
Efectele negative ale războiului comercial declanşat de administraţia Trump, mai ales împotriva Chinei, se vor vedea în curând, în special la nivelul sectorului industrial din zona euro.
În opinia economistului francez Charles Gave, fondatorul şi preşedintele companiei financiare Gavekal Research, companiile industriale europene vor primele victime ale războiului comercial dintre SUA şi China, iar unul dintre motivele principale îl reprezintă aprecierea semnificativă a monedei unice europene faţă de dolarul american şi yuanul chinezesc.
Cele mai recente cotaţii arată că euro s-a apreciat cu circa 11% faţă de yuan în ultimele două luni, în timp ce aprecierea faţă de dolar a fost de peste 12% (vezi graficul).
"Moneda celei mai puţin eficiente zone industriale din lume tocmai a crescut atât faţă de moneda principalului său client, cât şi faţă de moneda principalului său concurent", scrie Gave într-o scurtă analiză publicată pe site-ul Institut des Libertes.
Cu alte cuvinte, China poate exporta mult mai ieftin în Europa, în timp ce Europa va exporta mult mai scump în Statele Unite.
"De fiecare dată când se întâmplă ceva în restul lumii, îmi spun că autorităţile europene vor găsi încă o modalitate de a face acest eveniment un pic mai dăunător pentru companiile de pe bătrânul continent, iar acest lucru nu dă niciodată greş", mai subliniază reputatul economist francez.
După cum mai susţine Charles Gave, aprecierea accelerată a monedei unice din ultimele trei săptămâni nu poate fi pusă pe seama aspectelor fundamentale ale zonei euro, care continuă se se degradeze pe fondul preţurilor ridicate ale energiei, ci pe ieşirile forţate ale investitorilor din SUA.
"Probabil că au fost mult mai mulţi dolari de vândut decât euro de cumpărat. Şi cum yuanul a rămas mai mult sau mai puţin legat de dolar, acesta s-a devalorizat în acelaşi timp cu dolarul", scrie Gave, care explică excesul de dolari în raport cu euro prin performanţa mult mai bună a burselor americane şi a dolarului cel puţin de la criza datoriilor suverane din zona euro, din 2012.
În toată această perioadă, mari investitori instituţionali din zona euro, cum sunt fondurile de pensii din Germania, Franţa, Ţările de Jos sau Suedia, au cumpărat masiv acţiuni ale companiilor americane.
Acum asistă la inversarea procesului. "Recenta scădere a preţurilor pe Wall Street a declanşat un fenomen asemănător celui care se întâmplă atunci când cineva strigă foc într-un teatru aglomerat", este analogia utilizată de economistul francez, care mai subliniază că "aprecierea euro este un adevărat dezastru".
De ce? Pentru că exportatorii europeni în Statele Unite se vor confrunta, în cel mai fericit caz, cu o creştere de 10% a taxelor vamale, însoţită de o scădere mai mare a valorii în euro a bunurilor vândute pe piaţa americană. Consecinţa directă este o scădere cumulată de peste 20% a veniturilor, declin care va depăşi marja brută şi va conduce la apariţia unor pierderi considerabile la nivelul vânzărilor din SUA.
În acelaşi timp, China se va confrunta cu un exces de capacitate odată cu reducerea masivă a vânzărilor din SUA, dar îşi va putea vinde produsele cu peste 10% mai ieftin în Europa, ceea ce va determina o nouă deteriorare a competitivităţii şi profitabilităţii companiilor europene, cu efecte deosebit de negative asupra angajării forţei de muncă şi sustenabilităţii sistemelor de asigurări sociale.
"Consecinţa inevitabilă va fi, fără îndoială, un nou val de falimente industriale în zona euro", este concluzia lui Charles Gave.
Se pare că marja de eroare şi perioada de acţiune a autorităţilor europene tocmai au devenit extrem de reduse.
Opinia Cititorului