporit pentru Ucraina şi majorarea etapizată a bugetului apărării.
• 31 martie
- Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a urcat cu 4,74% în trimestrul întâi, la 17.513 de puncte, iar BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, cu 3,63%, până la 3.254 de puncte.
- Acţiunile Transgaz Mediaş au înregistrat o creştere de 25,8% în primul trimestru, având cea mai bună evoluţie din indicele BET.
- Acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz s-au apreciat cu 16,7%, cele ale companiei petroliere OMV Petrom - cu 4,2%.
- Titlurile transportatorului de energie electrică Transelectrica s-au apreciat cu 13,7%, acţiunile furnizorului şi distribuitorului de energie Electrica - cu 1,2%.
- Indicele BET-NG, al companiilor de energie şi utilităţi, a urcat cu 5,6%, având cea mai bună evoluţie dintre coşurile de acţiuni ale bursei noastre.
- Titlurile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services s-au depreciat cu 15,4%, acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast - cu 15%, cele ale dezvoltatorului imobiliar One United Properties - cu 14,4%.
- Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 2,2%, la 60.649 de puncte. Acţiunile FP s-au apreciat cu 20,2%.
Opinia Cititorului